Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!! Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale
Cztery FajeryWybierając się w podróż poza wygodnymi butami i wodą warto zaopatrzyć się w jedzenie. Wszak wiadomo człowiek głodny, człowiek zły. Idąc w góry, lecąc samolotem
Czarnawisienkakasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw(...)zsunąć z powrotem na patelnię, aby usmażyła się z drugiej strony. Wystarczą 2 minuty. Gotową tortillę podajemy na ciepło, albo na zimno posypaną szczypiorkiem, z szynką dojrzewającą, albo pomidorami z cebulą. Świetnie smakuje z domowym ajwarem
Kulinarne InspiracjeTagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi to bardzo szybki pomysł na obiad. Makaron ten przygotujemy dosłownie w 20 minut i nie wymaga od nas zbyt wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ketchup jadam rzadko. Są jednak potrawy, w których się przydaje. Pomidory w tym roku słabo dojrzewają, za to cukinia obrodziła i nie zdążamy z jej spożywaniem. Stąd pomysł na sos/dip. Robię go od kilku lat, więc już nawet nie pamiętam źródła przepisu, który z czasem zmieniłam według swojego gustu i smaku. Ketchup najlepiej smakuje, gdy się przegryzie, czyli po przynajmniej(...)zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka
Weekendy w domu i ogrodziełososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód do tortu pszenna drożdżówka podwójna porcja, tutaj przepis(...)Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj również boki tortu. Brzegi tortu udekoruj jarmużem, plastrami ogórka i pomidorami nadzianymi na wykałaczki. Brzeg tortu posyp rzodkiewką. Następnie zrób rozetki z łososia i ułóż na wierzchu tortu. Udekoruj ogórkiem i koprem. P.S. Tort można przygotować na dzień przed podaniem. Posmarowany
codojedzeniaswoją historię i na pewno większość krakowian odwiedziło to miejsce co najmniej raz w swoim życiu. Knajpka serwuje tylko i wyłącznie dania kuchni włoskiej. Pizza, makarony, owoce morza, ryby, sałatki, włoskie przystawki oraz desery to dania, które znajdziecie w czytelnie zaprojektowanej karcie. Wnętrze lokalu przypomina swoim wystrojem tradycyjną restaurację włoską. Ciepłe oświetlenie, kraciaste obrusy i zdjęcia na ścianach pozwalają poczuć(...)razem kiedy bywam w tym miejscu. Jeśli lubicie włoskie gnocchi te są naprawdę rewelacyjne. 3 rodzaje tagliatelle : Tagliatelle con salmone (Makaron wstążki z kawałkami łososia, groszkiem cukrowym i suszonymi pomidorami w sosie z serka mascarpone i z natka pietruszki) Dla tych którzy lubią łososia z włoską nutą czyli dodatkiem suszonych pomidorów i serka mascarpone ten makaron jest strzałem w dziesiątkę
I LOVE LIFEPo pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany
bistro mamaotrzymanego sera zależy też od gęstości jogurtu. Po zrobieniu serowych kulek wystarczy na 24 godziny zalać je oliwą, a potem to można robić z takim serkiem grzanki, dodać do sałatki, podać z makaronem… Ale to już zależy od was do czego go wykorzystacie. Ja uwielbiam żytnie kanapki z serkiem i odrobiną oliwy ze słoika, są pyszne ! Pierwszy raz jogurtowy(...)oliwie: 1,5 szkl. labneh (4 dniowego) po 1 łyżeczce ulubionych przypraw (ja dałam swańską sól, czyli mieszankę soli z ziołami i przyprawami, czarnuszkę, suszony koperek, tymianek, suszone pomidory z czosnkiem) 1,5 szklanki oliwy z oliwek 1 szkl. oleju rzepakowego (opcjonalnie) kilka gałązek świeżych ziół: rozmarynu, tymianku, majeranku (opcjonalnie) Łyżeczką nabieramy porcje serka i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcappuccino i do tego serniczek na cieście red velvet – no niebo! To nie jest tylko kawiarnia. Poza fantastyczną kawą i babeczkami o tysiącu smakach, znalazłam tosty, pancakes czy sałatkę. Mają 6 takich kawiarni/restauracji rozsianych po całym mieście. Warto, choć raz wpaść do każdej na kawę. I wiadomo na upały najlepsze są lody. Nie mam ulubionej lodziarni w Barcelonie(...)wyszliśmy na pierwszy spacer napotkaliśmy to, co najpiękniejsze dla osoby spragnionej kuchni – na każdym kroku kusiły małe sklepiki z świeżymi warzywami i owocami. Skrzynie pełne karczochów, szparagów czy pomidorów, nie sposób było przejść obok nich obojętnie. Dzięki temu celebrowaliśmy leniwe śniadania grzanką z awokado, pomidorem i mozzarellą. Na obiad zajadaliśmy się szparagami jak w eleganckiej restauracji. A nawet poznaliśmy
Pink EnvelopeKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy(...)Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach
Ciastka - domowe słodkościGranat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go
potrawyregionalneprostocie siła! Kotlety z kaszy są bardzo smacznym i pożywnym daniem. Podałam je z sosem grzybowym . co dziś na obiad? pyszne kotleciki z kaszy gryczanej, z kurkami i suszonymi pomidorami, które podałam z sosem ze świeżych grzybów Wśród mnóstwa gotowców i różnych mieszanek do szybkiego przygotowania dań jakie mamy w sklepach wybór jest trudny. Wiele produktów ładnie wygląda(...)klik) ich szukajcie. Smaczna Pyza poleca bo to dobry produkt! Te mieszanki to baza do klasycznego risotto lub kaszotto, ale można je wykorzystać też w inny, dowolny sposób. Zróbcie sałatkę, zapiekankę czy jeszcze coś innego. Ja zrobiłam kotlety i podałam je z sosem ze świeżo zebranych grzybów. Smakowało bosko! takie kotleciki z kaszy to bardzo pożywne danie ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyza