kurczak z warzywami - 9853 przepisów (strona:542/657)

Klopsiki wołowe z porami i sałatka z kalarepy 227

400g mielonego mięsa wołowego (użyłam ligawy) 800g porów 90g bułki tartej 2 jajka 1 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej roślinny do smażenia  1 szklanka bulionu z kurczaka sok z 1 cytryny jogurt grecki  natka pietruszki sałatka z kalarepy 3 kalarepy 3-4 liście jarmużu na dressing 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany(...)obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1,5cm. Liście jarmużu rwiemy (wyrzucamy łodygi) i dodajemy do kalarepy (oprócz kilku do dekoracji). Wszystkie składniki dressingu mieszamy i polewamy warzywa. Mieszamy, wykładamy na talerz, posypujemy pozostałymi liśćmi jarmużu i szczyptą sumaku. Smacznego

W kuchni wieczorem
Zdrowe przekąski, które nie wyrzucą cię z ketozy 124

przekąskę, która nie zabierze Cię z ketozy. Nie jedz ich z kijami marchewkowymi, ponieważ marchew ma wysoką zawartość węglowodanów. Ciesz się zdrowym i pysznym humusem ketonowym i warzywami. Chipsy z jarmużu Przygotuj chipsy z jarmużu z domu i delektuj się przekąską o niskiej zawartości węglowodanów z naturalnymi składnikami. Kales ma dużo witamin A i C, które rzadko(...)kolendry i soku z limonki. Możesz dodać kilka pomidorów i papryki. Dodaj kilka chipsów serowych, a otrzymasz idealną przekąskę keto. Możesz także delektować się guacamole z grillowanym kurczakiem, sałatką lub burgerami. Użyj go jako dipu do chrupiącego boczku i innych przekąsek. Guacamole jest łatwy do przygotowania. Gorzka czekolada Ciemne czekoladki pomagają zmniejszyć ryzyko chorób związanych

jakszef.pl
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 137

Lebanese Kitchen" - mojej ukochanej biblii kuchni libańskiej. Uważam, że sałatka tabbouleh to świetna propozycja na letni lunch do pracy, np. w połączeniu z ugotowaną ciecierzycą czy grillowaną piersią z kurczaka, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Jest prosta, pożywna i bardzo zdrowa (pomyślcie o witaminie C pochodzącej z natki pietruszki!). Tabbouleh sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla. Niektóre(...)wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Do natki pietruszki dodaj pokrojone pomidory z sitka, listki mięty, ogórka, paprykę i cebulę. Kaszę bulgur odcedź i przełóż do miski z warzywami. W małym słoiku wymieszaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.  Podawaj na przystawkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Tradycyjna zupa ogórkowa 176

Wypróbujcie sami. :) Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :)  Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!).  Szanuję inne przepisy - ale! Wystarczy poczytać stare przepisy z polskich(...)wywaru podczas gotowania. Z włoszczyzny wybierz całą marchew i połowę selera oraz pietruszki. Marchew pokrój w talarki, seler i pietruszkę pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę do warzyw - dodaj całość do wywaru. Obierz mięso z żeberek i wrzuć "poskubane" do zupy.  Posiekaj drobno pozostały koperek - część dodaj do wywaru, pozostały zostaw do podania. Smacznego

Garniec Magalie
Kurczak z patelni z korzeniem lotosu 122

Niedawno zakupiłam korzeń lotosu i nawet nie wiedziałam że ten aromatyczny korzeń ma tyle właściwości leczniczych. Zakupiłam go z ciekawości bo słyszałam że jest smaczny a

Moje Małe Czarowanie
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 117

pierwsze lepsze – szukamy tych najwyższej jakości – ekologicznych , niepryskanych, dojrzewających w słońcu. I choć ja jestem zdania, że w przypadku warzyw najważniejsza jest różnorodność – to jednak warzywa też mają swoje „mody”. Pojawiają się i znikają. Jeszcze kilka lat temu mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem(...)kalorii. Diety i weganie Mam wrażenie, że rzadziej sięga się obecnie po mięso. Obiad bez schabowego nie kojarzy się już z mało wartościowym. Jeśli już się używa mięs, to kurczak i wieprzowina nie są kanonami jedzeniowej mody od dawna. Wybieramy dobrej jakości wołowinę (zajadamy się średniowysmażonymi burgerami i stekami), na stoły powracają (szczególnie przy uroczystościach) kaczki i gęsi. W dobrych

