przepisy na święta - 11461 przepisów (strona:638/765)

Jest burza...kolorowy obiad na parze 158

było gorące. Więc zjemy sobie coś co często gęsto podaje się na Sycylii. Robi się tą sałatkę warzywno-jarzynową nawet na kilka dni. Pyk do lodówki i święty spokój. Syci , jest zdrowa i..przede wszystkim sycąca. No i na parze! Sparujmy sobie co nam dusza zapragnie! U mnie -ziemniaki -marchewka -fasolka szparagowa kalafior -brokuł To powyżej wkładamy do parowaru

Z Kuchni Do Kuchni
Niezwykła owsianka z owocami i ziarnami 145

będzie śniadanie dla osób głodnych, ale również dla osób ceniących sobie zdrowe odżywianie i święty spokój , bez potrzeby sięgania po przekąski różnego rodzaju i kalibru. Takie śniadanie, taka kolacja zaspokoi głód na długo...a i doda energii i pozytywnego nastawienia do świata! Oto co nam będzie potrzebne płatki owsiane Elovena z jabłkiem i cynamonem- obłędny smak! Śliwki prażone ziarenka

Z Kuchni Do Kuchni
Biszkoptowe ciasto z jabłkami 218

Ciasto w środku tygodnia u mnie to prawie jak święto. Ja, która ostatnio żyję w ciągłym niedoczasie i nie daję rady upiec nic nawet na weekend, nagle przy środzie robię ciasto. To znak, że coś musiało się wydarzyć...  A wydarzyło się to, że moje młodsze Słoneczko poszło do przedszkola z początkiem października i już po 3 dniach złapała pierwsze

Przysmaki Karolki
Najprostszy jabłecznik 251

ciasta wykorzystałam miskę Tupperware, ale wystarczy zwykła miska i łyżka.Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie..zaraz postaram się zajrzeć na Wasze blogi i zobaczyć co pysznego Wy przygotowałyście na święto jabłka. Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm 10 łyżek mąki pszennej 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 3 jaja 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4-5 jabłek

Moje domowe kucharzenie
Festa dell’Uva, Vò 2014- Festiwal Wina 118

konstrukcji winogronami odbywa się w dzień i noc poprzedzające występ. Tysiące równiutkich winogron ułożonych w misterne wzory robi niesamowite wrażenie. Niestety nie zgłębiłam tajemnicy ich przyczepiania. Jak na prawdziwe święto rodzinne przystało na Festa dell’Uva nie mogło zabraknąć licznych stranagów z dosłownie wszystkim: drewnianymi zabawkami i kuchennymi gadżetami, tekstylno-filcowymi szmaciakami, malowanym szklem, ręcznie wyrabianą biżuterią, przeróżnistymi kwiatami, regionalnymi

Mia Cucina Sofieta
Pieczona gęś nadziewana jabłkami z majerankiem 166

Marcina , ale również na każde inne święto polecam gęś nadziewaną jabłkami  z majerankiem. SKŁADNIKI                                                                 1 gęś  (ok.4,5 kg) 5 jabłek  5 ząbków czosnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Noe Festiwal już 9 dni w Katowicach! Pierwszy taki festiwal w kraju! 121

znane osoby… zapraszamy 13 września 2014, w godz. 12:00 – 20:00, do centrum Katowic  bilet wstępu – cena: 9 zł (na cały dzień),  o godz. 21:00 Święto Wina zakończymy wspólną zabawą, bo przy dobrym winie nie powinno zabraknąć dobrej muzyki! 13 września 2014, Katowice Noe Festiwal odbędzie się w samym sercu Katowic! Adres:   Rondo

Moja smaczna kuchnia
Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 147

cichej. Dziwna jest taka szkoła… nie przepadam za nią w tych dniach. Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy

Kolizje Smaków
Białe trufle z migdałami 133

Dzisiaj dzień kobiet- czyli święto podczas którego możemy pozwolić sobie na coś niezbyt dietetycznego i niebiańsko słodkiego ;-) Przepis na 10 dużych trufli. Składniki: 150 g białej czekolady 80 g serka mascarpone 1 łyżka wódki lub malibu 10 obranych migdałów wiórki kokosowe Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy dodając wódkę lub rum. Przestudzoną czekoladę dodajemy do serka

kuchnia do kwadratu
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 196

mnie ta sałatka jest kolejnym dowodem na zaradność włoskich gospodyń , w pyszny sposób wykorzystujących czerstwy chleb w duchu la cucina povera . Pamiętajmy, że w wielu tradycjach chleb jest święty i czerstwego nigdy się nie wyrzuca, lecz wykorzystuje do potraw. Wyobrażam sobie, że dawne toskańskie gospodynie wykorzystywały do sałatki czerstwy chleb i dorodne warzywa z ogrodu , czyli to, co akurat miały

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 172

ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois ( ciastem Trzech Króli ). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve), a w późniejszych czasach figurkę Jezusa

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalna tarta (galette) z truskawkami i rabarbarem 189

trochę nadzienia z galette mi zostało, więc pogotowałam go w rondelku otrzymując pyszny dżem:)).  Pierwotnie termin  galette  oznaczał tartę z nadzieniem migdałowym, którą Francuzi przygotowują na Święto Trzech Króli ( galette des Rois  raczyłam Was na blogu w tym roku,  przepis tutaj ). Jednak obecnie jest to najczęściej  ciasto owocowe, odmiana tradycyjnej kruchej tarty, sprzedawanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 194

fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się na oliwie

Chilli Czosnek i Oliwa
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

należę do osób cierpliwych, jestem też czasami leniwa, postanowiłam sobie ułatwić pracę i przygotować ciasto kruche z dodatkiem twarogu waniliowego. Ale farsz postanowiłam przygotować wspaniały, związany z Wielkopolską i Świętem Św. Marcina, pyszny słodki farsz makowy z bakaliami, jest prawie identyczny jak w rogalach marcińskich, nie dałam do niego tym razem jedynie marcepanu. Ciasto kruche jest prawie takie samo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania