farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych 1 cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób(...)Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym
Kuchnia w czekoladziePoprzednio pół główki kapusty użyliśmy do przygotowania łazanek, więc została nam druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę. Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka
R'n'G Kitchensoczyste, maja fajny wyraźny smak. Składniki: 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka musztardy Sól morska Pieprz turecki od Rafex 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po Lubusku od Rafex Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawę do kurczaka po Lubusku
Bajeczna KuchniaKartoflanka chodziła za mną już od jakiegoś czasu - gęsta, aromatyczna i syta, idealna na zimowy obiad. Planowałam dodać do niej cienkiej kiełbasy, ale że "wyszła", sięgnęłam po kabanosy z kurczaka. Kabanosy bezlaktozowe i bezglutenowe, bez konserwantów, mające w składzie jedynie mięso, sól i przyprawy, wędzone dymem z drewna bukowego i pieczone. Kupuję je tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków – waga(...)ząbki czosnku kminek mielony (jeśli ktoś lubi to może być cały) liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego suszony lubczyk sól pieprz mała cebula 10 dag kabanosów z kurczaka + odrobina klarowanego masła bulion lub woda – u mnie pół na pół woda z domowym rosołem WYKONANIE: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe warzywa w plasterki
Kuchenne zapiski EdytyDrób jest pyszny w każdej postaci, jako gorącą przekąskę przygotowałam te pyszne, chrupiące kąski w parmezanie. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka przyprawy do drobiu 2-3 łyżki płatków kukurydzianych 5 łyżek bułki tartej 5 dag. parmezanu masło klarowane, olej do smażenia WYKONANIE: pierś pociąć w kawałki, nakłuć(...)mięsem, mięso w marynacie zostawiamy na 2-3 godz.(ja zostawiam na noc), płatki kukurydziane rozkruszamy w woreczku wałkiem na małe kawałki, łączymy z tartą bułką i parmezanem, kawałki kurczaka panierujemy, smażymy na wolnym ogniu
Kuchnia BeatyProsty, ale bardzo smaczny i niecodzienny sposób na mięciutkie skrzydełka. Całość jest niezwykle aromatyczna i doskonale łączy się z chrupiącym boczkiem. 1 kg skrzydełek z kurczaka 10 dag surowego wędzonego boczku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (lub wody) 1 cebula 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki soli 6 ziaren jałowca 3/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu odrobina pieprzu czarnego(...)sól, pieprz, rozgniecione ziarna jałowca, tymianek i rozmaryn. Skrzydełka natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki (na kilka godzin). Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć kurczaka - z obu stron na średnim ogniu (ma być zarumieniony, jasnobrązowy). Mięsko przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę pokrojoną w ósemki i przełożyć ją do skrzydełek. Całość obłożyć
Di gotujeNasyci, rozgrzeje i naładuje wygasłe baterie. Szybkie w realizacji. Aromatyczne i kolorowe. Składniki 200 g dowolnej dyni cukinia ile chcesz fenkuł czyli koper włoski 2 czerwone cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól(...)stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj. Dodaj imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili pomidory z puszki, daktyle pokrojone w paski i fenkuła. Duś pod przykryciem około
Z Kuchni Do Kuchnimnie w domu każdy je lubi bez wyjątku. Znikają bardzo szybko z lodówki. A teraz przepis na sałatkę. Składniki: 2 zupki expresowe (chińskie) 2 gotowane udka z kurczaka 2 ogórki kiszone Kawałek sera mozzarella Mieszanka warzywna z kartonika :marchew, groszek, kukurydza 1 cebula 1 kabanos chrzanowy 2 łyżeczki kaparów 3 ząbki czosnku Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Zupki zaparzamy(...)połowie przypraw i wody. Pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka, ogórki, ser, cebulę oraz kabanosa kroimy w kostkę lub mniejsze kawałki. Mieszankę warzywną przepłukujemy wodą i odsączamy. Dodajemy do sałatki razem z zupkami chińskimi. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Umieszczamy w sałatce razem z kaparami. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. I gotowe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyrazem jesiennie, bo z cukinią, fasolką szparagową, pomidorami i marchewką. Bez zbędnego cudowania i ulepszania, bo te warzywa to smak sam w sobie. :-) 200g kaszy kuskus 2 filety z kurczaka 300g fasolki szparagowej żółtej 2 cukinie 1 duża cebula 3 pomidory 2 marchewki olej sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy(...)pokrojonego i przyprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Smażymy do zarumienienia. 2. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy do napęcznienia. 3. Fasolkę obieramy, kroimy na części, gotujemy do miękkości. 4. Na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i pomidory, startą marchewkę. Dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy fasolkę szparagową, kuskus. Całość doprawiamy do smaku
Szefowa kuchniKlasyczna wersja strogonowa jest z wołowiną. My postanowiliśmy przyspieszyć przygotowanie tego dania i użyć kurczaka, którego można dużo szybciej zrobić. Polecamy :) Składniki
Kuchenne WariacjePysznie podany, aromatyczny kurczak z grzybami. Część grzybów to grzyby leśne a część to malutkie pieczarki takie jak do marynowania. Dodatkowo ryż na sypko i danie gotowe. Kurczak z grzybami i ryżem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLubicie sałatki? Jeśli tak to spróbujcie mojej.Jest pożywna więc sprawdzi się jako obiad czy śniadanie,doskonała również na wszelkie imprezki. Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 marchewki 2 jabłka 1/2 puszki kukurydzy 5 plastrów ananasa z puszki 10-15 dag żółtego sera 2 łyżki majonezu ok 3 łyżki kwaśnej śmietany sól,pieprz Marchewkę obrać i ugotować,pierś z kurczaka również
Niespełnione zdolności kulinarnelubią/mogą spędzać dużo czasu w kuchni. Jego przygotowanie zajmie 15 minut. Składniki na 3-4 porcje: 100 g pełnoziarnistego makaronu 1 duży filet z kurczaka 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz natka pietruszki lub kolendra(...)Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażyć pokrojonego kurczaka z każdej strony. Dodać paprykę słodką, czosnek, zioła. Dodać pomidory z puszki, odsączoną kukurydzę i fasolę, Poddusić przez 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać makaron i wymieszać. Podawać z kolendrą lub natką pietruszki
Moja Galeria Smakupotrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy, mięsa, kurczaka, ryb czy nawet ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków. Okazuje się(...)gorczycy 1 łyżeczka lubczyku 3. Przyprawa do ryb 1 łyżeczka szałwii 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 4. Przyprawa do kurczaka 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka zmielonej kolendry 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Powiedz dietom nieprzygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię dodając szczyptę
Jacob Tastes