oknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldoknem coraz cieplej, niedługo zaczniemy okres grillowy! Dlatego już teraz prezentuję Wam świetną surówkę z pora. Sprawdza się również do dań pieczonych np. kurczaka, ziemniaczków czy domowych frytek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldporcję jarmużu, który zimował w ogródku. Nie bardzo wiedziałam co z niego przygotować. Najpierw myślałam o zupie, później o naleśnikach z nadzieniem warzywnym, następnie o makaronie w sosie z kurczaka i jarmużu. Wybór był trudny, ale że ostatnio wprost przepadam za makaronem, postawiłam na ostatnią propozycją. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i przygotowałam ten bajeczny, neutralny w smaku, zdrowy
Rozpustne gotowanieszykuje na tzw."oko" ;) *pokrojone pieczarki i cebulka podsmażone na małej ilości oleju *czerwona papryka i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (ogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie
Zrób to smaczniezielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek i oregano oliwa opcjonalnie 1 kostka rosołowa (bulion z kurczaka) PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na kawałki ok. 3 cm i podsmażamy na oliwie w dużym garnku (w tym, w którym będziemy robić leczo). Dodajemy sól, pieprz i oregano
Kuchnia w bieguSkładniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć
W Mojej Kuchni Lubięmoże być keczup lub koncentrat pomidorowy ROLESKI 1 niepełna łyżka pasty paprykowej ROLESKI Wykonanie: *Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn. *Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy *Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy. *Na gotowe rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy sos- wymieszany
Z Majeczką w kuchniSerek mascarpone to idealny składnik do mas, deserów, serników. Jest również bardzo smaczną bazą do dań wytrawnych.Nie bójmy się go łączyć z kurczakiem, indykiem czy schabem. Ten ostatni jest u mnie tematem przewodnim dzisiejszego przepisu. Słodkawy smak mascarpone, połączony z aromatyczną bazylią i pietruszką przypada do gustu także dzieciom :) Spróbujcie:) Składniki: 20dag pieczonego schabu duża cebula pęczek pietruszki
ChilliJemyŻołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Scroll down for recipe in English Portugalski gulasz z żołądków (4-6 porcji) Składniki: 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 marchewki
karmelowyWystarczy udka złożyć za pomocą wykałaczek i ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pycha! Udka świetnie smakują podane z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami. Składniki: 1 kg udek z kurczaka (około 5-6 sztuk) suszone pomidory (2 połówki na 1 udko) świeży szpinak (2-3 liście na 1 udko) starty żółty ser 1 szklanka wody sól, pieprz Udka umyć
Ugotowaćmoich ulubionych sałatek, którą często robię w domu i zawsze szybko znika z lodówki. Jest prosta w wykonaniu i nie należy do czasochłonnych. Polecam. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa 1 cebula 1 puszka kukurydzy około 1/2 kapusty pekińskiej ogórki konserwowe około 3/4 słoika ketchup majonez 1 łyżka oleju Mięso oczyścić z błonek, umyć
talerz przyjemnościPrzygotowywałam już filet z kurczaka, polędwiczki zapiekane w piekarniku teraz czas na karkóweczkę. Jak wiecie to moje ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka
Kuchnia BeatyPamiętacie jak robiłam tego kurczaka na soli? Tym razem poszłam krok dalej i upiekłam cały karczek, ale w soli, szczelnie nią przykryty. Nie powiem, że nie bałam się tego, zastanawiając się czy nie zmarnuje tyle mięsa, ale okazało się że było warto. Nic się nie stało, karczek wyszedł kruchy, delikatny, soczysty i pyszny. I do tego dietetyczny. A co .... Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajkiem lub jogurtem greckim. Ten lekki, delikatny i dietetyczny sos bardzo mi smakował, szczególnie podany z kaszą. Można zrobić go bardzo szybko z kilku prostych składników. 2 filety z kurczaka 450g mrożonego szpinaku 2 cukinie 4-5 marchewek 1 pietruszka sól, pieprz 100 ml mleka 1 łyżka mąki 1. Filety gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody
Szefowa kuchniZapraszam na pyszny obiad nuggets z dorsza z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z białej kapusty. Lubicie nuggets? Nie, nie te kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy
codojedzenia