jajko - 22300 przepisów (strona:860/1487)

Ciasto z dyni 212

cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu3 łyżki płatków migdałowych Ubijam jajka z cukrem i dodaję pozostałe składniki na koniec dodaję startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam

UgotujmyTo.pl
Zapiekanka z łososiem 271

czosnkiem.W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym wykładam 1 warstwę ziemniaków, które oprószam solą i pieprzem. Na to wykładam kawałki łososia. Na łososia wykładam cząstki brokuła i szpinak.Śmietanę mieszam z jajkami, doprawiam solą i pieprzem i wylewam na warstwę brokułowo-szpinakową. Na wierzch wykładam drugą warstwę ziemniaków i wierzch smaruję oliwą i lekko oprószam solą.Piekę w temperaturze 160-170 stopni

UgotujmyTo.pl
Ptysie z łososiowym musem 218

zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca.Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę

UgotujmyTo.pl
Tarta cebulowa inaczej 238

około 150 g sera pleśniowego-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)-1 łyżeczka tymianku-4 łyżki octu balsamicznego-2-3 łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy w piórka

UgotujmyTo.pl
Przepis na Zucotto 333

pestek (mogą być z puszki)55 g czekolady drobno posiekanej55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce

UgotujmyTo.pl
Makaron carbonara a la Dorota… 529

patelni. Makaron poprawnie ugotowany al dente nie tylko lepiej smakuje ale jest również dłużej trawiony przez nasz organizm… Mój przepis odbiega nieco od oryginału, ja nie dodaję jajek, jakoś tak nie za bardzo nam pasują do makaronu… Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania!  Makaron carbonara – składniki (dwie porcje):250 g boczku wędzonegook. 200 ml gęstej śmietany2

UgotujmyTo.pl
Sernik wiedeński 505

mimo wszystko smak był wręcz nieziemski, sernik rozpływał się w ustach i zniknął tak naprawdę nie wiadomo kiedy… Zapraszam serdecznie na sernik wiedeński Sernik wiedeński – składniki:6 jajek – żółtka i białka oddzielnie280 g cukru2 opakowania cukru waniliowegosok i skórka z jednej cytryny250 g kwaśnej śmietany1,25 kg mielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier

UgotujmyTo.pl
Sernik z brzoskwiniami 506

Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika. 2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo małym ogniu ciągle mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski

UgotujmyTo.pl
Ciasto 3 bit 552

pięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych” budyniach – bo zgapiłam się i zabrakło mi jajek, żeby ugotować własny budyń. To tak jak się człowiek spieszy i robi kilka rzeczy jednocześnie… Do śmietany nie dodawałam też żadnych śmietan-fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada

UgotujmyTo.pl
Muffinki jagodowe (borówkowe) 159

jagodowe (borówkowe)Składniki:55 g miękkiego masła2 jajka200 g cukru250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia110 ml mleka1 łyżeczka esencji waniliowejokoło 300 g jagód, borówek1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać

UgotujmyTo.pl
Brownie z buraczkami 176

tarce na małych oczkach i dobrze odsączyć.2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego

UgotujmyTo.pl
Szybki piernik żydowski z bakaliami 387

kawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie

UgotujmyTo.pl
Czekoladowe ciasteczka popękane 169

sądzę, żeby coś zostało…;) Zapraszam :)!Czekoladowe ciasteczka popękaneSkładniki (na ok. 30 ciasteczek)200 g czekolady (o zawartości min. 70% kakao)100 g masła150 g cukru260 g mąki3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka rumu 55% (opcjonalnie)cukier puder do obtaczania1. Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Dodać rum i przestudzić

UgotujmyTo.pl
Dorsz w porach w cieście francuskim 211

były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około

UgotujmyTo.pl
Babka drożdżowa Alzacka 331

zalać 5 łyżkami ciepłego mleka. Lekko oprószyć mąką z brzegów i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne

UgotujmyTo.pl