mielone - 47549 przepisów (strona:1681/3170)

Hummus paprykowy z suszonymi pomidorami 159

łyżka tahini* 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki oliwy kilka suszonych pomidorów sok z połowy limonki 1/2 łyżeczki kuminu 1 ząbek czosnku szczypta soli czarny pieprz świeżo mielony szczypta chili Cieciorkę, sok z limonki, oliwę, tahini, czosnek i pomidory zmiksować na jednolitą gładką pastę, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. *uwaga: Tahini można zastąpić sezamem

Obiad gotowy
Szparagi smażone z boczkiem 199

pewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne! Składniki: pęczek zielonych szparagów (500g) 100g wędzonego surowego chudego boczku 3 łyżki klarowanego masła 2 łyżki tartego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości ok 1/3 od dołu (jeśli są bardzo młode i miękkie, można nie obierać). Główki odkroić na długości

Obiad gotowy
Młoda kapusta z chorizo 229

koperkiem i hiszpańskim chorizo - mój pomysł na obiad:) Składniki: 1 główka młodej kapusty (ok 700g) 70g chorizo 1 łyżka masła pęczek koperku 1 nieduża cebula sól pieprz świeżo mielony mała papryczka chili Chorizo obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Kapustę poszatkować dość grubo. Cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać głęboką patelnię, wyłożyć chorizo i smażyć na małym ogniu, żeby

Obiad gotowy
Lekka sałatka z tuńczykiem i jajkiem 192

oliwek 4 jajka kilka gałązek koperku garść liści rukoli kilka listków bazylii sos: 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli świeżo mielony pieprz łyżka listków oregano i tymianku do posypania: prażone pestki słonecznika Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić w ćwiartki. Warzywa umyć. Sałatę osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Koperek posiekać

Obiad gotowy
Bułki z siemieniem lnianym 202

Wczoraj pisałam, że w taką pogodę nie chcę nawet myśleć o włączeniu piekarnika. A dziś proszę - świeżutkie bułeczki na śniadanie;) Są mięciutkie, puszyste, z charakterystycznym smakiem mielonego lnu. Z wędliną albo na słodko z serkiem i dżemem smakują wyśmienicie! Bardzo nam przypadły do gustu i na stole zagoszczą z pewnością jeszcze nie raz. Przepis nieco zmodyfikowany przeze mnie pochodzi

Obiad gotowy
Kremowy chłodnik pomidorowy na ostro 188

chili. Taka wersja pomidorowej jest doskonała na lato! Składniki: 500ml passaty pomidorowej 1 czerwona papryka 1 kromka chleba tostowego pół papryczki chili ząbek czosnku sól morska szczypta oregano świeżo mielony czarny pieprz 200ml śmietanki 30% płatki chili do posypania natka pietruszki lub bazylia do dekoracji Chleb podpiec w tosterze, ostudzić, połamać na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne

Obiad gotowy
Zupa krem z dyni z parmezanem 254

chrupiące ziarenka pysznie dopełniają całość.  Składniki: 1 dynia hokkaido (ok 1kg)* 1 marchew 1 korzeń pietruszki ok 700ml bulionu warzywnego  1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki  sól pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego do podania: 4 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego prażone pestki (słonecznik

Obiad gotowy
Pieczone żeberka 230

oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka.   Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić

Obiad gotowy
Mule po marynarsku (w białym winie) 218

oceanem;) Składniki: 1 kg małży 1 nieduża cebula (lub 2 szalotki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy pół szklanki białego wytrawnego wina pęczek natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól morska cytryna Mule powinny być świeże. Jeśli muszla jest otwarta, należy postukać po niej, powinna się zamknąć. Jeśli któraś się nie zamyka - lepiej taką wyrzucić. Mule dokładnie

Obiad gotowy
Pierogi z mięsem 192

łyżeczka oleju nadzienie: 300g ugotowanego mięsa wołowego 1 duża cebula 250g pieczarek 3 łyżki oleju ok pół szklanki bulionu 1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta szczypta majeranku świeżo mielony czarny pieprz sól Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut. Przygotować nadzienie

Obiad gotowy
Kapuśniak z chorizo 263

100g chorizo* 2 łyżki smalcu gęsiego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki sól pieprz świeżo mielony natka pietruszki kwaśna śmietana  Warzywa obrać, opłukać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w kostkę, seler w krótką zapałkę. Kapustę grubo poszatkować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić

Obiad gotowy
Pieczony maślany kurczak z warzywami 194

zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta curry pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki

Obiad gotowy
Drożdżowy makowiec zwijany 211

makowce): 2/3 szklanki mleka 25g drożdży 50g masła 1 małe jajko 2 żółtka 2 + 1/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka oleju Nadzienie: 200g maku mielonego 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru  0,5 szklanki rodzynków 0,5 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej 2 białka łyżeczka esencji migdałowej Przygotować rozczyn

Obiad gotowy
Makowczyki 200

głębokiego rondla, zalać wrzątkiem, żeby woda przykryła mak, odstawić na kilka godzin. Następnie odcisnąć w lnianej ściereczce i zmielić na maszynce 3 razy. Można również przygotować nadzienie z mielonego maku: zagotować mleko, zalać mak, wymieszać, przykryć i pozostawić do napęcznienia i ostudzenia. Proporcje mleka i maku 1:1 (na 200g maku - 200ml mleka). Do maku dodać cukier, rodzynki, rozdrobnione

Obiad gotowy
Pasta z czerwonej soczewicy 199

łyżki orzechów (mogą być dowolne: fistaszki, pistacje, włoskie; ja dałam macadamia) 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (można użyć też oliwy) ząbek czosnku sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 0,5 łyżeczki kuminu Soczewicę opłukać, wsypać do gotującej się wody (2 szklanki wody), gotować do miękkości ok 10 minut, odcedzić, ostudzić

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania