przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:765/867)

Small MasterChef i jak zrobić chałkę serową 220

Tak się jakoś podziało, że całkiem sprawnego pomocnika mam w kuchni ostatnio. Pomocnik, aż rwie się do pracy i z zapałem uczestniczy w gotowaniu. Wczoraj wspólnie

Magiczna kuchnia Darii
Śniadanie na pierwszy dzień wiosny 114

W internatach i w wojsku zwane "białym szaleństwem".Sama nie wierzę, że kiedyś mogłam takiego serka nie lubić :)Dziś zajadam się jak małe dziecko

bistro mama
Lemon curd 133

Lemon curd robiłam już kilka razy. Można kupić gotowy, ale cena mnie odstrasza (od 20 zł wzwyż za słoiczek!).Jak dla mnie to najlepszy produkt kuchni

bistro mama
Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 139

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może

bistro mama
Pszenno-razowy chlebek z masłem ziołowym, do odrywania. 181

Miało być drożdżowe z jagodami, ale nie dostałam jagód. Kupiłam jabłka, z pomysłem na mniej więcej podobne drożdżowe do rwania.I co? Wróciłam do domu i miałam

bistro mama
Orange curd 101

W lemon curd jestem zakochana bezgranicznie. Co jakiś czas robię i zjadam na śniadanie z dodatkiem tostów. Tak, tak, nie inaczej. To tosty są tutaj dodatkiem

bistro mama
Krem czekoladowo-orzechowy. LABA - to dzisiaj! 134

Człowiek zawsze sobie roboty dołoży, ale czasami warto :) Tak miałam z domową nutellą, do której przymierzałam się od dłuższego czasu, ale zawsze znalazło się coś ważniejszego

bistro mama
Konfitura z aronii i jabłek 125

Rzadko robię przetwory na zimę. Nie mam cierpliwości, nie mam słoików, nie mam miejsca na przechowywanie, w końcu nie mam talentu do gotowania w ilościach hurtowych

bistro mama
Pasta z wędzonej makreli 133

Walentyki już jutro, a ja tu z pastą rybną... Miałam do wyboru albo przesłodkie bezy albo pastę z makreli. Postawiłam na pastę, bo ją kocham bardziej

bistro mama
Pieczona ricotta 167

Pewnie zdziwi niektórych to, co teraz napiszę. Nie przepadam za ricottą, wolę tradycyjny polski twaróg. Jednak do przygotowania szpinakowego farszu do tej przekąski, idealny serem jest

bistro mama
Wytrawny odrywaniec 119

Moją inspiracją na dziś stała się  Margarytka.Postanowiłam według jej przepisu zrobić wytrawnego odrywańca, który u mnie znikł zanim zdążył wystygnąć do cna.Wykorzystałam przepis

Z Kuchni Do Kuchni
Aksamitna zupa krem z kalafiora (z dodatkiem chrupiących orkiszowych grzanek) 221

Święta coraz bliżej. Za oknem już gdzieniegdzie spadł pierwszy śnieg. Zimne poranki i wieczoru zmuszają nas do ciepłych, treściwych posiłków. Idealna do tego będzie rozgrzewająca, aksamitnie

Ana Mari's world
Włoskie paluszki chlebowe 111

"Pierwszy wolny dzień od dawna, w końcu mogę do południa wylegiwać się w łóżku, a po południu wolny czas spędzić w kuchni. Bardzo się z tego

Słodkie Przyjemności
Słodkie grossini 121

"Nowy tydzień! Pełno pracy mnie czeka i nowych doświadczeń. W środę ruszam z nową odsłoną warsztatów kulinarnych na Radzymińskiej, dziś na Tarchominie szykuję warsztaty z robieni

Słodkie Przyjemności
Plecione wianuszki drożdżowe 114

"Wiosna! A co za tym idzie, święta coraz bliżej, choć za oknem tego wcale nie widać! Nie zmienia to faktu, że powoli powinniśmy zacząć się zastanawiać

Słodkie Przyjemności