Zapraszam na super sałatkę ogórkową od słoików. Robi się ją bardzo prosto. Taka sałatka ogórkowa będzie świetnym dodatkiem do obiadu zimą. Polecam Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżeczka soli zalewa: 1/2 szkl octu jabłkowego 1/3 szkl cukru 1/2 łyżki soli ziele angielskie 5 szt listek laurowy pieprz czarny 5 szt Przygotowanie: Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i bardzo cienko szatkujemy(...)gorącą wlewamy do ogórków do miski (przez sitko aby odcedzic przyprawy). Mieszamy ogórki z zalewą i odstawiamy je na kolejne 2 godziny-od czasu do czasu mieszamy. Następnie przekładamy sałatkę (wraz z zalewą) do czystego i wyparzonego słoiczka, zakręcamy go i pasteryzujemy przez 15 minut. Z podanej ilości składników wyszedł mi 1 słoiczek o pojemności
słodkie i nie tylko historie kulinarneMinitartaletki z młodą botwinką, podane z sałatką pomidorowo-paprykową z prażonymi płatkami migdałowymi. Smakowite i pięknie się prezentujące danie, dość proste w wykonaniu, stworzone z sezonowych
SMYKWKUCHNIwybrałam wersję robioną samodzielnie. Kurczak teriyaki jest lekko pikantny i słodki jednocześnie. Pasuje do chrupiących warzyw, ryżu, makaronu ryżowego lub jako dodatek do przeróżnych sałatek. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad albo kolacja dla niespodziewanych gości. Składniki: 500g. filetów z kurczaka, 10 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki
RozdomowionaZapraszam na kolejną szybką, smaczną i zdrową surówkę obiadową. Dodatek rzodkiewki sprawia, że najchętniej nazwałabym ją wiosenną. Ale póki co zima w pełni, do wiosny daleko
Kuchnia z widokiem na ogródLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szybka w przygotowaniu, kolorowa sałatka na bazie bogatej w żelazo, cynk i zawierającej wysokojakościowe białko wątróbki, świeżych, soczystych owoców, i chrupiącego słonecznika to świetny pomysł na pełnowartościowy, letni obiad. Składniki: 600g wątróbki drobiowej 125g roszponki 4 kiwi 1 pomarańcz 1 granat 30g pestek słonecznika 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka olej sól i pieprz Dressing: 4 łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinydodała daniu nieco pikantnego akcentu. Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką może być nie tylko przekąska, ale także lekkim letnim obiadem. Podajmy ja wtedy na ciepło, będzie pysznie ! 😋 Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy
Kulinarne przygody Gatitypasuje z najróżniejszymi sosami zarówno mięsnymi, jak i na pieczarkowymi. Ale również, jak kolejny raz staram się Wam pokazać, jest to również doskonała baza do sałatek, które możecie spokojnie zjeść nawet w ramach obiadu Spróbujcie. P.s Jeśli cenicie zdrowie polecam Wam zapoznać się z ofertą firmy „Rubi” http://rubi-kasze.pl/ Przepraszam Was za zdjęcia Moja sałatka była podana na pyszną
Słodkie okruszkiWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na sałatkę z kaszą jęczmienną, sałatka jest bardzo smaczna, zdrowa oraz prosta w przygotowaniu. Sałatka stanowi samodzielny posiłek który możemy podać na obiad, kolację a nawet na śniadanie, również można ją zabrać do pracy jako drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z kaszą jęczmienną będziemy potrzebować: 400 g kaszy jęczmiennej pęczak
Uwaga Babcia GotujeJednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża). Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą
Chilli Czosnek i OliwaJeszcze jedna wersja sałatki z serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :) Sałatka z fetą i szynka parmeńską Składniki: około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą 8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania
Mania GotowaniaNadeszły cieplejsze dni, a wraz z nimi czas na lżejsze obiady i kolacje. Dziś proponujemy Wam prostą, w miarę szybką, a przede wszystkim bardzo smaczną i orzeźwiającą sałatkę z melonem i szynką parmeńską. Melon nadaje jej odrobinę słodyczy, a sos na bazie octu balsamicznego przełamuje tę słodycz odrobiną cierpkości. Szynka parmeńska to składnik dla koneserów wykwintnej kuchni - poza tym świetnie
W kuchni Katienasze zmysły smaku. Dlatego w sałatce pojawiła się dość spora ilość ulubionej mieszanki sałaty, granat i czerwone pomidorki koktajlowe. Całość smaku przełamuje kremowy ser pleśniowy. W sałatce, która ma pełnić rolę pożywnego obiadu, który możemy zabrać ze sobą do pracy, czy na uczelnie, ważne jest aby nie zabrakło węglowodanów, dzięki którym będziemy mieć po prostu energię do działania. Dlatego postawiłam(...)właściwości odżywcze i łącze w sposób aby wzajemnie się uzupełniały. Dbam o to aby w każdym posiłku znalazło się białko, zdrowe tłuszcze i cała moc witamin. Uwielbiam sałatki i bardzo często je przygotowuję dla siebie jak i dla moich bliskich. W domu mam całkiem spory i pokaźny zestaw pudełek typu lunchbox, tak aby zawsze móc zabrać posiłek ze sobą, kiedy
SMYKWKUCHNIsól oraz pieprz Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy! Sos wylewamy równomiernie na sałatkę i podajemy. Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch lub dodatek do obiadu - jest boska! Smacznego
Cooking MonsterOggi vorrei condividere con Voi una ricetta perfetta per chi segue una dieta vegetariana o vegana. L'ingrediente principale della ricetta è rappresentato dalle cotolette
La grande e la piccola cuocakocham.Powoli szykuję się na post dr Dąbrowskiej - jest mnóstwo warzyw,jest ciepło i nie chce się jeść - nic tylko korzystać. Tymczasem zapraszam Was na przepyszną sałatkę,którą często jem w formie obiadu. Pysznie,lekko i smacznie. Doskonale też pasuje na wszelkie imprezy pod chmurką bo dzięki warstwowemu ułożeniu warzyw wygląda efektownie i kolorowo. Składniki: mały kalafior bądź połowa(...)zalewy. Robimy sos: jogurt przekładamy do miseczki,dodajemy pieprz,sól,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek ( trochę można zostawić do posypania na górze) - wszystko dokładnie wymieszać. Układamy sałatkę warstwowo od dołu: kalafior posypujemy solą oraz pieprzem pomidory posypujemy pieprzem odsączony groszek jajka posypujemy solą i pieprzem sos czosnkowy z koperkiem Całość schłodzić w lodówce. Sałatkę można również wymieszać
Niespełnione zdolności kulinarne