Dziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 plastry szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 1 pomidor mix sałat ( dębowa, karbowana, rukola
kulinarnyJaniedaleko domu), budzę żonę świeżo zaparzoną kawą i działam różne pyszności w kuchni. To takie nasze wspólne poranne biesiadowanie, które nie kończy się na zjedzonej w pędzie owsiance. Sałatka z pora. -por; najlepsza jest ta część, która przechodzi pomiędzy zieloną i białą. Posiekany, zgnieciony w garści -ser żółty cheddar, starty na grubych oczkach -jabłko, słodsze odmiany, starte na grubszych oczkach
BaRepasserii zdrowych, niskokalorycznych i warzywnych przepisów na sałatki przyszła pora na coś bardziej grzesznego :-). Oto doskonała tarta z jagodami z dodatkiem mielonych migdałów. Doskonałym zamiennikiem dla jagód będą też dojrzałe borówki amerykańskie. Inspiracja Pora coś zjeść . Jeśli przygotujesz ten sos, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie
Kulinarne przygody Gatitysałatki. Dziś jest już chłodniej, więc mogłam znów wejść do kuchni, zestawić kilka ulubionych składników i przygotować dla siebie i bliskich kolejną sałatkę. Zapraszam Was na moją szybką sałatkę jajeczną z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką. Idealna sama lub z ulubionym pieczywem. Taka sałatka sprawdzi się również na przyjęciu. Spróbujcie. Składniki: 5 małych korniszonych ogórków (takich jak najmniejszy palec
Słodkie okruszkiDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was sałatkę z brukselką :-). Dość prosta, bardzo smaczna, inspirowana przepisem z mojego nowego nabytku czyli książki Nasze jedzenie-naturalnie! wydanej przez
Pora coś zjeśćWitam Was! Ta sałatka pojawiła się już kiedyś tutaj, jednak jako dodatek do głównego dania. Z racji tego, że jednak jest to jedna z bardziej lubianych
Pora coś zjeśćsmaku, po równo wszystkiego, z niedużą ilością majonezu, lekko słona i pieprzna z dodatkiem cukru pudru i ostrej musztardy. W mojej sałatce zawsze występują gotowane ziemniaki, jabłka i domowe ogórki kiszone. Duża ilość cudownie pasującego pora i jajka. Czasem wrzucam domową marynowaną paprykę. Ta wersja, znana i lubiana od dziecięcych lat dla mnie zawsze wygrywa. Składniki są na dużą miskę(...)minut. Pora oczyszczam, odcinam zielone części i ogonek, przekrawam wzdłuż i siekam drobno. Ogórki kiszone i obrane jabłka kroję na niewielką kostkę. Do dużej miski wrzucam odcedzoną kukurydzę i zielony groszek. Dodaję resztę ugotowanych i pokrojonych warzyw oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę i cukier puder, doprawiam do smaku, dobrze mieszam, odstawiam do przegryzienia. Sałatka jarzynowa gotowa! Smacznego! Polecam także moje
Zasmakuj Kuchnikoniecznie zajrzyj tutaj. Zapiekanka pasterska To pyszne danie, idealne do twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów – jeśli do tej pory Wasze warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało
Niedzielny kucharzsmak pochodził wyłącznie z sosu Worcestershire, który powstaje w wyniku fermentacji anchois. Obecnie trudno wyobrazić sobie sałatkę Cezar bez tego dodatku. Niektórzy uważają, że to cecha charakterystyczna tej sałatki. Od tamtej pory powstało wiele wariacji na temat tej sałatki – chyba najpopularniejsza zawiera dodatek grillowanego kurczaka. I taką sałatkę dziś przygotowałam. Dodatek delikatnego i soczystego kurczaka sprawia, że sałatka stanowi pełny
Wędrówki po kuchniSałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Młode ziemniaki i fasolka szparagowa - to połączenie idealne na sałatka o tej porze roku. Przepis znalazłam, podobnie jak na sałatkę z pomidorów , w książce Italian Cooking School - Vegetables. Ponownie podkreślam, że kuchnia włoska jest fantastyczna - prosta i smaczna. Zdecydowanie polecam sałatkę ziemniaczaną z fasolką szparagową , ponieważ idealnie sprawdzi się ona jako lunch do pracy
Codzienne Gotowaniekucharzenie Zupa solferino (z groszkiem zielonym) ; blog: Moje domowe kucharzenie Krem z zielonego grochu czyli zielona grochówka ; blog: Smakołyki Angeli Zupa grochowa z bekonem ; blog: Kulinarne odsłony Pati Sałatka z jajkami, porem i groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow
Weekendy w domu i ogrodziepieczywem w sam raz na drugie śniadanie... oczywiście można ją podać do mięsa lub jeść samą, na kolację taka sałatka też będzie dobra... jak zwykle pełna dowolność. Ps. Sałatka dzięki dodatkowi pora i cebuli jest lekko ostra ... Składniki: 1 por (biała część) 3 małe czerwone cebule 5 jajek 1 puszka kukurydzy 3-4 łyżki majonezu 4 duże kwaśne jabłka sól(...)pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane jajka, obrane ze skórki jabłka kroimy w drobna kostkę. Cebulę i pora kroimy w cieniutkie półkrążki. Wszystkie składniki sałatki razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUoryginalnych sałatek i sposobów na podanie śledzia. Ta propozycja będzie dla Was idealna. Pysznie, prosto i nietypowo. Dlaczego? No cóż… niecodziennie łączy się śledzia z żurawiną, porem i ogórkiem. Podobną sałatkę jadłam dawno temu na jednym przyjęciu. Na początku podeszłam do niej z pewną nutą nieśmiałości, a potem… brałam dokładkę. Dziś przedstawiam Wam moją wersję tej sałatki. Prosto(...)jogurtu 1 łyżka majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy około 5-6 godzin (ja moczyłam od razu większą ilość na różne sałatki). Następnie kroimy je w paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony w półplasterki por, pokrojony w kostkę ogórek i 1 łyżkę suszonej żurawiny. Do składników dodajemy majonez, jogurt i całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i odstawiamy
Słodkie okruszkiPora na kolejną wiosenną sałatkę. Tym razem z makaronem i szpinakiem. Dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy albo na kolację. SAŁATKA z MAKARONEM ORZO, KURCZAKIEM i SZPINAKIEM Składniki: 1 szklanka makaronu orzo 1/2 filetu kurczaka 1/2 melona (najlepiej cantaloupe) 1 ogórek 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki płatków migdałowych 1 duża garść szpinaku typu baby dressing: 1/2 szklanki
Bon appetit mon amieIntensywny smak pora przełamany delikatnym ogórkiem i odrobiną czosnku to idealne połączenie. Surówka ogórkowa z porem może stanowić pyszny dodatek do różnego rodzaju mięs, pieczeni. Składniki
Salonik smaków