Składniki : * dowolny mix sałat * pomidor malinowy * pół zielonego ogórka * 2 jajka ugotowane na twardo * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek * łyżka przyprawy do kurczaka * sos czosnkowy Przygotowanie : Mięso natrzeć przyprawą i usmażyć. Jajka i pomidora pokroić w ósemki, ogórka w pół plasterki. Na sałacie układać składniki sałatki. Polać sosem czosnkowym, ewentualnie przyprawić do smaku
Magiczne Życie MartyKurczak zapiekany w sosie pomidorowym z warzywami Składniki: 4 piersi z kurczaka oliwa z oliwek puszka pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka natka selera (gruba część) kawałek pora 50 ml wody sól pieprz kajeński Piersi pokroiłam na połówki, doprawiłam solą i pieprzem kajeńskim, a następnie zawinęłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki(...)podsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem z brązowego ryżu
nietadietaSkładniki: 250 g makaronu rurka ukośna Czaniecki, 300 ml kremówki, 1 puszka kukurydzy, 1 podwójna pierś kurczaka, 20 g startego żółtego sera, sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem i solą i podsmażamy na niewielkiej ilości(...)zagotowania śmietanki. Następnie dodajemy odcedzony makaron. Podgrzewamy jeszcze ok. 3 minut. Na wierzch posypujemy starym serem, jak ser się rozpuści to ściągamy patelnię z ognia. Posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem
Aga w kuchniosób 2 podwójne piersi z kurczaka (lub 4 pojedyncze) bez skóry 300 g świeżego zielonego groszku 1 cebula puszka pomidorów bez skóry 3/4 szklanki śmietanki 12% sól, pieprz, estragon Piersi z kurczaka delikatnie solę, pieprzę. Smażę na złoty kolor z obu stron. Zdejmuję z patelni. Cebulę obiera i drobno siekam. Podsmażam na tej samej patelni na odrobinie tłuszczu. Kiedy(...)się zeszkli, dodaję groszek i chwilę razem smażę. Pomidory miksuję wraz z zalewą na jednolitą masę, wlewam na patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizimę. Teraz mogłabym ją jeść cały czas :) Na szczęście to bardzo wdzięczne warzywo i można ją łączyć z wieloma różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść(...)barwną inspiracją na letni posiłek. Makaron z warzywami i mięsem mielonym porcja dla 4 osób Będziemy potrzebować: 1 niezbyt dużą cukinię 1 czerwoną paprykę 1 cebulę 1 puszkę pomidorów (lub koncentrat pomidorowy lub świeże pomidory) 1 pęczek natki pietruszki ok. 450 g mielonego mięsa z kurczaka/indyka 400 g makaronu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, 1 płaską łyżeczkę cukru
Ratunku obiadOstatnio zaserwowałam na obiad roladki z kurczaka panierowane i faszerowane suszonymi pomidorami i miękkim serem. Pomijam, że nieco się napracowałam, bo było ich aż 22 ale znikały ze smakiem w towarzystwie długo wyszukiwanego sosu. Sos veolute wspaniale komponuje się z białym mięsem, jak dla mnie strzał w dziesiątkę do drobiu i owoców morza. Może stanowić świetną bazę do innych sosów(...)potrawach z mięsa i warzyw. Dziś sos kuchni francuskiej, idealnie podkreśli smak białego mięsa, a potrawy zyskają głębszego i wyraźniejszego aromatu Składniki: 500 ml bulionu mięsnego, np. wywaru z kurczaka lub mięsa wołowego, bulionu warzywnego lub rybnego łyżka masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypta do smaku Przygotowanie: Robimy zasmażkę. W garnuszku na lekkim ogniu rozpuszczam masło, dodaję
Zasmakuj Kuchniklopsiki Składniki: ½ kg mielonego z kurczaka ½ mielonego wieprzowo wołowego 50/50 2 cebule pęczek pietruszki 1 jajko 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Sos 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 250 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki, 36% 1 ząbek czosnku 2 dymki, pokrojone w piórka 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj
codojedzenialittle drizzle of green pesto ( pesto ) cooked pasta of your choice Na 6 porcji potrzebne będą: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula- posiekana 4 puszki pomidorów 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru serek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkę odrobina zielonego pesto ( pesto ) ugotowany makaron(...)bowl, gently pour the soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto. W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku. Na dnie miseczki wykładamy
Smaki Przyprawy i Kolorylittle drizzle of green pesto ( pesto ) cooked pasta of your choice Na 6 porcji potrzebne będą: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula- posiekana 4 puszki pomidorów 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru serek mascarpone - po 1 łyżce na każdą miseczkę odrobina zielonego pesto ( pesto ) ugotowany makaron(...)bowl, gently pour the soup. Add in a spoonfull of mascarpone cheese and drizzle around it with pesto. W dużym garnku szklimy cebulkę na oliwie i dodajemy pomidory. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy bulion, ocet balsamiczny i cukier i ponownie gotujemy ok 10 minut. Wyłączamy ogień i wszystko miksujemy na gładką kremową zupę. Doprawiamy do smaku. Na dnie miseczki wykładamy
Kulinarna rozmowapomidory do testowania. Postanowiłam wykorzystać je do sosu jarzynowego, który idealnie komponuje się z delikatnym kurczakiem :) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 1 i 1/2 szklanki mleka, puszka pomidorów bez skóry (użyłam Cirio), puszka groszku, 1 czerwona papryka, 1 marchewka, 1 cebula, sól, pieprz, ugotowany makaron, olej
Z miłości do słodkościSkładniki: 100 g ryżu 1 czerwona papryka 1 duża cebula 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, papryka ostra mielona, oregano 1 łyżka śmietany 18% Kurczaka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Kiedy woda z pomidorów nam trochę
Moje-pitraszenietalerzu i posypujemy solą żeby puściły soki i żeby pozbyć się ewentualnej goryczki. W między czasie jak warzywa puszczają soki a kurczak się marynuje szykujemy pozostałe składniki do sałatki. Mieszankę sałat rozkładamy na talerzach, pomidory koktajlowe rozcinamy na pół tak samo postępujemy(...)oliwkami a cebule kroimy w drobne piórka. Rozgrzewamy patelnie grillową i grillujemy cukinie i bakłażana. Ugrillowanege warzywa przekładamy na sałatę, dodajemy na wierzch pomidory i oliwki i sypiemy cebulą. Na rozgrzaną patelnie grillową wkładamy kurczaka, grillujemy z obu stron do złotego koloru. Kurczaka przekładamy na talerz i skrapiamy go i sałatkę pietruszkowym pesto. Sałatka z grillowanymi warzywami może być bazą
Piekielna Kuchnia Patikieszonki z kurczaka. Tym razem przedstawiam Wam wersję niezwykle aromatyczną, w której dominuje trawa żubrowa i czarnuszka. To zapachy, które od pamiętnego wyjazdu na Podlasie i od jednego z programów Karola Okrasy będą kojarzyć mi się właśnie z tym regionem. Składniki (na 4-8 porcji): kulka mozzarelli (100 g) liście szpinaku 8-12 kawałków suszonych pomidorów (u mnie odmiany czarnej(...)liście szpinaku i po 2-3 kawałki suszonych pomidorów. Można pomóc sobie, wpychając je trzonkiem noża (jak pokazuje zdjęcie obok). Oprószyć piersi z obu stron pieprzem i solą. Wierzch dodatkowo posypać czarnuszką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i polać olejem. Rozłożyć ok. 3 ździebeł trawy żubrowej. Na blachę przełożyć kieszonki z kurczaka (czarnuszką do góry). Na wierzchu rozłożyć
Weekendy w domu i ogrodziekurczaka. Do takiego a'la gulaszu wystarczy podać samo pieczywo lub ryż. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało :) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka białej fasolki 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie odrobina cukru 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę
Kuchnia domowa Aniciepło: Biała kiełbasa pieczona w cydrze Pieczona pierś gęsi Dietetyczny pasztet z kurczaka Kotlety à la Pożarski (kotlety pożarskie) Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Pieczeń rzymska z białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki kurczaka Pieczone pierożki z młodą kapustą i białą kiełbasą Chrupiące polędwiczki z kurczaka Bigos świąteczny Potrawy na zimno: Sałatka jarzynowa Sałatka śledziowa z burakami Sałatka z paluszków krabowych
Codziennik Kuchenny