cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 150 g śmietany 18% 1 kubek serka almette o smaku pomidorowym oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 500 g makaronu trottole Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy około(...)paski a cukinię w kostkę. Dodajemy do smażącego się kurczaka i dusimy pod przykryciem do momentu aż cukinia zmięknie. Wlewamy śmietanę oraz dodajemy serek. Mieszamy aż sos będzie jednolity. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) a następnie odcedzamy i wsypujemy do sosu. Całość mieszamy
Qchnia po prostuSkładniki: 100 g makaronu ryżowego 250 g paluszków surimi 1/2 pęczka koperku 1 mały jogurt 1 łyżka majonezu 200 g kukurydzy z puszki 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól Sposób przygotowania: Makaron łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Gdy zmięknie odcedzamy go i studzimy. Paluszki surimi kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki ze sobą
Qchnia po prostuprostu upiec. Fanów wersji tradycyjnej odsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj . Składniki na dużych 12 sztuk: 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku Pieprz cayenne do smaku lub ostra papryka w proszku Sól Pieprz(...)łyżka oleju Przygotowanie: Grzybki przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pokroić dość drobno. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pokroić na paski kilku cm. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Zeszklić na łyżce oleju. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać pokrojony makaron ryżowy, grzybki, zeszklone warzywa i jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem
Fabryka pomysłówzapach bardziej przypominający grzyby leśne, niż zwykłe pieczarki. Moim zdaniem, pasowały idealnie. Zachęcam również do zrobienia sajgonek z mięsem . Zapraszam :) Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek brązowych 2 czubate łyżki kiełków soi (ze słonej zalewy) 4 liście kapusty pekińskiej 3 łyżki jasnego sosu sojowego 3 łyżki(...)oliwy z oliwek pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny lub ciemny . Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę
Smak mojego domuSpaghetti w innej odmianie, bo w postaci zupy..jak nie można jeść spaghetti to się gotuje zupki a la spaghetti....mniam..pyszna wyszła..zwłaszcza , że dałam swój makaron, ale można dać i taki ze sklepu..Warzywa też można dać różne, ja akurat miałam torebkę warzyw -mieszanki chińskiej na patelnię. Makaron 2 szkl.mąki 2 jajka szczypta soli kilka łyżek(...)kulki.Do garnka wlać wodę, dodać listek,ziele, sól, vegetę .Dodać koncentrat i mieszankę warzyw .Zagotować, do gotującej się wody wrzucać mięsne kulki.Gotować około 15-20 minut.Dodać ugotowany makaron, wymieszać i ewentualnie doprawić.Chwilkę jeszcze podgotować
Moje domowe kucharzenieKremowy sos na bazie sosu beszamel,tymianku i bazylii,zaciągnięty żółtkiem dla kremowej konsystencji. 1 paczka makaronu tagliatelle Oliwa 1 łyżka czubata mąki Gałka muszkatołowa 250 ml.mleka Sól Biały pieprz Masło 1 żółtko 100 ml.śmietany kremówki Parmezan Suszona bazylia albo świeża Szczypiorek Tymianek ******************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie al' dente z łyżką oliwy.Odcedzić i wymieszać jeszcze(...)pieprzem i gałką.Gotujemy sos na małym ogniu ok.10 min.wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy żółtko.Mieszamy i ponownie podgrzewamy , nie doprowadzając do wrzenia.Dodajemy zioła,mieszamy z sosem.Podajemy z ugotowanym makaronem i parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipyszna mieszanka Boczek, brokuł, cebulka, ser – czego chcieć więcej? Przepis na zapiekankę makaronową z boczkiem i brokułami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 250 g makaronu 150 g boczku parzonego 250 g brokuła mrożonego Poltino czerwona cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 100 g śmietany jajko parmezan do posypania zapiekanki sól oraz pieprz Przepis(...)Makaron i brokuły gotujemy do miękkości. 2 Boczek kroimy w kostkę, cebulę w pióra, a ząbki czosnku siekamy. Całość podsmażamy na patelni do zrumienienia. 3 Śmietanę mieszamy z jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w naczyniu do zapiekania. 5 Pieczemy około 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach. 6 Zapiekankę przed
Kuchnia Bazyliiobiad dla całej rodziny, nie wymagający specjalnych umiejętności kulinarnych, uwielbiany przez wszystkich moich domowników. Kawałki soczystego kurczaka doskonale komponują się z warzywami i sosem sojowym a całości smaku dopełnia makaron ryżowy. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej(...)łączymy i dusimy około 5 minut. Całość zalewamy szklanką wody, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, słodką i ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i namaczamy na około 5 minut a następnie dodajemy do mięsa z warzywami wszystko dokładnie łączymy i zdejmujemy z ognia. Artykuł Domowa chińszczyzna + film pochodzi
