marchewka - 20163 przepisów (strona:1025/1345)

Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 131

sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Jak siać warzywa np. marchewkę,pietruszkę czy kwiaty. 109

niezawodnie wschodziły ? Należy dobrze przygotować ziemię  to znaczy usunąć wszystkie chwasty i rozbić duże gruzły. Następnie zrobić niewielki rowek za pomocą np. patyczka i wysiać do niego warzywa ( marchewkę,pietruszkę itp.) ubić nogą lub wywalcować walcem ziemię nie przysypując nasion ziemią ! Nasiona możemy namoczyć w letniej wodzie na 24 godziny przed siewem. Szybciej nam będą kiełkować. Wskazane jest przykryć

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 277

szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 165

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 122

Popova Olga - Fotolia.com Składniki : 3 kg białej kapusty 1 kg marchewki 50 dkg cebuli 50 dkg czerwonej papryki 1 szklanka oleju  woda 2 łyżki cukru   ( na 1 l wody ) 1 płaska łyżka soli    ( na 1 l wody ) 7-8  listków  laurowych ziele angielskie pieprz czarny cały pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania

Przepisy i porady kulinarne
Tartinki na Walentynki 175

które wpisują się w Walentynkowe menu: Tort Pavlova z bitą śmietaną i owocami Walentynkowa Zupa cebulowa z czerwonej cebuli Wytrawne Palmiery Kruche ciasteczka orzechowe serca Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem Składniki: marynowany śledź pumpernikiel serek kanapkowy z papryką ajwar sok z cytryny pomidorki koktajlowe papryczki habanero „kawior” z łososia i wodorostów natka pietruszki Do przygotowania tych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zielony sok z lisci rzodkiewki 142

Skladniki 2 marchewki 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 1 główka sałaty zielonej 2 banany 1 cytryna liście z pęczka młodej rzodkiewki Wykonanie

w mojej kuchni
Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa 215

zgodnie z przepisem na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Dodajemy posiekaną dymkę i czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa

Moje Kuchenne Rewelacje
Lekki bigos (240 kcal) 259

oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy kilka minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś na parze 178

gotowania na parze skórą do dołu. Dodaj wybrane warzywa - ja wybrałam fasolkę szparagową mrożoną (położyłam ją na sicie na 3 minuty przed końcem parowania) oraz surówkę z surowej marchewki z rodzynkami i brązowym cukrem. Łososia parować około 12-15 minut. Smacznego

Moje Qulinaria
ŻOŁĄDKI INDYCZE W SOSIE CHRZANOWYM. 184

nawet ten tytułowy żołądek (niekoniecznie ten z talerza) zdradzą zadowolenie i smakowe spełnienie. Czy takie danie może nie smakować?  SKŁADNIKI: - żołądki z indyka, 1 kg, - tacka warzyw (marchew 3-4, pietruszka 1-2, seler 1/2 dużego, por, cebula 2), - przyprawy - domowa vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy w ziarenkach, pieprz czarny, /SOS: - chrzan (ORZECH) , słoiczek, - śmietana

Wypisz Wymaluj