szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :))) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 70% 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 5 jajek 150 - 200 g cukru trzcinowego 200 g mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto
kruche babeczkirozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto. W razie potrzeby uzupełniamy olej. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Szybkie i proste mini pączki gotowe ! Smacznego :) Zapraszam też na proste pączki
Moje Kuchenne RewelacjeWuzetka straciatella to połączenie tradycyjnego ciastka W-Zetka z masą straciatella. To bardzo słodkie ciasto z dużą ilością czekolady, którym mogę
KuchniaWeDwoje.plMoje ciasto imprezowo-urodzinowe. I ku mojemu zdziwieniu wszyscy byli zachwyceniu i pytali, czy sama piekłam – to chyba najlepsza recenzja:) Serdecznie
KuchniaWeDwoje.plskładniki: 5 jaj 1 średni por 200 g sera żółtego 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka tuńczyka w oleju
Domowy Smak JedzeniaZ dyni można wyczarować więcej niż tylko ozdobę na Halloween – świetnie nadaje się do deserów, a także dań na ostro. Mimo, iż desery nie są naszą
Nerds Kitchentort “jeża” z wbitymi w ciasto słonymi paluszkami, byłam najdumniejszym dzieckiem na osiedlu. Bo nie był z cukierni, bo był od mamy – taki, o jakim wtedy marzyłam. Ostatnio gościłam swoją rodzinę – świętowaliśmy małą okazję. Jako że na przygotowanie przyjęcia miałam wyjątkowo mało czasu, wszystko musiało być proste i w miarę szybkie. W świętowaniu
Poezja smakubyły naszykowane można było zrobić chrupiące podpłomyki na gorących patelniach - wcześniej z nimi się nie spotkałam, ale okazało się, że to wielu osób chrupiące wspomnienie z dzieciństwa! Kiedy ciasto jajeczno-semolinowe było gotowe do dalszej pracy szybko je rozwałkowaliśmy w maszynce do makaronu i mogliśmy przygotować raviolo z płynnym żółtkiem i masłem szałwiowym. Kto nigdy takiego raviolo nie jadł(...)tortelinni - Paweł Kibart pokazał nam jak w bardzo prosty sposób stworzyć cudowny kształ pierożków! A napełnienie ich puszystym kozim serkiem i stworzenie cudownego sosu na bazie orzechów i octu balsamicznego było najpiękniejszym zakończeniem naszej Akademii! Do domu znowu wróciłam z siatami pełnymi jedzenia - pierogów starczyło na dwa obiady, a ciasta makaronowe poszły na zaś do zamrażalnika - pomysły na ich wykorzystanie
Plate of JoySezon rabarbarowy w pełni, tak więc kwaskowate łodygi tej rośliny nie znikają z mojej kuchni ani na moment. Tym razem zapraszam Was na proste, klasyczne drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Z podanej ilości składników wychodzi pięć dużych drożdżówek, jeśli jednak lubicie mniejsze wypieki, możecie przygotować więcej mniejszych bułeczek.Rabarbar oczyszczamy, lecz nie obieramy ze skórki, gdyż podczas pieczenia jego(...)uwagę na kolor rabarbaru, najładniej będzie prezentował się w drożdżówkach rabarbar czerwony, więc najlepiej wykorzystać tylko te części łodyg. Ważne jest też, by dobrze odsączyć rabarbar przed położeniem na cieście. Drożdżówki z rabarbaremSkładniki:ciasto drożdżowe 250g + 1 łyżeczka mąki pszennej50g masła50g + 1 łyżeczka cukru15g drożdży świeżych2 żółtka125ml mlekanadzienie 150g rabarbaru2 łyżki cukrukruszonka30g mąki pszennej15g cukru pudru15g masłabiałko do posmarowania drożdżówek
Smakołyki Berenikiosób - tak więc sporo roboty przede mną. Do tego ciasta i inne znakomitości. A wieczorem dla relaksu przygotuję moją ulubioną sałatkę jarzynową razem z mamą - taki nasz świąteczny zwyczaj. Szkoda tylko, że zabierają nam jutro godzinę snu. Będę nieprzytomna na święta! :) Dziś ostatnia przedświąteczna propozycja - Gniazdka Kokosowe. Bardzo proste i bardzo smaczne. Zawsze można zrobić je trochę wcześniej(...)złoty kolor - odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną, dodajemy ostudzone wiórki, sól i mieszamy. Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i wyrabiamy ( ja wyrabiam ciasto za pomocą robota kuchennego). Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe gniazdka - ciasteczka praktycznie nie urosną, ale małe odstępy
