Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wielu z Was być może pamięta kanapki z jajecznicą. Dziś niektórym może się to wydać dość dziwne, ale do momentu kiedy nie spróbują tego dania. Szybko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo prosty obiad. Do tego zabawny. Gdy nie macie czasu na poważne dania obiadowe, gdy wpadną niezapowiedziani głodni goście. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
Pociąg Do KuchniZiołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale
Cztery FajeryWybierając się w podróż poza wygodnymi butami i wodą warto zaopatrzyć się w jedzenie. Wszak wiadomo człowiek głodny, człowiek zły. Idąc w góry, lecąc samolotem
Czarnawisienkakasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw(...)zsunąć z powrotem na patelnię, aby usmażyła się z drugiej strony. Wystarczą 2 minuty. Gotową tortillę podajemy na ciepło, albo na zimno posypaną szczypiorkiem, z szynką dojrzewającą, albo pomidorami z cebulą. Świetnie smakuje z domowym ajwarem
Kulinarne InspiracjePomidorowa z soczewicą to mój stary przepis na szybką zupę, wzbogacający pomidorową o dodatkową porcję białka i błonnika. Ponadto, soczewica genialnie zagęszcza zupę i idealnie pasuje do pomidorów! Ostatnimi czasy dodaję do niej również nieco śmietanki, co lekko ją zabiela i daje bardziej kremową konsystencję. Spora ilość przypraw sprawia, że ciężko się od niej oderwać nie tylko roślinożercom, koniecznie sprawdźcie(...)wegańskich przepisów Kotlety z buraka Boczniaki ala strogonow Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki w mięsnej marynacie Chaczapuri ze szpinakiem Sałatka z buraków A może coś na słodko? Wegańskie ciasteczka orzechowe Michałki bez cukru Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Chałwa domowa bez cukru Wegańskie ciasteczka cynamonowe Kulki mocy daktylowo-orzechowe Krem daktylowo
WegePrzepisTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ketchup jadam rzadko. Są jednak potrawy, w których się przydaje. Pomidory w tym roku słabo dojrzewają, za to cukinia obrodziła i nie zdążamy z jej spożywaniem. Stąd pomysł na sos/dip. Robię go od kilku lat, więc już nawet nie pamiętam źródła przepisu, który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej(...)zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodziełososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód do tortu pszenna drożdżówka podwójna porcja, tutaj przepis(...)Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj również boki tortu. Brzegi tortu udekoruj jarmużem, plastrami ogórka i pomidorami nadzianymi na wykałaczki. Brzeg tortu posyp rzodkiewką. Następnie zrób rozetki z łososia i ułóż na wierzchu tortu. Udekoruj ogórkiem i koprem. P.S. Tort można przygotować na dzień przed podaniem. Posmarowany
codojedzeniaswoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia na ścianach pozwalają poczuć(...)razem kiedy bywam w tym miejscu. Jeśli lubicie włoskie gnocchi te są naprawdę rewelacyjne. 3 rodzaje tagliatelle : Tagliatelle con salmone (Makaron wstążki z kawałkami łososia, groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami w sosie z serka mascarpone i z natka pietruszki) Dla tych którzy lubią łososia z włoską nutą czyli dodatkiem suszonych pomidorów i serka mascarpone ten makaron jest strzałem w dziesiątkę
I LOVE LIFEPo pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany
bistro mamaotrzymanego sera zależy też od gęstości jogurtu. Po zrobieniu serowych kulek wystarczy na 24 godziny zalać je oliwą, a potem to można robić z takim serkiem grzanki, dodać do sałatki, podać z makaronem… Ale to już zależy od was do czego go wykorzystacie. Ja uwielbiam żytnie kanapki z serkiem i odrobiną oliwy ze słoika, są pyszne ! Pierwszy raz jogurtowy(...)oliwie: 1,5 szkl. labneh (4 dniowego) po 1 łyżeczce ulubionych przypraw (ja dałam swańską sól, czyli mieszankę soli z ziołami i przyprawami, czarnuszkę, suszony koperek, tymianek, suszone pomidory z czosnkiem) 1,5 szklanki oliwy z oliwek 1 szkl. oleju rzepakowego (opcjonalnie) kilka gałązek świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku (opcjonalnie) Łyżeczką nabieramy porcje serka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię