pomidorowy. Mąkę mieszam ze śmietaną, dodaję szczyptę soli i hartuję gorącym wywarem. Mieszam, zaprawiam forszmak i czekam aż się zagotuje. Zestawiam z ognia i w kilka chwil mam gotowy obiad. Podaję z białym pieczywem, a po wierzchu posypuję tartym, żółtym serem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenMój obiad na dziś to zupa z czerwonych buraków z jajkiem na twardo i z ziemniakami z wody. Pamiętam, ze moja babcia dość często ją gotowała i była przepyszna. Tylko kolor miała jasny różowy, a nie czerwony:) Składniki: 2 duże buraczki czerwone 1 duża cebula lub dwie małe 2-3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera sól cukier ziele angielskie liść
Bea(u)ty kitchenmogę to próbuję wykorzystywać je w swojej kuchni. Dziś mój wybór padł na tę, właśnie, sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego kurczaka i ziemniaków z wody. Lecz również można podać jako samodzielną przekąskę, a także półmisek wędlin będzie do niej
Bea(u)ty kitchenKolejna wspaniała sałatka, którą proponuję do obiadu, pochodząca z przepisu siostry Anastazji z książki 123 sałatki i surówki:) Gorąco polecam. Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce
Bea(u)ty kitchenŚwięta w każdym domu trwają, a mimo to, dziś polecam Wam do obiadu, czy też do wędlin, wspaniałą, prostą i pyszną sałatkę, na którą to przepis znalazłam w książce Siostry Anastazji, pt: 123 sałatki i surówki. Składniki: 1 nieduży brokuł lub opakowanie mrożonych 3 pomidory 4 jajka 3-4 ogórki kiszone 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki majonezu
Bea(u)ty kitchenPolecam tę sałatkę do obiadu. Ja zrobiłam do dzisiejszego, ale przecież jutro także ktoś może sobie zaserwować taką:) Przepis jak zwykle znalazłam u Siostry Anastazji (123 sałatki i surówki). I bardzo mi posmakowała. W oryginale dodajemy dwie usmażone piersi z kurczaka, które ja zastąpiłam kilkoma plastrami szynki Składniki: 5 jaj 30 dag żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
Bea(u)ty kitchenMoja propozycja na dość szybki i niedrogi obiad. Sprawdzony przeze mnie i moją familię:) Składniki: 6 udek z kurczaka 3/4 szklanki oleju 2 łyżki octu lub sok z 1/2 cytryny 1 płaska łyżeczka oregano sól pieprz czarny mielony przyprawa do grilla przyprawa do kurczaka ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej
Bea(u)ty kitchenzgadłby co to takiego, to gryczotto? Pewnie nie. Ja też na początku nie miałam pojęcia dopóki nie przeczytałam składu:) I wszystko stało się jasne. Pyszny, szybki i jednogarnkowy obiad, polecam :D Składniki: 50 dag kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 2 cebule 50 dag świeżych pieczarek 1 puszka kukurydzy konserwowej l litr wywaru z warzyw ( może być z kostki
Bea(u)ty kitchenZainspirowana tym postem , postanowiłam zrobić glazurowaną marchew w miodzie, ale moje dzieci bardzo lubią groszek konserwowy, to zmodyfikowałam troszkę przepis. Wyszedł wspaniały dodatek do obiadu. Składniki: 6 dużych marchewek 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki miodu 2 pełne łyżki masła sól Wykonanie: Marchew myję, obieram i kroję w słupki. Zalewam wodą, solę i gotuję
Bea(u)ty kitchenTakie buraczki są wspaniałym dodatkiem do obiadu. Podkreślają smak dania i wspaniale komponują się z ziemniakami i mięskiem. Przyznam, że za każdym razem robię je ciut inaczej. A to dodam śmietanę z mąka zamiast zasmażki, a to znów dodaje łyżeczkę chrzanu, dla wzmocnienia pikanterii, to znów buraki ścieram na tarce o dużych oczkach :) Składniki: 1 kg buraków czerwonych
Bea(u)ty kitchenmałą dziewczynką to moja babcia robiła tę zupę w zimowe dni. Zupa była pyszna, kremowa i sycąca. Z łazankami domowej roboty :) Nawet moje koleżanki specjalnie przychodziły do mnie na obiad by zjeść tę oto zupkę. Ech.... piękne czasy, szkoda tylko, że nie można do nich powrócić chociaż na chwilkę. A może jednak można ? Właśnie w takich momentach najbardziej wracam wspomnieniami
Bea(u)ty kitchendużych oczkach. Dodaję cukier i sól, ugniatam łyżką i odstawiam, aż zmięknie. Do miękkiej marchewki dodaję, wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy. Mieszam , polewam jogurtem naturalnym i podaję do obiadu. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenSurówka to niezastąpiony dodatek do obiadu. A ten przepis nie dość, że łatwy to jeszcze do tego wspaniale smakuje. Polecam, bo warto :) Składniki: 1 duży por 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 średnie marchewki sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Wykonanie: Wszystkie warzywa oczyszczam. Kapustę szatkuję, pora kroję wzdłuż na pół, a następnie
Bea(u)ty kitchenProsty przepis na szybki obiad, który z pewnością zadowoli nie jedno podniebienie:) Polecam, bo na prawdę pyszny !!! Składniki: 6 jaj 1 puszka kukurydzy 1 cebula 1 szklanka rosołu 250 ml śmietany kremówki 1 łyża masła natka pietruszki koperek 1 łyża mąki sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuję na twardo, obieram kroję na ćwiartki i układam na talerzach.Cebul
Bea(u)ty kitchenpamięcią, moja babcia, a potem mama, zawsze robiły makaron w domu. Nigdy nie kupowały gotowego. Ja zaś, po urodzeniu dzieci, przerzuciłam się na gotowe produkty i bardzo długo przygotowywałam obiady z półproduktów. Aż pewnego dnia zatęskniłam za domowym makaronem i od tamtej pory nie kupuję gotowego. Moja rodzina tak zasmakowała w tym, że nie dają mi spokoju i nie chcą
Bea(u)ty kitchen