Delikatne mięso z kurczaka nadziane niezwykle aromatycznym pesto na bazie pachnącego koperku, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków to świetna propozycja na szybki w przygotowaniu, lekki obiad. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1/2 cytryny papryka słodka sól pieprz olej Koperkowe pesto: 2 pęczki kopru 2 ząbki czosnku 35g orzeszków ziemnych niesolonych 35g migdałów 15ml soku z limonki 50ml oliwy
Szalona Kuchnia EwelinyDomowy sos meksykański Sos meksykański jest idealnym dodatkiem nie tylko do makaronu, ale też do ryżu czy nawet ziemniaków. Świetnie sprawdza się jako szybki, a jednocześnie sycący obiad. Można dodać do niego mięso mielone, dzięki czemu stanie się praktycznie samodzielnym, jednogarnkowym daniem. Inną opcją jest dodanie większej ilości pomidorów, co da nam pyszną zupę meksykańską. Opcji jest naprawdę dużo
Taste and CookUwielbiam połączenie łososia ze szpinakiem! Danie dopełnione jest aromatem parmezanu, czosnku i gałki muszkatołowej - to zdecydowanie podkreśla wyjątkowość tak podanej ryby. Propozycja szybkiego, pysznego i zdrowego obiadu na dzisiaj :) Składniki na 2 porcje: 250 g łososia (filet) 250 g szpinaku (liście) 100 g makaronu pełnoziarnistego (penne) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki startego parmezanu
Alutka-GotujeDanie powstało na zasadzie wymiecenia zalegających w lodówce resztek. Leżała sobie biała kiełbasa i pieczarki, więc postanowiłam je połączyć. Wyszło szybkie i smaczne danie - w sam raz na ekspresowy obiad po pracy. Składniki: 3 białe kiełbaski 10 średniej wielkości pieczarek 1 średnia cebula lub biała część z pora 3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu
Ze smakiem bez glutenuObiad w 15 minut ? To możliwe. Niezwykle szybki makaron, to danie, którym zaskoczycie rodzinę lub niespodziewanych znajomych. Robi się migiem, a smakuje niczym wytworne danie. I wcale nie trzeba być mistrzem patelni, żeby je przygotować. Myślę, że laik z dwiema lewymi rękami, tez da sobie radę ;) Do mojego dania podałam wodę Sanpellegrino z limitowanej edycji z etykietą Real Foodie
kolorowotorcikowoczosnku i orzechów, nie smakuje jak bułgarski tarator . Jest odświeżający i delikatny – a charakteru nadaje mu musztarda Dijon. Lekko kwaskowy, lekko ziołowy – bez oczywistej dominanty smakowej. Prosty, szybki i pyszny chłodnik z ogórka podałam z grillowanymi grzankami z chleba na zakwasie, posmarowanymi tradycyjną francuską musztardą, żeby jeszcze bardziej podbić jej smak w zupie. Ogórki myjemy – połowę obieramy, zostawiamy kilka(...)musztardę Dijon. Wszystko razem blendujemy na najwyższej mocy. Przelewamy chłodnik do naczynia, próbujemy – pieprzymy i solimy do smaku, a następnie wstawiamy do lodówki. Kiedy już jesteśmy gotowi na obiad – a chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury –szykujemy grzanki . Dwie kromki chleba smarujemy musztardą Dijon, nakładamy na każdą po plastrze sera i po dwa plastry gotowanej szynki. Zamykamy ‘czystą’ kromką, skrapiamy z wierzchu
Karo in the KitchenDzisiaj łapcie szybki i przepyszny pomysł na obiad - makaron z cukinii na azjatycką nutą. Taki makaron sam w sobie może pełnić rolę obiadu, lub być dodatkiem do potraw z mięsem czy ryby. Można też go urozmaicić dodając kawałki tofu. Nie mniej jednak sam w sobie jest pyszny i koniecznie zróbcie, jeśli lubicie dalekowschodnie smaki. MAKARON Z CUKINII PO AZJATYCKU
SMYKWKUCHNIJest to moja propozycja na szybki ale przede wszystkim zdrowy obiad, w którym główną rolę odgrywają składniki bogate w substancje odżywcze: makaron z pszenicy durum, szpinak oraz czosnek. Wszystko to w połączeniu z serami komponuje się w smaczne i aromatyczne danie. Składniki: 300g makaronu z pszenicy durum (u mnie rurki) 600g mrożonego szpinaku 120g naturalnego sera camembert 270g sera
Szalona Kuchnia Ewelinymój kolejny pomysł na pyszne i dość szybkie danie. Może to być obiad, może to być smaczna kolacja. Dziki ryż, choć mniej popularny niż ryż brązowy czy biały, znacznie przewyższa je pod względem zawartości cennych dla organizmu substancji odżywczych. Dzięki dużej ilości błonnika przyspiesza przemianę materii, wspomagając tym samym proces skutecznego odchudzania. Jest ponadto produktem ułatwiającym oczyszczanie organizmu z toksyn
Z Kuchni Do KuchniDziś zapraszam Was na szybkie, pyszne danie pełne smaku. Osobiście uwielbiam ryż w każdej postaci. Dziś przygotowałam go w wersji smażonej. Taki smażony ryż z fasolką, jajkiem, pieczarkami i papryką, to doskonała propozycja na lekki obiad lub sytą kolację. W kilka chwil można wyczarować coś naprawdę dobrego, pożywnego i zdrowego. Danie możecie modyfikować w zależności od posiadanych w domu składników(...)smażymy przez około 2 minuty na oleju. Całość delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Do tak przygotowanych składników wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy. Patelnię zdejmujemy z ognia wbijamy 1 jajko, mieszamy szybko łyżką z resztą składników. Wstawiamy na mały płomień, podsmażamy całość ciągle mieszając aż do widocznego ścięcia jajka. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy. Wyłączamy płomień, dodajemy 3 garście
Słodkie okruszkijedno z dań, które wyglądem nie zachwyca, ale za to nadrabia smakiem :) U nas w domu ostatnio numer jeden w kategorii szybki i super smaczny obiad. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 2 filety z kurczaka - 200 gram szpinaku mrozonego - 200 gram sera feta - 250 gram dowolnego makaronu ( najlepiej grubszego lub spaghetti ) - ząbek czosnku - czosnek mielony - papryka czerwona mielona - sól
Kuchnia z widokiem na ogródStali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że uwielbiam placki. Można je zrobić błyskawicznie - na słodko, na słono, bardziej lub mniej kalorycznie, można je jeść na śniadanie, obiad
Kulinarne InspiracjeUwielbiam ryby, choć przyznaje się, że jem je zbyt rzadko. Ostatnio kupiłam ładnego, świeżego pstrąga i postanowiłam przygotować go w tradycyjny sposób. Smażony pstrąg to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Usmażoną rybę podałam z ziemniaczanymi różyczkami . Składniki na 2 porcje: 1 duży pstrąg sól, pieprz sok z cytryny olej mąka pszenna Pstrąga wypatroszyć, umyć i pokroić
UgotowaćPyszna zupa na chłodne dni,smażona cebulka i grzanki z serem to rewelacyjne połączenie,dodatek białego wina jeszcze fajnie podkreśla jej smak-do tego robi się
Swojskie jedzonkoNajbardziej lubię dania, których przygotowanie nie wymaga ani czasu, ani wysiłku, a przy tym bosko smakują i pięknie wyglądają! Niemożliwe? A jednak! Mój najnowszy pomysł na
Kulinarne Inspiracjezabieganym tygodniu. Soczysty kurczak w sosie ze świeżych śliwek z dodatkiem powideł i czerwonego wina z pewnością sprawdzi się na każdym stole. Robi się go bardzo szybko, więc jest idealny na obiad „po pracy”. Podałam to danie z makaronem ryżowym, gdyż jest on najbardziej neutralny w smaku i najszybszy w przygotowaniu. Polecam! Scroll down for recipe
karmelowy