poranek aż się prosi o takie grzanki….. Składniki: 1 długa bagietka pszenna lub 2 mniejsze 1 mała cukinia 1 krążek sera camembert 15 dag szynki prosciutto ½ kostki masła 2-3 ząbki czosnku Zioła do sałatek lub włoskie do posypania Mały słoiczek konfitury z żurawiny Sposób przygotowania: Masło ogrzać do temperatury pokojowej- ma być miękkie, utrzeć z przeciśniętym przez praskę
Wanilia i KardamonGotowany podwójnie schab kanapkowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/gotowany-podwojnie-schab-kanapkowy.html Jajka z farszem wątrobowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/jajka-z-farszem-watrobkowym.html Boczek faszerowany papryką i mieloną szynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/boczek-faszerowany-papryka-i-mielona.html Chleb z ziarnami i chia http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/chleb-z-ziarnami-i-nasionami-chia.html Sałatka jarzynowa bez jajek http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/08/saatka-jarzynowa-bez-jajek.html Drożdżowe koszyczki na sałatkę http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/02/drozdzowe-koszyczki-na-saatke.html Pasztet pod pierzynką http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/02/pasztet-pod-pierzynka.html
Kuchnia w czekoladzieprosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia włożyć rukolę, po 3 ćwierćplasterki melona i 2 zwinięte plastry szynki. • Posypać po wierzchu posiekanymi migdałami i polać sosem balsamicznym
To co kochammałe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Pobite gary Barbaryniego rezygnują. Właściwie jeśli chodzi i składniki pewne jest tylko, że sałatka Cezara musi być zrobiona z sałaty rzymskiej. Co do reszty to wariacji jest milion: sałatka Cezara z kurczakiem, z jajkiem, z pieczonymi warzywami, z sosem tahini. Nasza wersja też różni się od oryginału. Otóż do sałatki Cezara dodaliśmy jarmużu, po pierwsze dlatego, że jest zdrowy, pod drugie jego(...)jest musztarda Dijon. My sos do sałatki Cezara zrobiliśmy na bazie musztardy francuskiej – i wyszedł super. Zmniejszyliśmy też ilość majonezu, zastępując go częściowo jogurtem. Sos należy dodać do sałatki jeszcze przed podaniem i wymieszać z sałatą. Zachowaj go co nieco i polej sałatkę już po podaniu na stół. I jeszcze jedna uwaga: sałatka Cezara nie będzie kompletna bez wiórków
Niedzielny kucharzZawijane roladki z szynki to prawdziwy klasyk goszczący na naszych stołach. Idealnie sprawdza się na każdą okazję. Roladki serwowane w formie imprezowej przekąski, znikają
Przepiski.pljakoś tak schodziło ... na niczym :-) Dziś w końcu się zebrałam i .... wyrzucam sobie, że tak późno! Sałatka jest rewelacyjna. Składniki dobrane idealnie. I ta chrupkość, którą uwielbiam dosłownie we wszystkim.... Początkowo zamierzałam zrobić ją tylko z jajkiem i szynką (+kalafior oczywiście), ale po spróbowaniu była dla mnie zbyt delikatna i czegoś mi brakowało. Dorzuciłam jeszcze aromatyczny seler(...)drobno pokrojone ogórki konserwowe - dla wzbogacenia smaku. I to był strzał w 10! Składniki pasują idealnie, a sałatka na pewno zagości na moim menu już na stałe... Składniki: 1/2 kalafiora 3 jajka 2 łodygi selera naciowego 200g szynki (dowolnej) 2 ogórki konserwowe pieprz szczypiorek koperek majonez Wykonanie: Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy
Walijskie Pichcenierozgotowanych jest... nie najlepsza. W okresie PRLu była obowiązkowym elementem każdego przyjęcia. Królowała na stole w salaterce, wysmarowana majonezem i przybrana, jajkami, szynką, pomidorami... zależało to od inwencji twórczej gospodarzy. Przepisów na sałatkę jest tyle co osób ją przygotowujących, lub nawet więcej. Niektórzy kroją warzywa bardzo drobno, gotują je do miękkości, dodają pełno majonezu. Moja sałatka jest z niewielką ilością
