Lubię tarty. Ciasto, które można nadziać ulubionymi dodatkami, pożywne i sycące. Ta powstała przy okazji przedurlopowych czystek w lodówce. Pyszna była:) składniki: ciasto: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki pszennej 100 g margaryny duża szczypta soli jajko łyżka jogurtu greckiego nadzienie: 100 g sera pleśniowego 100 g sera mozzarella kilka suszonych pomidorów w oliwie kilka plastrów szynki dojrzewającej
6nieboPyszne, soczyste jabłka podsmażane w karmelizowanym cukrze. Mogą być świetnym nadzieniem do naleśników lub dodatkiem do placków, ciast i deserów. Pyszne na ciepło, prosto z rondla, podane w wysokim pucharku z gałką lodów waniliowych. Przygotowane w ten sposób są delikatne, mięciutkie i wprost rozpływają się w ustach. Najlepiej wybierać twarde, jędrne jabłka typu antonówka lub szara reneta. Pamiętajmy
cool and mintydziś mogę wszystko, wszystko jest dziś dozwolone. A dlaczego? dziś są moje urodziny, osiemnaste rzecz jasna i będę je świętować razem z Wami. Częstujcie się proszę bo ciasto jest tak pyszne że zaraz nic nie zostanie. A jakby ktoś chciał też je upiec to zaraz podam przepis. Ciasto z gruszkami, migdałami i tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSezon owocowy w pełni, stąd pomysł na kolejne kruche ciasto, które najlepiej z nimi smakuje. Tu wykorzystałam jagody i czerwoną porzeczkę, ale każda inna kombinacja będzie pyszna. Dodatkowo w cieście pojawiają się migdały, co sprawia, że smakuje ono trochę inaczej niż standardowe kruche. Migdałowo-kakaowa kruszonka jest tu wspaniałym zwieńczeniem deseru
Milion SmakówPyszne kartacze, często robiła je moja mama. Najlepsze są następnego dnia odsmażane, po prostu rewelacja. Kartacze SKŁADNIKI: Ciasto ziemniaczane ziemniaki mączyste - 2 kg ( waga po obraniu) mąka ziemniaczana - 2 czubata łyżki sól jajko - 1 szt Farsz karkówka - 550 g lub łopatka sól i pieprz cebula - 1 szt tłuszcz majeranek - 1 łyżka jajko - 1 szt DODATKOWO boczek wędzony
Kuchnia Danusicałuski z ciasta francuskiego z papierówkami, obsypane cukrem pudrem z cynamonem. Papierówki pod wpływem wysokiej temperatury stają się kremowe i rozpływają się dosłownie w ustach. Ekspresowe całuski z ciasta francuskiego są pyszne! Zróbcie obowiązkowo. Smacznego. Obieramy umyte 2 papierówki, kroimy w ósemki, usuwamy gniazdka nasienne. Z 1 opakowania ciasta francuskiego wycinamy koła (15 sztuk), na każdym kładziemy kawałek jabłka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębiałym serem i lukrem klik . Ciasto jest na prawdę dobre i po raz kolejny coś z niego wyczarowałam. Dzisiaj jest to chałka z dżemem brzoskwiniowym, wyszła pyszna ! :) Składniki na ciasto : 300 ml ciepłego mleka 60 g masła 1/2 łyżeczki soli pół kostki drożdży 100 g cukru 2 jajka 560 g mąki 1 łyżka kakao Kruszonka: 1/4 szkl cukru(...)cienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy. Układamy na stolnicy wałki obok siebie ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian. Tak przygotowaną
charlotte gotujeNiezwykle pyszna tarta rustykalna ze śliwkami, cynamonem i mielonym migdałami, którą musicie koniecznie zrobić w tym sezonie śliwkowym :) Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania - składniki zagniata się na jednolite ciasto, schładza się je, a potem tylko "nadziewa" owocami. Tartę przygotowałam z mąki orkiszowej, dzięki czemu jest na pewno zdrowsza(...)było już śladu!!!) zorientowałam się, że ze zdjęć będzie "lipa". W rozpaczy postanowiłam nie umieszczać tego przepisu na blogu, ale mój kochany Mąż powiedział, że tarta jest tak pyszna, a zdjęcia mu się podobają, że KONIECZNIE muszę dodać przepis :) Jako dobra żona, postanowiłam posłuchać rad Męża mego i oto jest moja tarta! Plus jest taki, że na dniach na pewno
Słodko-Słony Świat IlonyLubię szybkie i pyszne przekąski a ta właśnie do takich należy. Mrożone ciasto francuskie to cudowny wynalazek pozwalający nam w kilka minut wyczarować pyszne ciasteczka, paszteciki i wyliczeń tych mogło by nie być końca. Zawsze je powinniśmy trzymać w lodówce tak ,,na wszelki wypadek" Prosto, szybko i pysznie - idealnie PASZTECIKI Z TYMIANKOWYM KURCZAKIEM łatwe 40 minut (z pieczeniem) Składniki opakowanie
sierotka maRysia w kuchniMoże skusicie się na takie aromatyczne, wilgotne ciasto z marchewką? Kusiło mnie przez dłuższy czas zanim pierwszy raz je zrobiłam. A teraz już wiem - jest pyszne! Pychotka Składniki: Ciasto: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 szklanki startej marchewki Krem: 400 g mascarpone
Cukiernia PychotkiPyszne, kruche i ekspresowe ! Składniki na ciasto: 20 dag mąki jaglanej 6 dag masła 10 dag cukru pudru 1 jajko ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć, zgnieść gładkie ciasto, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować. Wycinać foremką dowolne ciasteczka, wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze
Tradycyjna KuchniaPyszne i trochę nietypowe ciasteczka z ciasta francuskiego pachnące cynamonem, z chrupiącą kruszonką. Polecam, zrobicie je w pół godziny gdy tylko najdzie Was ochota na coś słodkiego :) op. ciasta francuskiego jajko cynamon Kruszonka: 50g masła 80g mąki 50g domowego cukru waniliowego Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie w palcach. Ciasto francuskie rozwinąć, szklanką wyciąć kółka. Kółeczka ułożyć na blaszce wyłożonej
Smakołyki Asitego ciasta zainspirował mnie przepis Gabrysi , ale nie byłabym sobą gdybym, nie stworzyła swojej wersji. Wyszło kolorowo, delikatnie i pysznie. Moim bliskim ciasto posmakowało bardzo. Odrobinę czasochłonne, ale idealne do niedzielnej kawy i na wyjątkowe okazje. Ciasto: 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka dobrego kakao 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko
Cynamonowe szczęścieOprócz codziennych pysznych rabarbarowych kompotów zrobiłam dzisiaj jeszcze ciasto, szybko znikło co jest gwarancją dobrego smaku :). Składniki na tortownicę 23-24 cm: Ciasto: - 20 dag mąki pszennej - 20 dag masła lub dobrej margaryny - 2 jaja - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego - wanilia lub cukier waniliowy od www.Skworcu.com.pl Masa: - 2 łyżki
Apetyczna babeczkaPyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki
Passion of CookingWystarczy zabrać się za robienie ozdób choinkowych i przede wszystkim za pieczenie oraz gotowanie. Zachęcam Was zatem, żebyście już zabrali się za pieczenie, szczególnie pierniczków, ale też innych pysznych ciastek i ciast. Poniżej przygotowałam dla Was listę wszystkich świątecznych cudeniek, które przez ostatnie lata gościły na naszym stole, wszystkie pyszne i godne uwagi! Pierniczki najlepsze na świecie
Przepysznik - BLW i nie tylkoadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Róże z ciasta francuskiego i jabłek są ostatnio hitem Internetu :) Zrobiłam je i ja, lecz cynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :) Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki: 1 opak. ciasta francuskiego (275g) 2 duże jabłka 2 łyżki dżemu wiśniowego pół cytryny ok. 2 szklanki wody cukier puder Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie
Kulinarne PrzebojeFajne ciasto mam dla Was dzisiaj. Jest to ciasto ucierane z agrestem i porzeczką białą. Jest ono tak aromatyczne, wilgotne , powiedziałabym nawet że zakalcowate i takie pyszne, polecam. Jogurtowe ciasto z agrestem i porzeczką białą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewersja prawdziwa. Udało mi się znaleźć jakieś wzmianki o tym cieście już w XIX wieku. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. Znaczenie ma smak. A ten jest pyszny :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,25 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka
Marder&Marder ManufacturePyszny, kilkuwarstwowy przekładaniec, będący połączeniem kilku ciast tj: ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ jasne ciasto ucierane. Wymaga niewątpliwie trochę pracy, ale efekt jest imponujący! Składniki na ciasto: 7 jajek 1 margaryna 1 szklanka cukru pudru 2 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 mały proszek do pieczenia 2 łyżki kakao tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta: Żółtka utrzeć
Tradycyjna KuchniaCiasto bardzo znane wszystkim, ale przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam. I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru
O kuchni z uczuciemKiedyś były knedle na cieście ziemniaczanym , a dziś na serowym. Moim skromnym zdaniem te serowe są lepsze - delikatne, miękkie i po prostu pyszne. Przepis na ciasto do knedli znalazłam w Biblioteczce Poradnika Domowego pt. Specjały kuchni domowej. Jest dość oryginalne ponieważ ucieramy je mikserem. Może dzięki temu jest takie delikatne w smaku :) Składniki: Ciasto: 25 dag sera białego
Kuchnia domowa AniJabłka pieczone pod ciastem francuskim to pyszny i aromatyczny deser. Soczyste owoce zapieczone z miąższem przyrządzonym z miodem i cynamonem, a całości dopełnia delikatne ciasto francuskie. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi i listkiem mięty. Deser niezwykle efektownie wygląda, a wyglądowi dorównuje jedynie smak :) Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 4 jabłka Łyżeczka
Kolizje Smaków