Quesadilla z kurczakiem, pieczarkami i kukurydzą Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej składające się z tortilli z zapiekanym serem ( queso to po hiszpańsku ser) i innymi
Słodkie okruszkiBułki grahamki- zapraszam was dzisiaj do przygotowania domowego pieczywa w zdrowszej wersji. Bułki grahamki z pełnoziarnistej mąki pszennej, to wypiek bogaty w błonnik, bardziej i na
Dorota SmakujeŚlimaczki drożdżowe z czekoladą i jabłkiem to jeden z naszych ulubionych wypieków w rodzinie. Ostatnio dzieci bardzo chciały te bułeczki, a ponieważ jesteśmy w Edukacji Domowej
Dorota SmakujeNietypowe pizzerki w formie zawijanych drożdżówek z różowego ciasta. Za to piękne barwienie odpowiada sok z buraka. Natomiast jeśli chcecie go pominąć w przepisie, to dodajcie
Mienta blogDrożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast
Wanilia i KardamonTarta z kiełbasą i cebulą czerwoną to moja propozycja na wspaniałe w smaku danie. Wiem, że wy tez lubicie tarty, bo często właśnie tych przepisów u
Dorota SmakujeNaleśniki luksusowe Sobota to u nas od wielu lat dzień naleśników, taką mamy naszą małą wewnętrzną, rodzinną tradycję. Mistrzem ceremonii jest mój mąż, który generalnie nie
Dorota SmakujeWiosna się zbliża więc jak zwykle u mnie czyszczenie zamrażaki z zapasów szpinaku. Akurat miałam do wykorzystania muszle makaronowe więc szpinak został wykorzystany jako farsz
Monia miesza i gotujeNajlepsza pasta kanapkowa z tuńczyka tylko 2 składniki – tyle trzeba aby przygotować smaczny krem do pieczywa. Pastą możemy również smarować tosty, wrapy, różnego rodzaju płaskie
Dorota SmakujeMiękkie chlebki naan. Idealne do potraw kuchni indyjskiej, ale według mnie są również świetnym dodatkiem do grilla
BullioZapraszam na tosty francuskie w wersji jesiennej. Możecie wykorzystać do nich dowolne pieczywo, ale uważam, że z dyniowa drożdżówka pasuje tu idealnie. 3 porcje 6 kromek
Mienta blogJak mrozić proziaki, sodaki, bułeczki, scones – ten wpis jest odpowiedzią na prośbę jednej z czytelniczek. Często na moim Instagramie na Stories pokazuję meal prep –
Dorota SmakujeProziaki z dynią Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy
Dorota SmakujeProsty chleb z otrębami, ziarnami słonecznika i płatkami owsianymi. Bez mąki i drożdży, przygotowany
Bullio