smaczne i pożywne sałatki Sałatka z brokułami i serem feta Przepis na sałatkę z kurczakiem i ananasem Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 15 minut Składniki 500 g piersi z kurczaka puszka kukurydzy puszka krojonego ananasa słoik selera w zalewie 150 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu łyżeczka słodkiej papryki ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej(...)smażenia kurczaka Przepis 1 Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy papryką i smażymy razem z posiekanym czosnkiem na odrobinie oleju do zrumienienia. Przekładamy do miski. 2 Następnie do kurczaka dodajemy odcedzonego ananasa, kukurydzę, seler oraz starty na grubych oczkach ser. 3 Całość mieszamy z majonezem oraz doprawiamy pieprzem oraz solą. Artykuł Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem pochodzi
Kuchnia Bazyliisię nadzienia z kurczaka, krewetek a nawet w Krakowie z baraniny. U nas były trzy, dzisiaj przepis na mięsne wersje won ton : Pierożki nadzienie z kurczaka 20 dkg piersi z kurczaka 2 cm kawałek imbiru pęczek kolendry 3 łyżki sosu sojowego 1 ubite białko Piersi z kurczaka zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam obrany
Kuchnia na wzgórzuPiersi z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj podam fajny przepis na panierowane kotlety, zapieczone z pieczarkami, oliwkami, pomidorami i serem. Danie idealnie nadaje się do frytek, ziemniaków oraz pieczywa(...)SKŁADNIKI : 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sol, pieprz, słodka papryka do smaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 150 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego garść pokrojonych oliwek 5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
Kulinarne Fantazje Mariolipracy na drugie śniadanie, można ją podać na kolację lub lekki obiad Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 200 g kaszy orkiszowej (można użyć bulgur lub komosy) 500 g piersi z kurczaka – gotowanej, pieczonej lub smażonej około 400 g pomidorów 1 awokado na sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz (adsbygoogle(...)awokado Przygotowanie: Kaszę orkiszową gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowaną odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Jeżeli nie mamy kaszy orkiszowej, to możemy użyć kaszy bulgur lub komosy ryżowej. Pierś z kurczaka wcześniej ugotowałam i odstawiłam do wystudzenia, ale jeżeli nie lubimy gotowanej piersi to możemy ją upiec lub usmażyć. Zimną pierś kroję w kostkę i dodaję do wystudzonej kaszy. Umyte
Uwaga Babcia Gotujeprzypadku ich grillowania ważne jest abyśmy mieli w miarę jednakowej grubości piersi. Dzięki temu unikniemy wysuszaniu piersi na jej końcach i surowego środka w ich najgrubszej części. Piersi z kurczaka są praktycznie beztłuszczowe, są doskonałym źródłem zdrowej żywności ale podczas ich grillowania musimy pamiętać żeby zapobiegać ich wysuszaniu. W tym celu należy używać marynat, a równomiernie przycięte piersi z kurczaka(...)grillować krótko i w wysokiej temperaturze. Podczas grillowania innych kawałków kurczaka takich jak, podudzia, uda, piersi ze skórą, będziemy potrzebować grillować te kawałki wolniej i w niższej temperaturze. Dobrym sposobem na ich grillowanie będzie używanie pośredniej metody grillowania. Nie będą one narażone wtedy na bezpośrednie działanie ognia oraz unikniemy ich przypaleń. Kiedy myślimy o grillowanych kawałkach kurczaka od razu
naRuszcieSkładniki 2 podwójne piersi z kurczaka, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18%; 25 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, tłuszcz do wysmarowania naczynia . Sposób przygotowania : Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem z każdej ze stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Następnie w misce łączymy ze sobą śmietanę i majonez. Dodajemy