Smakowite Daniaprzepadam za zupami, ale moje dzieci i owszem. Młodsza szczególnie za rosołem. A jak rosół to dużo włoszczyzny i oczywiście makaron. Włoszczyznę można wykorzystać na wiele sposobów, chociażby do tradycyjnych sałatek warzywnych, ale że za nimi też nie przepadam, to… Wyszedł dość czasochłonny, ale smaczny przepis na szybkie kołduny z warzywami (tu przewaga marchewki) i króliczym mięsem, na którym(...)gotowałam rosół. Smaczna alternatywa dla tradycyjnych makaronów i pomysł na przemycenie dzieciakom warzyw. Składniki na ciasto (ok. 60 małych pierożków) 150 ml gorącej wody 275 g mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1/4 łyżeczki soli Wsad: sól, pieprz, suszona pietruszka do smaku i to co Wam pływa w (ugotowanych i przyprawionym już rosole). U mnie przede wszystkim marchewka, trochę korzenia
gutfutAfter Party Szybka i smaczna sałatka. Dlaczego After Party ? Ponieważ często ją robię gdy po imprezie domowej zostaje mi szynka, ser, czasem też gdy ugotuje się za dużo makarony do pomidorowej i można spokojnie wszystkie składniki wtórnie wykorzystać. Wystarczy dodać sos, dwie puszki i mamy pyszną sałatkę. Składniki: 300 - 400 makaronu typu świderki, wstążki 1 puszka kukurydzy 1 puszka(...)szynki 200 g żółtego sera np. gouda 1 mały majonez sałatkowy 1/2 małego słoiczka musztardy sarepskiej pieprz, sól Wykonanie : Do dużej miski wsypujemy ugotowany i dobrze odsączony z wody makaron. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kukurydzę, czerwoną fasolę, szynkę pokrojoną w kostkę oraz ser , który też kroimy w kosteczkę. Dodajemy majonez i musztardę, doprawiamy przyprawami i wszystko razem mieszamy. I gotowe
W Moim Magicznym Domusmaczną i szybką w przygotowaniu sałatkę makaronową z tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą. Przepis pochodzi z książki „Po prostu po włosku” :) Składniki na sałatkę makaronową: – 450 g makaronu penne (u nas bezglutenowy kukurydziany) – 185 g tuńczyka w oleju – 200 g odsączonej kukurydzy – 1 mała czerwona cebula – 1 mały
Kuchenne Wariacjeselerem, ja tofu mogę jeść i je zresztą bardzo lubię, więc do tego dałam pół na pół seler i tofu. Składniki na 4-6 porcji: opakowanie 400-500 g makaronu 2 puszki groszku 1 kostka wędzonego tofu 30-50 g nerkowców pół selera łyżeczka suszonego czosnku lub 2 ząbki świeżego łyżeczka kurkumy łyżeczka soli 150 g mleka kokosowego/można dodaj(...)wody lub mleka roślinnego (migdałowe niesłodzone tu świetnie pasuje). Podduś 3 minuty. Zblenduj całość. Do sosu groszkowego dodaj seler, i resztę groszku, dopraw solą. Zagotuj. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj rumiane tofu i podprażone na suchej patelni nerkowce. Smacznego! Artykuł Makaron otulony aksamitnym sosem z groszku w doborowym towarzystwie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfbulionu cukinia pokrojona w kostkę pół kapusty włoskiej poszatkowanej na cienkie paseczki kilka łodyg selera naciowego małe opakowanie mrożonej fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki ok 1,5 cm opakowanie makaronu w kształcie małych muszelek puszka pomidorów pelati świeża bazylia pieprz, sól, Jak przygotować zupę minestrone? W dużym garnku podgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę z boczkiem, chili i czosnkiem. Następnie dodajemy(...)ziemniaki, marchewkę i selera. Mieszamy i zalewamy bulionem. Po 10 minutach dodajemy cukinię, fasolkę, seler naciowy i kapustę. Po kolejnych kilku minutach dodajemy makaron, pomidory i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy kiedy makaron i warzywa są lekko twarde. Dekorujemy listkami bazylii i selera naciowego. Artykuł Akademia Kulinarna GoCook i przepis na najlepszą zupę minestrone pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanePaksoi z makaronem z czerwonej soczewicy Składniki: 2 kapusty pak choi 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula seler naciowy oliwa z oliwek sól makaron z czerwonej soczewicy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam kapustę pak choi i pokrojony na małe kawałki seler naciowy. Dodałam sól oraz niewielką ilość wody i wszystkie składniki dusiłam ok 15 minut(...)kapusta zagościła w towarzystwie makaronu z czerwonej soczewicy. Paksoi - Pak Choi, chińska kapusta :) Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy
nietadietaschabu. Dzisiejszy przepis jest z plastrów schabu, także są super delikatne i pyszne w smaku. Do zawijańców można podać prawie wszystko. Pasują do kaszy, ziemniaków, klusek śląskich lub makaronu. Musicie spróbować :) Składniki: * 4 plastry schabu * 2 ogórki kiszone * makaron * kostka mięsna * wegeta, pieprz, sól * musztarda * sznurek (taki aby nie rozpadł się podczas gotowania) * cebula * 1 ząbek czosnku * plasterek słoniny Plastry(...)jeszcze 20 minut. Gotowy sos zatrzepujemy mąką. (2 łyżki mąki łączymy z 4-5 łyżkami wody i powoli wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje). Podajemy z ziemniakami, makaronem lub kluskami śląskimi. Przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj: Kluski Śląskie Smacznego
Klasyka Gotowania