Poezja smaku
ROSÓŁ DWUNASTOGODZINNY 122

różne sposoby lub pij filiżankę rosołu dziennie. 🍖 Użyj dobrego jakościowo mięsa! Świetne na rosół są ogony wołowe, kości z chrząstkami. Możesz dodać wołowinę, indyka, kaczkę, cielęcinę (np. gicz), kurczaka wolno-wybiegowego, kurę wiejską. 🍗 Mięso wykorzystaj do PHO-sołku, podaj z rosołem, lub zrób pyszną galaretkę (dodaj czosnek, zielony groszek, gotowaną marchewkę, zalej rosołem z odrobiną żelatyny). Możesz też je zmielić(...)minor-latin; mso-ansi-language:CS;} Umyj mięso. Zalej do 3/4 dużego garnka filtrowaną zimną wodą. Zacznij gotować, gdy się zagotuje ściągnij szum i zmniejsz ogień. Opal cebulę. Dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 8-12 godzin. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź, przelej do słoika i trzymaj w lodówce

Cytryna&Co.
Wieprzowina Adobo 289

Wieprzowina Adobo Dziś zabieram Was na Filipiny. Wieprzowina Adobo to jedno z najpopularniejszych dań w tym kraju. W ten sam sposób możemy też przygotować kurczaka. Jest słodko-kwaśne, z bardzo aromatycznym sosem, którego resztki świetnie nadadzą się do przygotowania smażonego ryżu czy jako sos do stir fry. 750 g Mięsa wieprzowego (najlepiej bardziej tłusty kawałek – karkówka, boczek ewentualnie łopatka(...)ogień i gotujemy odkryte przez kolejne 25-30 minut (nie mieszamy), aż sos się zredukuje i zagęści. Jeżeli potrzeba doprawiamy solą i serwujemy natychmiast np. z klejącym ryżem i warzywami z przyprawą 5 smaków. Przystrajamy posiekanym szczypiorkiem. The post Wieprzowina Adobo appeared first on Oslov

Oslov.
Bób z suszonymi pomidorami 117

Bób z suszonymi pomidorami , cebulką, czosnkiem i natką pietruszki to świetny dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Pycha! Ostatnio cały czas się nim zajadam w

Oryginalny smak
Kurczak pod mozarellą z domowymi frytkami 133

Jest taki czas kiedy podejmuje się poważne decyzje. Decyzje, które odcisną w najbliższej przyszłości piętno na człowieku. Nie mam tu na myśli wybrania długopisu, którym następnie

Right Behind The Kitchen
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 372

Pyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i

Snejkusiowe Przepisy
Sałata z pomidorami i ogórkiem 139

sałatka i surówka w jednym, to jej głównym składnikiem jest właśnie sałata wraz z pomidorami i ogórkiem. Jest to typowy dodatek do innych dań, najczęściej białych mięs w rodzaju kurczaka i wieprzowiny, zwykle duszonych, pieczonych lub grillowanych. W tym zakresie jest to dodatek bardzo uniwersalny, pasujący do wielu różnych potraw. Składniki należą do najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych, a przygotowanie jest(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-119 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-119 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Mieszanie składników Sałata z pomidorami i ogórkiem Post Sałata z pomidorami i ogórkiem pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Placuszki z cukinii 131

Pachnące koperkiem i bardzo delikatne placuszki z cukinii to bardzo przyjemne danie na lekki i szybki obiad. Łatwe przygotowanie powinno zachęcać do ich zrobienia. Wspaniale smakują

Kuchcik gotuje
Wiosna na RODos :) 143

zawaliła. Boże, gdyby tak dziś moja 8-letnia Hania wpadła na podobny pomysł...  Dała mi ta wieś w kość jednym słowem. Jako nastoletnia pannica krzyczałam do mamy, że kurczaki to będę kupować w sklepie mięsnym! Ziemniaki też są w sklepach i będą już czyste i nie będę musiała ich kopać i czyścić z brudnej ziemi! I pomidory też będę(...)inni bracia mniejsi. I mam teraz małą namiastkę. Mam działkę :) Cieszę się jak dziecko! Robię rowki na nasiona i mam od razu dziesięć obrazków z dzieciństwa pod powiekami. Siałam warzywa z mamą. Teraz moje dzieci sieją ze mną. Na razie robią to bardzo chętnie, co widać, na załączonych obrazkach. Mąż mieszczuch został bohaterem na własnej działce. Wiele rzeczy zrobił

bistro mama
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku (duszona w winie z leśnymi grzybami) 202

godzinami. Także stan uzębienia ludzi był wtedy nieco inny niż dziś... W podobny sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego, że takie mięso potrzebowało długiego gotowania. Boeuf(...)rozgrzać do 230 stopni Celsjusza. Pokrojone mięso porcjami obsmażyć z każdego boku na tłuszczu wytopionym z boczku. Gdy będzie gotowe, przełożyć je do boczku. Na tym samym tłuszczu obsmażyć warzywa - pokrojone w plastry marchew i por oraz pokrojoną w piórka cebulę. Potrwa to mniej więcej 3-4 minuty. Dodać wołowinę i boczek, doprawić solą. Gdy mięso będzie już gorące, posypać

W SMAK

Proponowane wyszukiwania