nożyczki, sprzęt ogrodniczy, a nawet... porcelanę- nie byle jaką, bo ręcznie malowaną! No dobrze, ale noży wkoło do koloru do wyboru! Czemu więc Fiskars..? Nie ma dnia byśmy nie mieli noża w ręku. Codziennie przygotowujemy posiłki, nawet jeśli nie są skomplikowane, to przecież posmarować masłem chleb, czy pokroić warzywa czymś musimy. Zwykłe marketowe noże dają radę, owszem, ale tylko przez(...)posłużą nam przez długie lata. Noże Fiskars są najwyższej jakości i spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających Klientów. Podzielone na 4 kategorie sprostają w każdej sytuacji: wielozadaniowe do pieczywa do mięsa i ryb do owoców i warzyw Noże Functional Form wykonane są z wysokiej jakości japońskiej stali, co zapewnia nam trwałe użytkowanie. Dodatkowym atutem jest specjalny kształt rękojeści, który chroni
Kuchnia w czekoladzieW zwiaku z akcja Maggie " Klopsiki i Pulpety " przygotowalam klopsiki w kremowym sosie musztardowym. Raczej zadko przygotowuje tego typu potrawy, poniewaz zawsze wydawalo mi sie, ze
Codzienne Gotowaniemikrofalówkę), a czasami resztka obiadu z poprzedniego dnia (np. mięsko, zapiekanka, makaron z sosem, curry, kasza z warzywami itp.). OBIAD (ok. godz. 17.00) Dzięki temu, że jem konkretny posiłek w pracy, do domu wracam syta i nie zaczynam od podjadania. Zaczynam po prostu przygotowywać obiad. I tutaj różnie: mięso (w tym też panierowane), spaghetti, zapiekanki z dodatkiem warzyw, naleśniki(...)razy. Była próba z zumbą, ale coś nie podeszło. I wtedy w pracy stał się cud :) Okazało się, że musimy się przenieść w inne miejsce. Jedni się cieszyli (bo mieli bliżej, bo jest parking pod pracą), inni psioczyli. W tym ja - bo dalej, a do tej pory do pracy miałam 10 minut na piechotę. Bo na końcu miasta gdzieś
bistro mamaSztuka) Czas przygotowania: 20 minut 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al dente. 2. Pokrojone w plasterki rzodkiewki usmaż przez 2 minuty na rozgrzanej patelni grillowej. 3. Odcedzony makaron podaj z pesto, plasterkami rzodkiewki i posyp tymiankiem. Możesz przepakować do pudełka i zabrać do pracy/szkoły. Możesz przygotować też własne pesto z liści rzodkiewki (najlepiej ekologiczne), nasion słonecznika, parmezanu(...)Błonnik:7.5 DROBIOWE KIESZONKI Z GROSZKOWYM PUREE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Groszek zielony (mrożony) – 150 g (1 x Porcja) Szczypiorek – 10 g (2 x Łyżeczka) Olej rzepakowy – 10 g (1 x Łyżka) Pomidor
Powiedz dietom nieczerwone cebule 2 ząbki czosnku 0,5 l passaty pomidorowej 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 3 łyżeczki majeranku pół łyżeczki mielonego kminku pół łyżeczki chilli 2 łyżeczki cukru 2 liście laurowe sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy(...)smażymy aż warzywa zmiękną. Przekładamy je do miski i odstawiamy na bok. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na średniej wielkości kawałki. Wkładamy do miski i posypujemy łyżką mąki, dokładnie mieszamy. Na patelni, na której wcześniej przyrządzaliśmy warzywa, rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy mięso. Obsmażamy do uzyskania ładnego koloru. Gdy wszystkie kawałki będą już ładnie przyrumienione
Cooking MonsterPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowyktórego nie trzeba obgotowywać ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest(...)oliwek z dodatkiem masła. Wrzucić cebulę i seler, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę, posolić, popieprzyć, przemieszać i zamknąć- niech się smaży na średnim ogniu. Kiedy seler zmięknie wrzucić mięso, podsycić nieco ogień, smażyć, a następnie chlupnąć wina. Dusić , niech alkohol sobie wyparuje. Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się
Z Kuchni Do KuchniDziś przedstawiam przepis na sałatkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli , krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z
karmelowyprzez co zwiększa się jego indeks glikemiczny i automatycznie dostarcza więcej kalorii, otulony jest niezwykle dobrze skomponowanym sosem śmietanowym z moją ulubioną gorgonzolą. No dobra, czepiam się tej kaloryczności makaronu, by odpokutować wystarczająco kaloryczny sos. Tak, czy siak trzy składniki, a kolokwialnie niebo w gębie. Da się? Da! Skupmy się jednak na drugim daniu. Jak zamawiałem je pierwszy(...)polędwicy wołowej z takimi dodatkami nie podawałby za 25zł, prawda? Niesmak, spowodowany przez tego, kto układał tę kartę, jest jednak szybko niwelowany, przez tego, kto przyrządza to wyśmienite danie. Mięso jest zawsze kruche i w połączeniu z idealnym sosem, eksploduje w ustach. Próba odtworzenia przeze mnie w domu surówki z porem, którą do tego podają jest niemożliwa. Zawsze mi czegoś
BaRepaszupach (minestrone!), z mięsem, rybami i oczywiście w najbardziej wysublimowanej formie z octem balsamicznym najwyższej jakości pochodzącym z prowincji Modena lub Reggio Emilia. Spróbujcie dodać startego Parmezanu do mielonego mięsa, a efekt będzie piorunujący. Ja go dodaję nawet do lodów i deserów! Parmezan wyrabia się tylko raz dziennie, łącząc pełne mleko z porannego udoju (zawierające 3% tłuszczu) z mlekiem(...)zdradza jak podawać ser Gorgonzola. Zachęcam, byście komponowali go z sałatą, oliwkami, orzechami, a także z niektórymi owocami (szczególnie z gruszkami). Utarty ser Gorgonzola świetnie sprawdza się też w makaronach. Aby w pełni docenić jego kremową konsystencję, powinno się go wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny przed spożyciem. Do podniebień polskich konsumentów powoli, acz wytrwale toruje sobie drogę
Codzienna kuchnia niecodziennawinnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej
Poezja smakuRisotto z kurczakiem i szparagami to moja autorska wersja tego włoskiego dania. Połączymy tutaj zarówno ostrość pasty curry z delikatnym smakiem zielonych szparagów. Risotto przygotowuje się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych ulubionych sposobów ponownego przetworzenia(...)ilość dodanego majonezu świadczyła o zamożności gospodarzy Sałatka jarzynowa to jeden z nielicznych w polskiej kuchni przykładów wykorzystania raz przetworzonych produktów, czyli naszych ulubionych leftovers . Warzywa ugotowane z mięsem, jako podstawa rosołu, trafiają następnie (drobno posiekane) do sałatki. Na marginesie, rozbawiła nas relacja z jednej z rewolucji Magdy Gessler, która sałatkę jarzynową dodała do zrewolucjonizowanego menu.: „ Wszyscy ją znają
Niedzielny kucharzW zeszłym roku zostałam obdarowana wielką skrzynią pachnących pomidorów. Ponieważ skrzynia była olbrzymia narobiłam sporo słoiczków pełnych pomidorowych przetworów. Zrobiłam ketchup na ostro , łagodny ketchup dla
Moja Delicja