sałatka z rybą - 2839 przepisów (strona:145/190)

Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 184

Uwielbiam gotować   i improwizować nigdy ściśle nie trzymam się żadnego przepisu , wolę do każdego dołożyć swoje trzy grosze , czasem jest to przyprawa a czasem składniki

Wanilia i Kardamon
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

Toskańska kuchnia jest różnorodna. Na stołach spotkamy warzywa i owoce, ryby morskie i owoce morza oraz dziczyznę. Jest przy tym prosta, wiejska i zaskakująco pomysłowa. Każde z toskańskich miast może pochwalić się potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza(...)pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 180

Na ogół staram się unikać żywności puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle

Even Better Food
Stek (befsztyk) 217

stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz krócej, aż za którymś razem osiągniesz(...)masła – zwykłego albo klarowanego – z czosnkiem i pieprzem oraz odrobiną soli, jak stek nie był solony wcześniej. Ze stekiem świetnie się komponują grillowane warzywa albo lekka zielona sałatka skropiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny . Najważniejsze punkty w skrócie: mięso nie może być zimne do smażenia nie używamy zwykłego masła tłuszcz musi być bardzo gorący nie nakłuwamy

PaleoSMAK
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 210

Rezerwując hotel warto wybrać opcję ze śniadaniami. W tajskich sklepach ciężko wybrać coś konkretnego na śniadanie- chyba że lubicie słodkie drożdżówki z parówką lub szynką albo krakersy o smaku ryby :D 5) Koniecznie wybierzcie się na lokalny targ z owocami. Ceny są bajecznie niskie, można spróbować wielu egzotycznych owoców, które w Polsce są dosyć drogie. Radzę wybierać owoce nieobrane(...)curry w woku ;)  A tu gotowy produkt :)   Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż z warzywami i kurczakiem- w menu znajdziecie pełno takich dań, będą różnić się składnikami, ale smakują

Czerwona Porzeczka
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 274

Cudowny wynalazek dla wszystkich walczących o figurę na diecie – sam smak, z obciętymi kaloriami. Muszę do lata zrzucić kilka mocno nadprogramowych, kochanych kilogramów – pomagają mi w

Karo in the Kitchen
PSTRĄG Z BATATAMI I MARTINI , COQ AU VIN , KREME BRULLE , TARTA CYTRYNOWA …. czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W AUBERGINE! 168

TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA AUBERGINE NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska

Ostra na Słodko
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 168

Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO , które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje

SMYKWKUCHNI
Greckie wakacje cz. 2 - Pamiątki z Grecji (kulinarne i nie tylko) 204

które marynuje się w solance. Podobno mają słonawo-ostry smak, przez innych określany jako "smak słonego jajka na twardo" (co zapewne zawdzięczają zawartości olejku gorczycowego) i są dodawane do sałatek oraz dań rybnych. Będą niezwykłą, bardzo oryginalną kulinarną pamiątką z Grecji, gdyż poza Helladą bardzo trudno je kupić.Ciekawostka - Według Wiki wysuszone liście kaparów są wykorzystywane jako substytut podpuszczki(...)Dlatego jeżeli też lubicie takie wydarzenia, koniecznie sprawdzajcie ich aktualne terminy w czasie planowania urlopu.Festiwale kulinarne na Kos: Festiwal Miodu w Antimachi - 24 sierpnia Festiwal Wina w Mastichari Festiwal Ryb "Trata" w Kefalos A Wy jakie pamiątki przywozicie z wakacji? Czy znajdą się wśród z Was tacy kulinarni maniacy jak ja?Już teraz zapowiadam Wam kolejny post

Chilli Czosnek i Oliwa
Soja nie tylko dla wegetarian 93

Soja zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, którego skład i aminokwasy są podobne do tych, zawartych w białku zwierzęcym. Toteż weganie i wegetarianie powinni spożywać soję, jako alternatywę dla mięsa i ryb. Nie oznacza to jednak, że ta roślina strączkowa jest stworzona jedynie dla osób nie jedzących produktów pochodzenia zwierzęcego. Wręcz przeciwnie każdy z nas, czyli każdy ,,niewegetarian'' także powinien wprowadzić(...)produkuje się również olej, mąkę, kaszę, lecytynę, pasztety czy makaron. Prażone ziarna soi smakują jak orzeszki (przepis tutaj )- są więc doskonałą przekąską. Gotowane możemy dodawać do zup, gulaszów czy sałatek. Jak przyrządzić ziarno soi? Przyrządzenie ziarna soi jest podobne do przyrządzania grochu. Najpierw  powinno się moczyć ziarna soi przez 12 godzin, a następnie przepłukać na sicie pod bieżącą wodą

Smiling Shrimp
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 190

Jeśli do tej pory zdarzało Wam się nad owocami morza kręcić nosem i z uporem maniaka twierdzić, że są gumowe, macie okazję przekonać się że określony

Karo in the Kitchen
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 148

Wolnowar zagościł w naszym domu niemal cztery lata temu, o czym wspominała już na blogu. To wystarczający okres czasu, aby móc sprawdzić jego możliwości i uznać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania