ciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską i polską, z intrygującymi azjatyckimi smaczkami, co świetnie odzwierciedla wielonarodowe doświadczenie szefa kuchni — Krystiana Skwierza. Przystawka Przystawka to niecodzienna wariacja na temat słynnej sałatki caprese. Mozzarella di bufala została podana w japońskim stylu w panierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał(...)kuchni śledzi bieżące cukiernicze trendy w haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu wypływał z niego dyniowy sos. Niestety zarówno sernikowi
Food Squarepatelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy do niej pokrojona w paski paprykę ,następnie pieczarki .Smażymy około 6-8 minut i po tym czasie dodajemy dynie i startą marchewkę - u mnie marchewka tarta ze słoika .Dusimy przez ok.10 min.-ja to robie w głębokiej patelni. Doprawiamy do smaku. Naczynie zaroodporne lekko smarujemy masłem,lub olejem(...)miejscu, w przewiewnej torbie . W cieple szybko staną się miękkie, w plastiku zepsują się, a w lodówce szybciej spleśnieją. Szalotki można jeść surowe, dodawać do sosów i sałatek. Pokrojone w talarki i zrumienione używane są jako przybranie. Można je również marynować w ten sam sposób, co cebulę, choć w smaku będą łagodniejsze. Ingredienti
w mojej kuchnipieczywa lub makaronu (i ja tak robię najczęściej), ale świetnie sprawdza się też w wypiekach (np. zawijane bułeczki z pesto), tartach lub jako samodzielny dodatek do obiadu (zamiast sałatki lub dodatkowo do niej). CIEKAWOSTKA: Jeśli przygotujesz za dużo pesto lub nagle zmienią Ci się plany obiadowe, możesz pesto zamrozić ! To bardzo wygodna forma na jeszcze szybszy obiad, gdy wiesz(...)Gotowe pesto możemy zużyć dowolnie, ja najbardziej lubię z makaronem (tagliatelle lub spaghetti). Pesto z rukoli ze słonecznikiem Sprawdź też mój przepis na... PESTO BAZYLIOWE NA BAZIE PRAŻONYCH PESTEK DYNI *post archiwalny, zdjęcie nie oddaje prawdziwego koloru
Kolorowy Przepisownikusuwać ze środka pestek. Można śmiało wykorzystać ją w całości. Cukinia jest odmianą dyni. Wyselekcjonowano ją we Włoszech, stąd pierwotna nazwa cukinia od włoskiego zucchina (tj. mała dynia) . Należy do warzyw niskokalorycznych, odkwasza organizm i sprzyja przemianie materii. Jej zaletą jest wspaniały smak oraz to, że nie kumuluje metali ciężkich tak jak niektóre warzywa. Cukinia może(...)kawałki ser mozzarella, 2 łyżki posiekanej pietruszki. Wymieszaj. Podpieczone połówki cukinii napełnij nadzieniem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Podawaj posypane natką pietruszki i z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej lub zieloną sałatą z sosem vinegret. Autor: Mama
Moja Mama Gotujełatwo się formują, a po usmażeniu wychodzą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Bajka! ➤ Spróbuj także: falafele z marchewką i kuminem falafele z burakiem lub botwinką falafele z dynią w sosie pomidorowo-grzybowym Specjalna foremka do falafeli Jak formować falafele? Czy warto kupić foremkę do formowania falafeli? Jak już Wam wspominałam, niedawno kupiłam specjalną foremkę do formowania falafeli. Oczywiście(...)cedzakowej. 6. Usmażone falafele przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z hummusem , w picie lub wrapie ze świeżymi warzywami lub w sałatkach. Do falafeli polecam sos tzatziki oraz jogurt naturalny zmieszany z sosem harissa (na mały kubek jogurtu daję 1 łyżkę harissy
Chilli Czosnek i Oliwaresztki produktów, którymi trudno byłoby obdzielić całą rodzinę (np. końcówki szynek, kiełbas.) Nie zabrakło makaronu z sosem czy pysznej zapiekanki z chleba, sera i kiełbasy. Wspólnie przygotowaliśmy konfitury z dyni i śliwek. Nie zabrakło luźnej atmosfery, jak zresztą podczas każdego spotkania w Akademii Kulinarnej Whirlpool, ale większość z tych rozmów dotyczyła właśnie niemarnowania jedzenia i naszych sposobów, aby temu zapobiegać(...)Nawet niewielka ilość, pojedyncza porcja, przyda się, kiedy pewnego dnia zabraknie czasu na gotowanie. Warzywa i owoce Z warzyw (marchew, pietruszka, seler, etc.) można zrobić po ugotowaniu ich najprostszą sałatkę lub po prostu surowe zetrzeć na jarzynowej tarce, przesypać solą i wymieszać. W ten sposób mamy gotową jarzynkę-przyprawę np. do zup. Ziemniaki Z nich najprościej zrobić sałatkę
Codzienna kuchnia niecodziennamaniak z kosiarką dorwie się do tej soczystej pachnącej trawy i szukam szczawiu. Nigdy nie smakuje tak, jak wiosną, gdy jest młody, świeży i kruchy. Świetnie sprawdza się do sałatki, na kanapkę zamiast sałaty, ale ja wiosną najbardziej czekam na zupę. Jest to jedno z tych dań, które przyrządzane i podawane jest w sposób wieloraki. Subtelny kwaśny smak szczawiu pozwala(...)posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów
Pichceniomaniakuchni. Oferta klepu jest bogata, każdy znajdzie coś dla siebie. Znajdziemy tu: olej kokosowy, olej lniany, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej z ostropestu, olej z pestek dyni, olej z czarnuszki, olej z nasion konopi oraz wiesiołka Jednym z sztandarowych produktów jest olej kokosowy , który idealnie nadaje się do przyrządzania dań w wysokiej temperaturze. Co ciekawe, doskonale sprawdza(...)wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na pracę układu krążenia, wspomagają pracę serca, przeciwdziałają miażdżycy oraz obniżają tzw. zły cholesterol LDL. Olej słonecznikowy stosowany jest głównie do przyrządzania sałatek, surówek oraz potraw gotowanych. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie nadaje się do długie smażenia czy pieczenia.Olej słonecznikowy zyskał na popularności szczególnie dzięki odkryciu jego fascynujących właściwości
Bike By Lifemamy październik ! To między innymi czas kolorowych papryk, pękatych bakłażanów, różnokształtnych dyni i oczywiście grzybów. Przepisy na te warzywa będą się pojawiać w najbliższym czasie na blogu. Z warzyw tych robię różnego rodzaju pasty, zapiekam je, czy też zamykam w słoikach. Oto prze Wami pyszna pasta z czerwonej papryki dla leniwych. Czemu nazwałam ją dla leniwych ? Bo z reguły(...)Fitosterole ~ Papryka w kuchni Papryka w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki
Kulinarne przygody Gatitypucharków/salaterek nakładamy mix sałat, mieszamy z rukolą, na wierzchu rozkładamy przygotowane dodatki. Przed podaniem sałatkę skrapiamy dobrej jakości oliwą z oliwek. Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami Sałatka z jajkiem, pomidorem, ziemniakami i kaparami K O N K U R S "GOTUJ Z OLE!" ! ! ! Wspólnie z marką OLE! - producentem warzyw w słoikach, które(...)regulaminu. IV. Nagrody i zasady przyznawania. Nagrodami w konkursie są 3 jednakowe zestawy produktów marki OLE! W skład każdej paczki wchodzą następujące produkty: 1x Suszone pomidory z pestkami dyni oleju z ziołami OLE! 305ml, 1x Oliwki drylowane zielone całe 314 ml, 1x Pastena pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem OLE! 250 ml, Pastena pasta z suszonych pomidorów z oliwkami
Kolorowy Przepisownik