się z potrawami zarówno Wigilijnymi jaki i świątecznymi Ponadto sałaka świetnie prezentuje się podana w formie tradycyjnej czyli – salaterce lub jako sałatka warstwowa. SKŁADNIKI : ● 3 buraki średniej kiszone lub ugotowane ● 3-4 ogórki kiszone ● 2 jajka ugotowane na twardo ● 4 łyżki majonezu ● 2 kwaśne jabłka ● Sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: WERSJA STANDARDOWA: Buraki, jabłka, ogórki kroimy(...)drobną kostkę, jajka trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy majonez oraz przyprawy, wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Sałatkę można podać np. w kieliszkach WERSJA WARSTWOWA: Majonez doprawić przyprawami do smaku Na dno salaterki układamy warstwę startych jajek i pokrywamy cienką warstwą majonezu, następną warstwę stanowią pokrojone w kostkę ogórki, które również pokrywamy majonezem, kolejną warstwę stanowią pokrojone
RAROSSASkładniki: Ryba: 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza) 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki bułki tartej 1 małe jajko pieprz, sól sok z cytryny Sałatka: około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów ½ opakowania ulubionego miksu sałat 12-14 pomidorków koktajlowych ½ szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu ¼ łyżeczki musztardy 1-2 ząbki czosnku(...)Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy sałatę, pomidory, różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Składniki panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor
Mania Gotowaniapapryka słodka do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka koperku jajko + bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE : Sałatka z kurczaka - mięso kroimy w kostkę, podpiekamy na maśle z przyprawami(...)podanych składników przygotowujemy sos winegret, część sosu wlewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę nakładamy do kieliszków, dekorujemy kaparami i polewamy odrobiną sosu. Podajemy. Kulki z ryżu - Ryż należy wcześniej ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Przekładamy go do miski, dodajemy przyprawy, podpieczoną cebulę, jajko, tarty ser i mieszamy masę. Formujemy nieduże kulki i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce
Kulinarne Fantazje MarioliJest to wersja bardzo uproszczona, ale BARDZO SZYBKA do wykonania, a równie smaczna jak ta z jajkami ( u mnie pod nazwą -"błyskawiczna sałatka z tuńczyka")Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 cebula 2-3 łyżki majonezu ewentualnie pieprz i sól Przygotowanie: Tuńczyka wymieszać z olejem Kukurydzę odsączyć na sicie lub ugotować mrożoną
Proste Potrawylekko solone, jednak aby były bardziej delikatne i kruche warto je na kilkadziesiąt minut zanurzyć w mleku. Warstwowa sałatka śledziowa Składniki: 3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach, wystudzone 1 duża cebula 2 buraki, ugotowane w mundurkach 1 duże jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 2 opakowania filetów a'la matjas firmy Seko (opakowania po 200g) sok z połowy cytryny przyprawy(...)kostkę. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. W wysokiej salaterce układamy warstwami: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek, żółtka. Wierzch dekorujemy posiekanym szczypiorkiem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce. SMACZNEGO! Do przygotowania sałatki użyłam produktów firmy SEKO
Smak mojej kuchnispokojnie nadziać wielkanocna jajka. Spróbujcie. Do pasty użyłam zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias . Polecam – wspaniały, charakterystyczny smak. Takie oliwki idealnie sprawdzą się również w sałatkach czy tradycyjnych koreczkach. Składniki: 3 jajka 3 łyżki kremowego majonezu (u mnie Folwark ) 6 zielonych oliwek z nadzieniem cytrynowym Bulerias pieprz i sól do smaku opcjonalnie posiekany szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo
Słodkie okruszkimoja miłość do szparagów zapłonie. Uwielbiam łączyć nietuzinkowo. Świeże, zielone szparagi, delikatna i aromatyczna mięta. Zielony, słodki groszek i stanowcze, elastyczne jajko. Cóż więcej rzec? Spróbuj koniecznie! SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I MIĘTĄ /własny; współpraca z Winiary;/ 2/3 pęczka szparagów 1/4 pęczka liści świeżej mięty 1 puszka zielonego groszku konserwowego* 4 duże jajka
W kuchni Karmel-itkipuszka kukurydzy 400g 1 puszka czerwonej fasoli 400g 1 puszka ananasa w plastrach(około 600ml) 5 jajek ugotowanych na twardo 1 por 2 marchewki (około 200g) 1 słoik selera konserwowego (około 400ml) 8 łyżek majonezu sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka warstwowa z selerem https://www.youtube.com/watch?v=bADJOdEAf5k Przygotowanie : Białą cześć pora myję, przekrawam wzdłuż na pół(...)Czwarta warstwa: 3 łyżki majonezu – równo rozsmarowuję po ananasie Piąta warstwa: marchew Szósta warstwa: por – wystudzony Siódma warstwa: czerwona fasola Ósma warstwa: białko jajka Dziewiąta warstwa: pozostały majonez I na koniec górę posypuję startym żółtkiem Sałatka warstwowa jest gotowa. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujesmak mojego dzieciństwa. Odkąd sięgam pamięcią była obowiązkowa podczas rodzinnych spotkań ale również na co dzień mama często ja przygotowywała. Niby zwykła sałatka ale ma w sobie to COŚ :) Oprócz podstawowych składników jak ziemniaki, marchew, pietruszka, jajka i groszek za każdym razem dodaję do niej jeszcze dodatkowy składnik, dzięki któremu zawsze smakuje trochę inaczej. Czasami jest to por, innym(...)warzywa i 3 pokrojone jajka przełożyć do miski, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać z musztardą i majonezem. Odstawić do przegryzienia. Dekoracja: Żółtka pozostałych jajek drobno posiekać. Białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę posiekać. Sałatkę przełożyć do salaterki, wyrównać wierzch i posypać cienką warstwą żółtek. Następnie z białek i czerwonej cebulki uformować kwiaty bzu. Udekorować gałązkami natki
Smakołyki Asiwszystkim patera na jajka, z pięknego drewna. Patera, która posłuży nam długie lata. Z tej samej serii, wybrałam dwie miseczki drewniane. Będą idealne na świeże pieczywo, sałatki czy też owoce. Patera na jajka Setty Z tej samej serii też bardzo mi się podobają, podstawki na jajka drewniane - Naczynie na Jajka Ufo Miseczka drewniana to - Margot misa w rozmairze
SMYKWKUCHNIDziś przepis na bardzo prostą, szybką i delikatną sałatkę. Do przygotowania potrzebujemy tylko łososia wędzonego, jajka, ogórek, pomidor i zapewniam że będzie pysznie. Składniki: 150 g wędzonego łososia 6 jajek przepiórczych 1 ogórek zielony 2 pomidory 4 garście sałaty sos 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie
magiczna kuchnia KasiTaka SEKO cebulka dymka ze szczypiorkiem 2 jajka Wykonanie: *Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i drobno siekamy. * Cebule i szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do sałatki z makreli Seko. Dodajemy też posiekane jajko. Dokładnie mieszamy. * Na krakersy wykładamy przygotowana pastę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. * Najlepiej smakuje po ok godzinie od przygotowania
Z Majeczką w kuchnifrancuskim Kliknij tu po przepis. 2. Nadziewane sałatką muszle makaronowe Kliknij tu po przepis. 3. Bułki "ślimaki" Kliknij tu po przepis. 4. Jajka faszerowane Kliknij tu po przepis. 5. Sałatka z tortellini Kliknij tu po przepis. 6. A la "Buritto" Kliknij tu po przepis. 7. Szparagi w cieście francuskim Kliknij tu po przepis
W kuchni u Monikisiedzieć w kuchni. Kilka propozycji na podobne dania z makaronem farfalle znajdziecie poniżej: Sałatka z farfalle, suszonymi pomidorami i oliwkami Sałatka z farfalle i warzywami (light) Sałatka farfalle z łososiem, grillowanymi pomidorami i jajkiem Polecam wykorzystywać makaron farfalle do przygotowywania dań, gdyż farfalle / kokardki świetnie nadaje się do sałatek, oraz innych dań makaronowych, gdyż ładnie się w nich prezentuje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię