względu na swe właściwości jak i smak często ląduje w moich sałatkach. 3 łodygi selera naciowego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu Puszkowe składniki sałatki oczywiście należy odcedzić na sicie. Selera i ananasa pokroić w kawałki.Wszystko razem wymieszać. Raczej nie ma potrzeby przyprawiania, ale to już jak kto woli(...)Dodać majonez lub jogurt i wymieszać
Jadło i czytadłomarchewki 2 ziemniaki 5 ogórków kiszonych 1 por 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek 4 łyżeczki - musztardy 2 łyżeczki - śmietany 5 łyżeczek - majonezu natka pietruszki sól pieprz Warzywa ugotować w osolonej wodzie, ale nie rozgotować. Wystudzić. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę warzywa, por, ogórki oraz(...)ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Przygotować sos. Żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Natkę pokroić i dodać do sałatki razem z sosem. Wymieszać dokładnie
Jadło i czytadłozachwyt był wielce uzasadniony. Porcja dla 4-5 osób 0,5 kg szparag bez łyka 4-5 marchewek 1 szklanka groszku mrożonego (z puszki raczej nie polecam) szczypiorek majonez sól, pieprz Wszystkie warzywa ugotować (osobno) w osolonej wodzie, ale nie rozgotować za bardzo. Posolić, popieprzyć, dodać majonez, pokrojony szczypiorek i delikatnie wymieszać
Jadło i czytadłoPasta tuńczykowa na śniadanie to dobry start i udany dzień. 1 wędzony tuńczyk 2 jajka ugotowane na twardo 100 g białego twarogu 1 łyżka majonezu sól, pieprz Tuńczyka, ser i jajka zmielić na gładką masę, dodać majonez i przyprawy, dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłokalarepa rośnie w ogrodzie, tak więc często i gęsto ląduje na talerzu, bo jest naprawdę pyszna. 2 młode kalarepy 1 szklanka świeżego groszku 1 długi ogórek majonez, sól, pieprz Kalarepę obrać i pokroić w ćwiartki, następnie ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Groszek również ugotować w osolonej wodzie. Ostudzona kalarepę pokroić w kostkę dodać, pokrojony ogórek(...)groszek i majonez, doprawić i dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłojuż mamy bób, proponuję przygotować pyszną letnią sałatkę z tego właśnie warzywa. W mniej więcej równych ilościach: Bób Fasolka żółta Ogórek zielony sól, pieprz i majonez. Bób i fasolkę należy ugotować w osolonej wodzie, uważając aby nie rozgotować. Przestudzić, fasolkę pokroić, ogórek również, wszystko razem wymieszać, przyprawić i dodać majonez. Można dodać cebulę szalotkę lub szczypiorek
Jadło i czytadłoSzybka, łatwa i smaczna takie sałatki są najlepsze. 80 g makaronu małe kolanka 500 g brokułu 1 puszka czerwonej fasolki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i gotować na parze przez 5 minut (gotowanie na parze(...)spowoduje, że nie straci koloru). Fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą. Z majonezu, jogurtu, musztardy i zmiażdżonego ząbku czosnku przygotować sos, dodać do składników sałatki, przyprawić i wymieszać
Jadło i czytadłoZnów otworzyłem i pierwsze co ujrzałem to jajko, no i resztę historii sobie już dopowiedziałem. Czego użyłem? -jajko - bułka na kromki pokrojona -starty parmezan -mleko -jogurt naturalny -zielona sałata -majonez -kawałek papryki czerwonej konserwowej -pieprz czarny -papryka słodka mielona Rozgrzewamy dużą patelnię. Nie używam tłuszczu, ale jeżeli nie macie takiej patelni, która na to pozwala, użyjcie masła, będzie jeszcze smaczniejsze(...)solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką. Przykrywamy pokrywką, by wszystko się ścięło szybciej. Na sałacie układamy grzanki i na nich umieszczamy jajko. Sos. Paprykę konserwową bez skórki siekamy, łączymy z majonezem i jogurtem naturalnym (po łyżeczce). Dodajemy pieprzu do smaku
BaRepasbiałego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku. Wykonanie Rybę i ser ugniatam w miseczce widelcem,dodaję starte na tarce jarzynowej jajka i ogórki. Dodaję majonez i jogurt,sól, pieprz, wszystko
Kuchnia z widokiem na ogródprzede wszystkim prosta w wykonaniu. Składniki - pomidory ( u mnie dwie szt.) - sałata zielona kilka listków - oliwki ( ja lubię zielone, ale mogą być inne ) - starty żółty ser - majonez, jogurt naturalny, czosnek, koperek, papryka mielona Wykonanie Pomidory kroje na grubsze plasterki , układam na płaskim talerzu wyłożonym zieloną sałatą. Na pomidorki wykładam sos czosnkowy ( majonez+jogurt nat. +świeży czosnek
Kuchnia z widokiem na ogródpłaty ) - ugotowane ziemniaki 3 duże lub 4 małe - ugotowane jajka na twardo 2 szt. - jabłko 1 malutkie, lub pól dużego - ogórki kiszone 3 małe, lub 2 duże - zielona cebulka - majonez, śmietana 12% Wykonanie Śledzie, ziemniaki, jajka, ogórki, zielona cebulkę i jabłko kroje w drobna kosteczkę. Dodaję majonez i śmietanę ( tyle aby sałatkę dało się dobrze mieszać) I odstawiam
Kuchnia z widokiem na ogródśniadanie, czy kolację. Składniki - ugotowane ziemniaki 4 szt. - papryka czerwona ( 1 mniejsza, lub pół większej ) - ogórki kiszone 3 sztuki - pół białej cebuli - jajka ugotowane na twardo 3 szt. - majonez, smietana - domowa wegeta ( opcjonalnie pieprz ) Wykonanie Ziemniaki, paprykę, ogórki, cebulę i jajka kroję w kosteczkę. Dodaję 2 łyzki majonezu i 2 łyżki smietany.Mieszam, doprawiam domową wegetą. Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródśniadanie jak i kolację. W okresie świątecznym faszeruję nią jajka na twardo i podaje na śniadanie wielkanocne. Składniki - duża makrela wędzona - 4 jajka ugotowane na twardo - mały słoiczek majonezu - domowa wegeta ( ew.sól, pieprz ) Wykonanie Makrelę starannie obieram z ości i skórki, miele w maszynce do mielenia mięsa wraz z obranymi jajkami. Dodaję majonez, przyprawiam do smaku i mieszam
Kuchnia z widokiem na ogródzawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy - sok z cytryny - majonez - mleko Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam rękami aż trochę zmięknie i delikatnie puści sok. Marchewkę ścieram na drobnych oczkach tarki, cebulkę i pietruszkę siekam(...)miski. Mieszam. Posypuję łyżęczką cukru, dwoma szczyptami soli, dolewam 2-3 łyżki mleka, łyżeczkę octu jabłkowego i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na conajmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmoże poza porem) zawsze są dostępne w mojej kuchni. Składniki - duży por ( tylko biała część ) - jajka na twardo 2 szt. - ogórki kiszone 3 szt. - jabłko ( najlepiej kwaskowe ) - sól, pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski(...)oczkach jajka, jabłko i ogórki kiszone. Kiedy por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty utartych składników. Do sałatki dodaje ok. półtorej łyżki majonezu i łyżeczkę śmietany. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Sałatki już nie solę, ponieważ por był wcześniej nasolony, dla smaku można dodać świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród