kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:666/1024)

Chińskie z zielonym makaronem 312

Składniki 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 garść grzybów mun 1/4 główki białej kapusty 150 g makaronu ryżowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 papryczka chili 1 łyżka sosu … Czytaj dalej Chińskie z zielonym makaronem

czarrna od kuchni
ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 200

oleju *czerwona papryka i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (ogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany ryż *ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając

Zrób to smacznie
Kurczak z ryżem? Niekoniecznie. 166

Kiedyś w sosie słodko-kwaśnym, kojarzony tylko z kuchnią azjatycką. Dziś lekka kpina z osób, które spędzają godziny na siłowni, a w ciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej

Kucharzyca
Kurczak z makaronem inaczej 240

ziołową. Dodać majonez i wymieszać dokładnie. Paprykę umyć, oczyścić w środku, pokroić w kostkę. 3. Garnek z kurczakiem postawić na średnim ogniu (jeśli płyta elektryczna, nagrzać maksymalnie przed postawieniem garnka, po czym zmniejszyć o połowę). Często mieszając, dusić. Jeśli będzie za dużo sosu, można odlać, wtedy łatwiej będzie podpiec mięso na złoto. Ale dobrze dolać ten sos z powrotem

Anioszek w kuchni
Imprezowe skrzydełka z dipem 231

Składniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany

Gospodyni Miejska
Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie. 220

PODUDZIA Z KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE.           Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka 1 mała cebula czerwona 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka sosu sojowego 50 ml miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy           Sposób przyrządzania

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Meksykańskie enchiladas 168

talerze. Obok dania ułożyłem niewielką ilość sałatki z pomidorów i awokado. Na enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek chili, lub dodając ich więcej

Wyprawy kulinarne
Kurczak faszerowany mięsem mielonym 358

włożyć do rękawa foliowego. Wlać trochę wody i dokładnie zamknąć. Piec kurczaka w 180 C, godzinę. Jeżeli kurczak będzie trochę większy to troszeczkę dłużej piec. Zostawić w rękawie tak długo, aż ostygnie. Pokroić w plastry i rozłożyć na platerze. Można podać z sosem tatarskim, czosnkowym

Kuchnia Pokoleń
Kotlety siekane zapiekane pod serową pierzynką 357

fasolką szparagową. Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Kotlety: 3 pojedyncze filety z kurczaka   jajko 2-3 łyżki mąki 3 łyżki kukurydzy   1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju   500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki śmietany łyżka majonezu   ząbek czosnku 10 dag sera żółtego startego   pieprz Kotlety

Smakołyki Asi
Udka kurczaka zapiekane z ziemniakami 165

godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190st. W naczyniu żaroodpornym układamy udka z kurczaka, pomiędzy układamy ziemniaki z cebulą (wraz z marynatą). Na wierzch układamy gałązki bazylii. Pieczemy przez około godzinę, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem

Gotowanie moimi oczami
SURÓWKA Z OGÓRKIEM, KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ I DRESSINGIEM CHRZANOWYM 237

Mój syn miał w sobotę urodziny, więc przygotowałam nasz ulubiony rodzinny obiad, między innymi pieczonego kurczaka, pieczone warzywa i wyrazistą surówkę z kapusty pekińskiej, która "chodziła" za mną od kilku tygodni. Surówka będzie idealna do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs i sosów. Osoby, które nie lubią chrzanu mogą go pominąć i zastąpić, np. bardzo drobno pokrojonymi natką czy koperkiem

Przepisy Aleksandry
Farfalle z piersią z kurczaka w czerwonym sosie 207

pokroić w grubą kostkę. Pomidory również. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości papryki. 3. Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. 4. Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat. 5. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i dodać ketchup (sos od ketchupu zgęstnieje). 6. Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem

A Ty Smakuj Mnie
Grillowany kurczak z cukinią 178

paprykę i cukinię. Cebulę posiekać w piórka. Rozgrzać patelnię do grillowania z odrobiną oliwy i wrzucić kurczaka z cukinią. Podgrillować ok 5 minut i dodać paprykę z cebulką.  Po kolejnych 5 minutach dodać koncentrat pomidorowy i wodę (grillować do częściowej redukcji sosu). Doprawić. Pychota

ChilliJemy
Estragonowy kurczak w serowym sosie 306

Składniki: pierś kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku kilka ziemniaków sól, pieprz szczypta estragonu i kminku 3-4 ząbki czosnku kilka kropel soku z cytryny ok 2 łyżki masła Sos: 500 ml śmietanki kremówki ok 150 g sera Gruyere ok 50 g sera Ementaler + Gouda szczypta mąki ziemniaczanej ok 50 g sera pleśniowego  pęczek szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie

Gaździnka warzy
Gulasz z żołądków drobiowych 220

Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.     Składniki: -ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka ) -2 marchewki -3 ząbki czosnku -3 łyżki mąki kukurydzianej -2,5 l bulionu warzywnego -2-3 łyżki masła -olej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -ciemny sos sojowy W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki  gotujemy do miękkości umyte żołądki. Marchewkę

Maminek kulinarny