Pobite gary BarbaryKurczak pieczony na stojaku Kurczak pieczony na stojaku. Co zrobić na obiad, gdy za oknem gorąco. No jak to co grilla, znowu ? Kiełbaski, warzywa .. nie tym razem poszłam w całego kurczaka. Od zeszłego roku posiadam specjalny stojak do pieczonego kurczaka – jak to p.Magda Gessler mówi kurczaka Generała : ) bo tak on na tym stojaku wygląda. Kurczak pieczony na stojaku(...)delikatnie podnosimy skórę, robiąc taką jakby kieszonkę. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie z sobą mieszamy . Teraz podnosimy kurczaka za nogi delikatnie do góry a do naszej kieszonki delikatnie za pomocą łyżki, wlewamy naszy przygotowany sos ( 3 łyżki) . Kładziemy delikatnie kurczaka i rozmasowujemy sos po piersiach kurczaka. Zostawiamy go tak pod przykryciem na około 30 minut. Resztę sosu wylewamy na kurczaka
Kuchnia na wzgórzuDelikatny, aromatyczny i nieziemsko leczniczy. Nie ma nic lepszego na kaca niż domowy rosół. No to gotujemy :) Składniki: (używam garnka 5l) 4 nóżki (pałki) z kurczaka 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera 3 pietruszki 4 marchewki pęczek natki pietruszki(...)natki pietruszki, oczywiście, że się rozpadnie, ale od czego jest sitko? Gotowy rosół można przecież przecedzić. Wszystkie te warzywa to właśnie "kostka rosołowa", ale naturalna, aromatyczna i zdrowa :) Piersi z kurczaka dodaję całe (oczyszczone). Po ugotowaniu są nadal bardzo jędrne, soczyste i ładnie rozpadają się na kawałki. Zdecydowanie nie dodawajcie krojonych piersi, bo będą suche. Rosół gotuję około 2 godzin
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy
NA MOIM TALERZUSkładniki: 2 duże piersi z kurczaka (przekrojone na pół =4) 1/2 szklanki parmezanu (ja pominęłam) ząbek czosnku (lub pół łyżeczki czosnku granulowanego) łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka suszonych ziół włoskich (bazylia, oregano) 2 łyżki masła 1. Kurczaka myjemy, osuszamy,kroimy na pół. Do miseczki dodajemy starty na tartce czosnek i przyprawy (i ser) marynujemy pierś z kurczaka. Na maśle smażymy
Na moim talerzumyśliwska kaszanka lipowska kiełbasa z jałowcem szyneczka z fileta kurczaka kiełbasa krakowska filet wędzony z kaczki pasztet pieczony drobiowy schab tradycyjny wędzony filet z piersi kurczaka udka z kaczki udka z kurczaka filet z piersi indyka Zapraszam do zakupów! Już wkrótce na blogu pojawią się przepisy z wykorzystaniem powyższych produktów
Truskawkowa FiestaSkładniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy
Moje-pitraszenieJeśli znudziło wam się już panierowanie w bułce tartej, koniecznie spróbujcie kotletów po parysku. Delikatna i pyszna panierka będzie idealna do piersi z kurczaka lub schabu. Składniki: cztery roztłuczone kotlety z piersi z kurczaka lub ze schabu wieprzowego, dwa jajka, szklanka mąki pszennej, czosnek granulowany, sól, pieprz, masło i olej do smażenia. Zrób tak: kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem
Kulinarna PolskaGalaretki mocno napakowane składnikami to odpowiednia potrawa nawet na śniadanie. Rosół ugotowałam na dwóch podwójnych piersiach z kurczaka - całych - i dzięki temu mięso po pokrojeniu było kruche i pyszne. Koniecznie dodajcie do rosołu jedną, a nawet dwie spalone cebule. Pietruszka, seler, por, marchewka, łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu to przepis na rosół idealny. Im lepszy rosół, tym pyszniejsze galaretki(...)bardzo ciepłego dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Gotową żelatynę dodaję do pozostałego letniego rosołu i mieszam do połączenia. W foremkach (ja używam filiżanek) układam pokrojone piersi z kurczaka, groszek, kukurydzę, ćwiartkę jajka, pietruszkę i marchewkę. Foremki powinny być całe wypełnione składnikami, następnie wlewam do nich przygotowany bulion i wstawiam foremki do lodówki na 10 godzin. Rano galaretki
Gotowanie i blogowanie