Rewelacyjna sałatka, szybka w przygotowaniu, smaczna, kolorowa i zdrowa. Idealna na obiad, kolacje, przekąskę w pracy itd. Sałatka będzie miała u mnie jeszcze wiele odsłon i wszystkie będą pyszne, bo cały sekret to dressing - Monia dziękuję. Potrzebujemy: Garść mix'u sałat 1 pierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów(...)kurczaka kroimy wzdłuż na pół aby powstały dwa cienkie kotlety. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce i wkładamy do niej kurczaka. Zostawiamy na minimum godzinę. Kurczaka smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Studzimy. Do miski wkładamy sałatę, następnie pomidora pokrojonego na kawałki oraz pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Pestki dyni prażymy na suchej teflonowej patelni około
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Grecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwa Kocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane
KorniszonkiNiektórzy już rozpoczęli sezon na grilla i właśnie do mięs z grilla będzie pasował świetnie. Nie tylko do przyrumienionej kiełbaski, ale także do mięs. Do czego jeszcze? Do różnych kanapek, tortilli, wrapów i burgerów. Sos musztardowo-miodowy doda im wyrazu, poprawi i podkreśli smak całej potrawy. Taki sos to też świetny dodatek do sałatek. Szczególnie dobrze się będzie komponował
Kuchnia domowa Anizawsze obiad na dwa dni – pierwszego dnia, świeżo po wyjęciu z pieca zjadamy udka. Piersi zostają na drugi dzień – albo do odgrzania, albo do zjedzenia na zimno, w sałatce. Kurczak marynowany i pieczony w chimichurri jest szybki, lekki, genialny w swojej prostocie i po prostu przepyszny! Duży i świeży pęczek pietruszki pozbawiamy najtwardszych łodyżek – nie całych, zostawcie 3cm poniżej poziomu(...)grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami do drobiu wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa i szyję wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy kurczaka i przygniatamy go mocno dłońmi między piersiami. Gotowe! Odkładamy sobie 1/3 sosu chimichurri jako dressing do sałatki
Karo in the Kitchen(ten przepis nie został jeszcze oceniony) Grillowany ser halloumi jest według mnie najlepszym grillowanym serem. Wyprzedza także ser camemebert oraz oscypka. Idealnie nadaje się do sałatek
Kuchnia BazyliiWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną marynowaną cukinię z curry. Tak przygotowana cukinia jest idealnym dodatkiem do obiadu, różnego rodzaju wędlin, mięsa z
Uwaga Babcia GotujeKebab jako najz drowszy fast foo d zawitał dzisiaj u mnie w domowym wy daniu . Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną
ChilliJemyTa surówka nie może nazywać się inaczej :) Wszystkie jej składniki są zdrowe i niskokaloryczne. Surówka wspaniale pasuje jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze
Walijskie PichceniePodobne sałatki robiłam praktycznie od zawsze. Według mnie, to jeden z lepszych pomysłów na lekką kolację. Przestestowałam wiele różnych kombinacji dodatków i sosów, ale w ostatnim czasie to właśnie ta wersja podbiła moje serce. Z podanych składników przygotowałam 2 porcje sałatki. Składniki: Sałatka: 2 piersi z kurczaka 6 łyżek ugotowanej kaszy orkiszowej 6 liści sałaty lodowej 1/2 zielonego ogórka(...)miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. 3. Smarujemy kurczaka marynatą za pomocą silikonowego pędzelka. 4. Rozgrzewamy grill elektryczny do 200℃ (można też użyć patelni grillowej lub zwykłej). 5. Kładziemy kurczaka na grillu, zamykamy go i grillujemy przez 6 minut (w przypadku patelni, czas trzeba wydłużyć do 10 minut, przewracając filety w połowie
Prosto z Kotłagrillu. Suszone pomidory, które są wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne świetnie komponują się z delikatnymi i łagodnymi w smaku składnikami, jak np. kasza kuskus czy pieczarki. I to one nadają charakter potrawie. Takie pieczarki mogą pełnić funkcję samodzielnej przekąski na kolację lub imprezę, ale również idealnie pasują jako dodatek do obiadu, np. do kawałka mięsa i/lub sałatki. Składniki(...)posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-13 min. Pieczarki możemy również upiec na grillu. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenygrillu. Suszone pomidory, które są wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne świetnie komponują się z delikatnymi i łagodnymi w smaku składnikami, jak np. kasza kuskus czy pieczarki. I to one nadają charakter potrawie. Takie pieczarki mogą pełnić funkcję samodzielnej przekąski na kolację lub imprezę, ale również idealnie pasują jako dodatek do obiadu, np. do kawałka mięsa i/lub sałatki. Składniki(...)posypujemy tartym serem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-13 min. Pieczarki możemy również upiec na grillu. Podajemy na ciepło
Kuchnia MagdaLenyKiedy temperatura na zewnątrz zaczyna rosnąć, nasz apetyt często skłania nas w kierunku lżejszych, orzeźwiających dań. Letnie obiady powinny być przede wszystkim proste, lekkie i pełne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Taka sałatka zawiera wszystko mięso, warzywa gotowane i surowe oraz ryż. Sałatka jest pyszna. Przygotowanie sosu – ząbki czosnku posiekać drobno, wrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią(...)tymiankiem, papryką słodką i ostrą w proszku. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę. Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć aż mięsko będzie przepieczone. Zdjąć z grilla i zostawić, żeby ostygło. Makaron ryżowy połamać na drobniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu makaronu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Wrzucić makaron do dużej miski. Przygotowanie szparagów
Kuchnia Pokoleńporcją soczystej wołowiny. Tym razem będzie to przepis dla wegan i nie tylko. Przygotujemy bezmięsne, pieczarkowe burgery i domowy szybki majonez. Burgery możecie usmażyć na patelni grillowej, grillu, albo elektrycznym grillu, patelnia oraz piekarnik również nie będą złym rozwiązaniem. Jak dodatki do burgerów wykorzystam to co aktualnie mam pod ręką – pomidory, ogórki konserwowe i paprykę. Ale dodajcie do środka(...)powinny mieć ok. 1 cm grubości. Na grillu elektrycznym smażmy burgery z każdej strony ok. 4 minut. Jak odwrócimy je na drugą stronę, kładziemy na nich plasterek żółtego sera, a obok układamy przekrojone na pół bułki – powinny się delikatnie podsmażyć, aby były jeszcze bardziej chrupiące. Dół bułki smarujemy majonezem, następnie układamy sałatkę, pokrojone w plasterki ogórki i wege burgera
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!