królestwo garówDzisiaj rewelacyjny pomysł na śniadanie. Kolejna wersja tostów francuskich - tym razem w wersji wytrawnej - z dodatkiem parmezanu i sałatki pomidorowej z bazylią. Propozycję można wzbogacić dodając na przykład szynkę parmeńską. Do przygotowania tostów użyłem: 1 bochenka chleba drwalskiego, 2 pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty
Wyprawy kulinarneugotowanej na parze soczewicy Bonduelle 4 plasterki szynki 1/2 szklanki gotowych grzanek w kosteczkach sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki majonezu 2 pomidory bez skórki Wykonanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, szynkę i pomidory kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki sałatki,dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku, mieszamy
Sama słodycz i szczypta chiliprzypomniała mi się sałatka, którą kiedyś częstowała mnie Koleżanka. Zrobiła ją z makaronu typu orzo. Ja po swojemu ją zmieniam i przygotowuję, gdy w czwartek zostaje mi wędlina kanapkowa. A że sezon różnych chorób i przeziębień trwa, dodatek czosnku jest tu zbawienny ;) Składniki: 5 garści makaronu małe kokardki (lub 3 garści orzo) kilka plastrów szynki 5 ząbków(...)czosnku 1/6 czerwonej papryki (latem świetny jest świeży ogórek) czubata łyżka majonezu sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szynkę i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć do sałatki na tarce z małymi oczkami. Dodać majonez. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Podawać po ok. 15 minutach, gdy sałatka się przegryzie. Dla pozbycia się
Weekendy w domu i ogrodzieorzechami - sałatka na krakersach z sardynkami - tortille pokrojone na kawałki (różne wsady) - rolada szpinkakowa z łososiem - ziołowy chlebek do odrywania- melon w szynce szwarcwaldzkiej - sery plesniowe/winogrona/bagietka Większość przepisów jest na blogu, a dziś przy okazji publikuję sałatkę na krakersach. Od kiedy zobaczyłam ją na blogu Cynamonowy pył , wiedziałam, że muszę ją zrobić. Jest efektowna i bardzo smaczna. Idealna również
bistro mamaDziś przepis na pyszną i prostą sałatkę :) Składniki: -2 duże pory -6 jajek ugotowanych na twardo -1 puszka kukurydzy -1 puszka groszku -1 puszka ananasa -200g szynki konserwowej -3 łyżki majonezu -200g jogurtu naturalnego (gęstego) -sól i pieprz Wykonanie: Pory dokładnie myjemy, odcinamy liście i zostawiamy tylko białą i jasnozieloną część. Kroimy je wzdłuż i na cienkie paski(...)można sparzyć wrzącą wodą. Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę, kukurydzę i groszek odsączamy z wody. Jajka kroimy w kostkę, szynkę również lub paseczki. Dodajemy majonez, jogurt, pieprz i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Sałatka smakuje najlepiej, gdy chwilę postoi i smaki się wzajemnie przenikną. Smacznego
KasiekGotujepapryka, czerwona cebula, 3 ząbki czosnku - wymieszane z odrobiną oliwy z oliwek i masłem oraz zmiksowanym świeżym lubczykiem, solą, pieprzem i miksem ziół do sałatek/prowansalskich. Na dnie naczynia żaroodpornego lub brytfanki układamy plastry szynki parmeńskiej, tak, żeby część wychodziła poza boki. Na szynce układamy pokrojonego pora, kapary, suszone pomidory i kawałki mozzarelli (drugą część mozzarelli zostawiamy). Cielęcinę mieszamy dokładnie
Cytryna&Co.imprezowego jedzonka, to służę pomocą :) Niewiele składników, mało roboty, szybki czas przygotowania - oto idealna sałatka sylwestrowa :) Dopuszczalna jest masa modyfikacji, ja również za każdym razem, gdy ją przygotowuję robię to trochę inaczej. Poniżej wersja minimum :) Składniki: - ok. 200 g drobnego makaronu - 400 g dowolnej szynki - 1 duży zielony ogórek - ok. 3/4 pęczka koperku - 2 - 3 łyżki majonezu - sól, pieprz, czosnek(...)łatwo, nie? :) Na początku musimy ugotować makaron. Nie musi być koniecznie drobny, kiedyś robiłam tę sałatkę ze zwykłymi świderkami i też dawało radę, aczkolwiek kiedy użyjemy małego to po prostu lepiej się to później je. Gdy makaron się gotuje możemy przygotować pozostałe składniki - szynkę kroimy w małą kostkę, ogórka obieramy i robimy z nim to samo. Koperek siekamy. Gdy makaron
Kulinarne zapędy Kokosa