Doprawić pikantnie solą i pieprzem. Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami. Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć. Wymieszać z sałatką z kapusty
Kulinarny karnet Christopheraukładam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego 6 łyżek keczupu 3 łyżki bazylii pociętej 6 pomidorów suszonych 12 oliwek zielonych z marchewką 3 łyżki sera mozzarella starta 1 łyżeczka oregano suszonego 0,5 łyżeczki zataru Wykonanie(...)Zagnieść ,rozwałkować, wykroić kółka o średnicy 12cm. Każde kółko posmarować keczupem wymieszanym z pociętą bazylią zostawić 1 cm od brzegu wolny, który posmarować jajkiem .Nałożyć paski wędzonego kurczaka i paski pomidorów suszonych, dodać połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy
Kulinarny karnet Christopheraznacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę
Salonik smakówdolarów, a do tego dostarczamy organizmowi dużo białka i witamin. Polecam, jestem pewna że obiad będzie często gościł na Waszych stołach. Zaczynamy: Składniki: 6-8 podudzi z kurczaka 1 maly brokuł 3 marchewki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 250 gr ryżu długoziarnistego sól, pieprz Wykonanie: W garnku gotujemy ryż- około(...)przekładamy na talerz. Do woka dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i brokuły- smażymy 2-3 min. Dodajemy ryż i olej sezamowy oraz sos sojowy. Smażymy 1 min i dodajemy kurczaka. Trzymamy na gazie jeszcze dwie minuty i obiad nasz jest gotowy.:) Bylo prosto i bedzie pysznie Smacznego
Smaki EdytySkładniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 2 woreczki ryżu, 100 g migdałów, 2 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki miodu Miody Wileńskich , 1 jajko, kurkuma, sól, pieprz, sałatka z patisonów Orzech , dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki. Przygotowanie: Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku
Aga w kuchniKrupnik według przepisu Prababci Heleny - ugotowany na delikatnym wywarze z kurczaka i warzyw, z dodatkiem kaszy jaglanej. Samo zdrowie. Do talerza z zupą koniecznie trzeba dodać świeżych, dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) i posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Smakuje wspaniale :) Składniki: ziemniaki 1 kg marchew 3 sztuki kalafior około 1/4 główki seler 1 mały filet z kurczaka lub indyka
głodny alergiktuż po sniadaniu :) Nie spieszmy się, a rosół będzie rewelacyjny. Oczywiście wszyscy wiemy, że to nasza narodowa potrawa, którą z całego serca polecam. Zaczynamy: Składniki: 1,5-2 kg kurczak 2-3 marchewki 1-2 pietruszki 1 cebula kawałek por seler natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy
Smaki Edytywaszym majonezem sałatka wyszła przepyszna. Zapraszam na ich stronę https://www.facebook.com/majonezkielecki SKŁADNIKI: kapusta pekińska- 0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros- 0,5 opak sól i pieprz tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka, pokroić w grubsze paski, przełożyć
Kuchnia DanusiMoje sałatkowe szaleństwo, kompozycja mięsno - warzywna. Smaczna, kolorowa i pyszna. Składniki na sałatkę : 40 dag wędzonej piersi kurczaka 1 por puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 jajka 1 czerwona papryka 10 dag świeżych pieczarek łyżeczka musztardy łyżka majonezu 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu pieprz sól Por pokroić w talarki, posolić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jaja(...)ugotować, ostudzić i pokroić w kostkę. Pieczarki wrzucić do wrzątku, obgotować w całości przez kilka minut, ostudzić i poszatkować. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Paprykę i kurczaka drobno pokroić, połączyć z resztą składników. Dodać jogurt, majonez i musztardę, oprószyć pieprzem, wymieszać i ewentualnie na końcu doprawić solą
Apetyczna babeczkapatelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera 10 dag chorizo 20 dag ryżu białego lub brązowego szklanka bulionu 50 dag fileta piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa(...)przez 8-10 minut i odcedzamy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy
Apetyczna babeczkadomu na obiad, na kolację, a czasem nawet na śniadanie :) Są pyszne i zawierają sporo warzyw - mięso traktuję tylko jako dodatek, a nie składnik główny. Zazwyczaj robię z kurczakiem, tu akurat miałam łopatkę. Choć wolę kurczaka, wieprzowina to jednak twarde mięso i nie bardzo przypadło mi do gustu w formie gyrosa. Przygotowujemy dowolne warzywa. Tu mam różne rodzaje sałat, pomidora
chwile dla mnieRoladki z burakiem i serem SKŁADNIKI: pierś z kurczaka-1 podwójna burak czerwony-1 szt duża ser żółty gouda -150 g sól pieprz jajko -1 szt mąka bułka tarta olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Buraka ugotować wcześniej, obrać,ostudzić. Pokroić w grubsze plastry i przekroić plastry jeszcze na połowę. Ser żółty pokroić w grubsze słupki. Piersi z kurczaka rozbić,posypać solą
Kuchnia DanusiRoladki z kurczaka z burakiem SKŁADNIKI: filet z kurczaka -1 podwójny burak -2 szt sól i pieprz mąka -2 łyżki bułka -4 łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące
Kuchnia DanusiWarstwowa sałatka gyros SKŁADNIKI: kapusta pekińska-0,5 główki kukurydza -1 puszka cebula-1 szt filet z piersi kurczaka podwójny-1 szt ogórki korniszony-3 szt keczup pikantny majonez przyprawa gyros-0,5 opak sól i pieprz olej RAPSO do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety z piersi kurczaka,pokroić w grubsze paski,przełożyć na patelnię,podlać olejem i usmażyć dobrze obsypując przyprawą
Kuchnia Danusi