Baby ... mazurki .... serniki ..... makowce .... Już wszystkie wypieki gotowe . Już czas by świętowanie rozpocząć . Na ten świąteczny czas przyjmijcie ode mnie życzenia Niech te dni upłyną Wam w radosnej , rodzinnej atmosferze. Niech wiosna zapuka do waszych drzwi i opromieni słonecznym światłem. Cieszcie się chwilą , spokojem . Delektujcie się ciszą ,zapachem żonkili , śpiewem ptaków i smakiem kajmaku w mazurku
Malinowa Kawiarenkamałe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego Delecta opakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta jajko do posmarowania bułek Nadzienie: 1 dowolny budyń firmy Delecta lub po: 16 gram budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecta, 16 gram budyniu czekoladowego z belgijską czekoladą Delecta(...)posypania: karmel Delecta maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe
Smiling Shrimpspędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie
karmelowyPascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera. Pascha wielkanocna Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityZnalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny jak wszystkie Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać twaróg na przemian z mlekiem i mąką. Wlać płynne masło.Dodać rodzynki
Kuchnia PokoleńŚwięta już tuż-tuż, jajka z majonezem, jajka nadziewane, żurki, kiełbasy, serniki, mazurki, schaby, indyki… co zrobić, aby we wtorek nie obudzić się z nadprogramowymi kilogramami? A co gdy do tego wszystkiego jesteś na diecie? Powiedzmy sobie szczerze, święta to nie jest dobry czas na odchudzanie. Warto jednak zadbać, aby te dwa dni nie zaprzepaściły dotychczasowych starań:) Przedstawię
Wypieki i Rumieńcetakich miłośników kokosu jak ja :) Lekkie i delikatne a przy tym bardzo proste, łatwe i szybkie w wykonaniu. Myślę, że sprawdzi się także na świątecznym stole - udając wyśmienity sernik :) Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm) Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 5 żółtek - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 25 dkg miękkiego masła - 1 łyżka
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli lubicie jajka faszerowane czymś innym, niż żółtka, a nie lubicie marnować jedzenia, to bardzo dobrze. Żółtka możecie wykorzystać do słodkiej paschy. Ten wielkanocny sernik bez pieczenia choć kaloryczny, jest smaczny i zdrowy – jeśli nie zjecie go całego sami ;) Do wykonania paschy potrzebna jest gaza i najlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet
Kucharzycazabraknąć na wielkanocnym stole. Jajka nafaszerować można różnymi składnikami. U mnie takie typowo wielkanocne dodatki czyli chrzan i rzeżucha. składniki: 5 jajek 100 g zmielonego sera ( taki jak na sernik) 1 łyżka tartego chrzanu świeżo zmielony czarny pieprz rzeżucha Jajka ugotować na twardo. Następnie wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć żóltka. Potem
Monia miesza i gotujeJego przygotowanie jest pracochłonne, ale efekt wart włożonej pracy :) Składniki spód: 200 g herbatników 100 g masła 1 kg sera na sernik ok. 1/2 kg truskawek ( u mnie … Czytaj dalej Torcik na zimno
czarrna od kuchnidrodzy, do Świąt Wielkanocnych zostało nam naprawdę niewiele czasu, dlatego dziś prezentuję Wam zestawienie słodkich przepisów. W zbiorze znajdziecie popularne, proste i szybkie w wykonaniu babki, babeczki, a także serniki, makowce i inne wypieki, które mam nadzieję umilą Wam ten wspólny, rodzinny czas świętowania. Aby przejść do zbioru przepisów kliknijcie w tu -> SŁODKA WIELKANOC - ZBIÓR PRZEPISÓW
Słodkie okruszkiChcesz urozmaicić smak swoich wypieków? Spróbuj dodać pyszną kruszonkę! Świetnie smakuje również jako dodatek do zimnych deserów lub jako spód pod sernik (tylko wtedy należy dodatkowo kruszonkę wymieszać z miękkim masłem) Składniki: 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 10 dag masła 6 ugotowanych żółtek jaja 10 dag wiórków kokosowych 1 opakowanie przyprawy do piernika tłuszcz do formy Wykonanie
Tradycyjna Kuchniamasz pomysłu na potrawy Wielkanocne? Zapraszam do przejrzenia moich przepisów. Jajeczne Słodkości Wielkanocne a w tym szczególnie: Makowce Serniki Zupy Inne
Tradycyjna Kuchniapodstawą paschy jest mleko lub biały ser/twaróg z dodatkiem żóltek, masła i cukru. Moja pierwsza pascha wyszła świetna i bardzo mi smakowała. Smakiem przypomina po prostu taki słodki sernik na zimno tyle, że ma nieco mniej zwartą konsystencję. Myślę, że pascha napewno wpisze się na listę moich wielkanocnych smakołyków i przygotuję ją jeszcze w wielu innych odsłonach. składniki
Monia miesza i gotujezastawiony suto jajkami (koniecznie na 1001 sposobów), odmian kiełbasy (im więcej rodzajów tym lepiej, bo przecież każda jest inna i inaczej smakuje), wędlinami i sałatkami. Ze słodkości pojawiają się serniki, baby wielkanocne, pascha i moim zdaniem nie może zabraknąć mazurków. Najlepsze są taki tyci, malutkie – na jeden chaps, w stylu finger-food. Upieczonego mazurka, nie Dąbrowskiego, kładę przed
Szybko Tanio Smacznie