ogórki - 26528 przepisów (strona:1380/1769)

Surówka z czerwonej kapusty i cukinii 214

Bardzo lubię wszelakie surówki jeść ot tak sobie, do obiadu mięsnego muszą być zdecydowanie, wspomagają trawienie. Ta z czerwonej kapusty jest obłędna, popróbujcie mojej wersji. Surówka

Moje Małe Czarowanie
Zielona zupa cukiniowa 225

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
gulasz z serc indyczych z marchewką i pieczarkami 204

jakie miłe dla podniebienia są takie serduszka podczas jedzenia. Podaję z kaszą bulgur - ostatnio ulubioną. Można z jęczmienną a jak ktoś woli to i ziemniaki będą pasowały. Zieleninka? Ogórek ze słoika albo surówka, co kto lubi. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
gryczaki 216

smaku solą i pieprzem.  Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto brązowy kolor.  Wlała ! Obiad gotowy! Kiszony ogórek w rękę albo porządny kleks śmietany na talerzu obok gryczaka i brzuch pełny :D Ktoś kto lubi pierogi z kaszą gryczaną i białym serem z pewnością zasmakuje w tym daniu

Pieprzyć z Fantazją
kotlety schabowe w śmietanie 221

patelnią, sosem sojowym - dodał głębi potrawie i tymiankiem. Tymianek dodatkowo rozgniotłam w moździerzu. Przykryłam i odstawiłam na chwilkę by wszystko się przegryzło. Podawałam (a jakże!) z ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Polecam takie wydanie schabowego. Bardzo smaczna odmiana i dużo lżejsza niż tradycyjna wersja w panierce. Smacznego i miłego sobotniego wieczoru życzę :D P.S. Zrobiłam dziś coś na słodko.....mam nadzieję

Pieprzyć z Fantazją
pieczone golonki indycze 228

piekłam do miękkości. Zajęło mi to ok. 1,30 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką golonką można się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych upodobań smakowych. Jeśli piekę jakieś mięso i nie dodaję gotowych przypraw koniecznie dodaję jakieś zioła

Pieprzyć z Fantazją
Szaszłyki rybne z przyprawą curry 187

wlać odrobinę wody. Szaszłyki skropić oliwą z oliwek. Piec 20 minut. Można je upiec na grillu. Sos jogurtowy – do miseczki wlać jogurt, dodać pokrojonego drobno pomidora i ogórka oraz posikaną mięte. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Musi być dosyć mocno doprawione. Idealnie pasują te szaszłyki serwowane z upieczonymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Lemoniada ogórkowa 218

Lemoniada domowa jest doskonałą alternatywą dla napojów kupowanych w sklepach. To ja decyduję o jej smaku, ja dodaję tyle słodyczy ile lubimy i niczego nie ukrywam

Smaczna Pyza
Wrapy z hummusem, tuńczykiem i świeżymi warzywami 198

placek tortilli Nadzienie: 150g hummusu 1 garść mixu sałat   1/2 puszki tuńczyka w oleju słonecznikowym Princes  1/2 pomidora 3-4 rzodkiewki Opcjonalnie: ulubione świeże warzywa, np. ogórek, papryka   Tortillę posmarować hummusem i równomiernie posypać mixem sałat. Następnie należy ułożyć tuńczyka odcedzonego z oleju, kawałki pomidora i cienkie plasterki rzodkiewki.  Całość delikatnie oraz ściśle zrolować, a następnie

Di gotuje
TATAR ZE ŚLEDZIA 203

można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej

cool and minty
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą. 219

śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Ja dodatkowo podałam z wiosennymi warzywami: pomidorem, ogórkiem i rzodkiewką, do tego koniecznie dużo szczypiorku z własnego ogródka. Spróbujcie koniecznie. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny pół małej łyżeczki soli 1 duże

Izabelawkuchni
Młode ziemniaczki z ziołami hasselback 222

najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a nawet sera żółtego  jak ktoś lubi. Pyszna wiosenna klasyka! Najlepiej smakują z mizerią z ogórka. Składniki: Na 3/4 porcje 1 kg młodych jednakowych ziemniaków Sól himalajska gruboziarnista do oprószenia 50 g klarowanego masła Suszony rozmaryn do oprószenia Przyprawa do dań z ziemniaków do oprószenia Gałązki

Wanilia i Kardamon
Sernik na kakaowym spodzie z borówkami amerykańskimi 348

Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tatar z tuńczyka podany na ziemi leśnej. 213

postacią. Dziś danie specjalne lekkie, pyszne zdrowe i co ważne fit.Pyszny tatar z tuńczyka podany na ziemi z lasu.#MasterTuńczyk składniki 1 opakowanie tuńczyka Princess 1 cebula czerwona 1 ogórek kiszony 1 papryka czerwona marynowana sos 1 łyżka musztardy 1 łyżka glassy balsamicznej Dekoracje grzybki marynowane 1 papryka

Kulinarne pyszności Molki
Ryba w panierce sezamowej z sałatką a’la tabbouleh 218

łyżek bułki tartej jajko łyżeczka kurkumy sól i pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażenia Sałatka woreczek ugotowanej kaszy bulgur/pęczak pół ogórka szklarniowego duży pomidor (najlepiej malinowy) 4 łyżki serka typu twarożek drobnoziarnisty/ jogurtu naturalnego/ ok. 80g pokruszonej fety 3-4 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki posiekanej mięty łyżka soku z cytryny

Pyszny Duet

Proponowane wyszukiwania