Frytki z batatów (z piekarnika) 272Wilec ziemniaczany, bataty lub słodki ziemniak to nazwa byliny wywodzącej się z Ameryki Południowej. Ma piękne kwiaty i ciekawe owoce, ale nas najbardziej interesuje podziemna bulwa
Kolizje Smaków
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6743Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu
Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 197Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i
Kolizje Smaków
Boczniaki w panierce 215Pyszne boczniaki w panierce ala schabowy to wyśmienita alternatywa dla mięsa. Niezwykle ciekawe grzyby, przesmażone na aromatycznym masełku mają wspaniały smak i aromat. Koniecznie musicie spróbować
Kolizje Smaków
Gulasz 220Jako rodowite poznanianki uwielbiamy pyzy. A najlepszym dodatkiem do pyz jest bezsprzecznie gulasz. Z kolei najlepszy gulasz robi nasza mama i to ją postanowiłyśmy namówić by
Kolizje Smaków
Kotlety mielone 236Kotlety mielone – klasyczna potrawa kuchni polskiej. Szybka w przygotowaniu, wyśmienita w smaku i kosztująca niewielkie pieniądze. W dodatku bardzo prosta w przygotowaniu. No ideał niemalże :) Składniki
Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 247Niezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale
Kolizje Smaków
Pesto szpinakowe 344Po pesto bazyliowym nadszedł czas na pesto szpinakowe. Wykonanie bardzo podobne: wystarczy zblenderować czosnek, prażone orzechy włoskie, oliwę, odrobinę żółtego sera no i szpinak. Danie szybkie
Kolizje Smaków
Grillowane filety z kurczaka z truskawkami 300Największy blog kulinarny naszego kraju urzekł nas ostatnio przepisem na grillowane piersi z kurczaka z truskawkami. Koniecznie musiałyśmy wypróbować takie smakołyki. Efekt jest zaskakujący. Pikantne filety
Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem i brokułami w sosie śmietanowym 437Dzisiejsza propozycja to makron z filetem z kurczaka i brokułami w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu
Kolizje Smaków
Pierogi jagodowe 234Podczas naszej wizyty w Jaworze pokusiłyśmy się na przygotowanie pierogów jagodowych. Jako że nasza Ciocia jest mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my
Kolizje Smaków
Naleśniki z serem na słodko 249Dzisiejsza propozycja to przepyszne naleśniki z serowym farszem. Jest to kolejny przepis, który otrzymałyśmy od naszej Cioci z Jawora i niezwykle przypadł nam do gustu. Ubóstwiają
Kolizje Smaków
Placki ziemniaczane według Julii Child (Crepes de pommes de terre) odc. 28 316Dzisiaj w telewizji leci jeden z moich ulubionych filmów o tematyce kulinarnej, a mianowicie „Julie i Julia”. Z tej okazji przepis na placki ziemniaczane w całkiem
Kolizje Smaków
Makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym 405Ostatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite
Kolizje Smaków
Papryki zapiekane z farszem serowym 238ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Podajemy koniecznie na ciepło jako przystawkę lub dodatek do obiadu. Smacznego
Kolizje Smaków