Słodkie Przyjemnościróżowo. Nie znajdziecie na tym blogu przepisów na dania kosztujące „pińcet” ani wychwalania i czasem bezsensownego tudzież fanatycznego czczenia ekologi oraz wiecznej szczęśliwości. Zaserwuję kuchnię taką jak polskie realia – prostą, czasem kolorową, ale dotyczącą wszystkich. Nie będę się bawiła molekularnymi cudami, bo kilka razy było dane mi to mieć w łapie i bardziej korciło mnie mrożenie muchy ciekłym azotem(...)miar i sztywnych ram powoduje, że rzadko będą pojawiać się przepisy na wypasione ciasta i 45-piętrowe torty, ale za to kulinarny free ride będzie na porządku dziennym. Z racji tego, że Najcierpliwszy sprzeda Lady K za czekoladę, desery się pojawiać będą w formie prostej. Lady K posiada cechę pyskatego babska, co nie każdemu odpowiada, a Najcierpliwszy ją wielbi
ladykitchenKitchen Aid, ale i pod ręką samo ciasto zachowuje się nadzwyczaj przyjemnie- jest zwarte i ciężkie, ale elastyczne i puszyste jednocześnie. Gotowe ciasto poddajemy procesowi wyrastania dwa razy- po pierwszym zagnieceniu dałam mu odpocząć około 30-40 minut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy(...)bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie nie można pominąć czy zepsuć- od niej zależy to, jak urośnie nasz chleb. Posiłkowałam się kilkoma filmami znalezionymi na yt, między innymi tym: Wyjmujemy podrośnięte ciasto na lekko posypany mąką blat, delikatnie spłaszczamy, a potem od krawędzi zawijamy boki ciasta do środka, poruszając się po kole i budując
Karo in the Kitchenbardzo prosta w przygotowaniu. Mojej znajomej, która jest diabetyczką, bardzo smakowała. Jeśli chcemy, aby szarlotka była całkowicie bez glutenu, proszę pamiętać, aby składniki na opakowaniach miały odpowiednie certyfikaty. Do jabłek zamiast ksylitolu możemy dodać łyżkę miodu. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsza Szarlotka Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Ciasto: 120g
Mała Cukierenkadłuższego czasu braliśmy się za zrobienie odwróconej tarty ale jakoś ciągle odkładaliśmy ten temat. Ciężko stwierdzić dlaczego tak było zwłaszcza, że to naprawdę proste ciacho (choć jednak musimy się przyznać, że pierwsza jakoś nie do końca wyszła) więc kiedy podczas jednego programu kulinarnego Merry Berry przygotowywała swoją wersję tarty tatin to nie było odwrotu i trzeba było(...)powstał przypadkiem, a do którego powstania przyczyniła się Stéphania Tatin, prowadząca wraz z siostrą Caroline restaurację i hotel. Kiedyś, jednego wieczoru przygotowując standardową tartę z jabłkami zapomniała formę wyłożyć ciastem dając od razu jabłka. Włożyła do piekarnika i w tym momencie kapnęła się, że popełniła błąd. Aby nie tracić tego co już zostało zrobione wyciągnęła szybko formę i już zaczynające
Kuchenne WariacjeTarta kakaowa z pomarańczą i brzoskwinią na bazie z kaszy jaglanej Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i standardowo wykonanie nie zajmie wiele czasu. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników. Składniki - 1 torebka kaszy jaglanej w saszetkach, tj. 100 gram - 3 łyżeczki kakao(...)Ubić jajka i wymieszać z kaszą jaglaną. 4. Dodać kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia. 5. Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania lepkiej konsystencji. 7. Pokroić owoce. 6. Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę i piec około 20 minut w temperaturze 150 °C. 7. Pod koniec pieczenia nałożyć na wierzch ciasta owoce i włożyć jeszcze na około
Kuchenne innowacje