jajko - 22300 przepisów (strona:243/1487)

Migdałowe bezglutenowe i bez laktozy ciasto przygotowane z dbałością o bliskich. 139

kuchnia, to pyszna kuchnia. Że zdrowe nawyki to dobre przyzwyczajenia, a nie konieczne ograniczenia. SKŁADNIKI: - 3/4 szklanki kukurydzianej - 1/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) - 120 ml mleka kokosowego - 3 jaja - 110 g oleju roślinnego (kokosowy, rzepakowy bądź słonecznikowy) - 4 łyżki miodu (możesz zastąpić 2 łyżkami stewi) - 1/2 łyżeczki sody -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 płaskie łyżki kakao

SMYKWKUCHNI
Dyniowe placki z czosnkową gruszką i serem blue 128

placki z czosnkową gruszką i serem blue Potrzebujesz: Na placki: 1kg obranej dyni bez nasion 2 cebule 3 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka tymianku 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej niewielka ilość oleju do smażenia Na gruszki: 2 gruszki ( u mnie Konferencja) 1-2 ząbki czosnku w łupinkach 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła(...)pleśniowy typu blue Sposób przyrządzenia: Placki: 1. Dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj do dyni. 3. Całość dokładnie wymieszaj z jajkiem, mąką i przyprawami. 4. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor. Gruszki: 1. Ząbki czosnku zmiażdż za pomocą deski do krojenia lub szerokiej strony noża

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 167

dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru 3 łyżki oleju 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 15 dag ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka

My simple kitchen
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 324

przepis idealny na cheating day czyli dzień, w którym odpuszczamy sobie dietę i pozwalamy sobie na najlepsze i najbardziej ulubione słodkości. To tiramisu jest po prostu obłędne ale dodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą(...)jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :)  Składniki (na małą kwadratową blaszkę) : 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1/2 szklanki cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego

zdrowa vege kuchnia
Jesienne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 143

chrupiąca kruszonka...mmmmm.... Składniki na dużą prostokątną blachę: 500 g mąki pszennej (użyłam typ 450) 30 g świeżych drożdży 200 ml wody o temperaturze pokojowej 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 70 g miękkiego masła kruszonka: 50 g miękkiego masła 4 łyżki cukru  3/4 szklanki mąki Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć razem palcami. Powstałe ciasto zawinąć w folię(...)rozpuścić się. Wlać połowę wody i wsypać 3-4 łyżki mąki. Wymieszać razem i odstawić pod przykryciem do podrośnięcia na około 10 minut. Do rozczynu dodać resztę wody, mąkę, jajka i sól. Zagnieść ciasto. Na końcu dodać masło i wszystko razem połączyć. Ciasto pozostawić w większej misce. Należy pamiętać, że podczas wyrastania podwoi swoją objętość, więc musi być ona odpowiednio

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki ziemniaczane 312

kilka dań z ziemniakami, ja robiłam pączki. 500 ziemniaków typu B lub C* (ja użyłam ziemniaki red sonia)**, 500 g mąki tortowej, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 4 jajka, 40 g drożdży, sól, smalec do smażenia, cukier puder, cynamon, Ziemniaki dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, ugotować, odparować. Ciepłe obrać ze skórki, przetrzeć przez sito. Mąkę przesiać do miski(...)szklance mleka wymieszać drożdże z cukrem. W mące zrobić wgłębienie i wlać zaczyn (mleko z drożdżami), delikatnie rozmieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka rozkłócić. Razem z ziemniakami dodać do miski z zaczynem. Wyrobić. Ciasto powinno być dość luźne. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz do smażenia. Dużą łyżką zmoczoną w gorącej wody, nabierać ciasto, formować kulki (ja nabieram

królestwo garów
Ciastka Mumie 138

Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam!     Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli   Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki) 4 łyżki wody lub soku z cytryny   Dodatkowo: 1-2 kostki roztopionej gorzkiej(...)czekolady, do namalowania oczu     Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i solą. Masło powinno zrobić się puszyste i jasne. Wbij jajko, nadal miksować. Wsypać mąkę i jeszcze krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Gdyby ciasto było zbyt suche- dodać łyżkę wody lub mleka. Ciasto zagnieć rękami w kule, owinąć w folię spożywczą i wstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Pomysły na prezent dla pasjonatów gotowania 199

jeśli są one marnej jakości. Jednak te, które w szczególności przykuły moją uwagę, wyglądają całkiem porządnie. Spójrzcie tylko na tą uroczą kurę Robertę , która pełni rolę ogrzewacza do jajek: Taka "poduszka" może utrzymywać jajko ciepłe nawet przez godzinę od przygotowania.  To dobry sposób np. wtedy gdy czekamy na domownika  aż wróci z piekarni, z ciepłymi bułeczkami na śniadanie

Poranek na słodko
Puplety po neapolitańsku z mozzarellą 138

już wrzał zmniejszamy ogień i gotujemy go przez ok. 15-20 minut, do momentu aż zgęstnieje. Gotowe! :) Pulpety z mozzarellą:  500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 rozbełtane jajko 3/4 szklanki śmietanki kremówki (30%) 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego sera pecorino, grana padano lub parmezanu 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka włoskich(...)akurat nie miałam go pod ręką, więc użyłam sera żółtego. Mi wystarczyło 50 g, ale możecie użyć go więcej, według uznania. :) Do większej miski wrzucamy mielone mięso, rozbełtane jajko, nasiąkniętą śmietanką bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser, wszystkie przyprawy i zioła oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość dłońmi do połączenia się składników. Następnie bierzemy do ręki mięso

Cooking Monster
Torcik dyniowy z ananasem i kremem jogurtowym 150

smaku, świetnie komponuje się z ciastem i ananasem. Rozkosz podniebienia, w sam raz na jesień. :) Placek dyniowy z piernikową nutą: 300 g startej dyni 1 dojrzały banan 3 duże jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka brązowego cukru (można dodać mniej, według uznania) 1 łyżeczka przyprawy do piernika pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)oczkach, dodajemy do niej rozgniecionego banana. Tortownicę o średnicy ok. 25 cm, lub mniejszej (ciasto będzie wyższe), wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 170ºC. Do dużej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy całość na jasną i puszystą masę. Następnie cały czas ubijając, powoli wlewamy olej. Do masy dodajemy następnie dynię i rozgniecionego banana. Mieszamy dokładnie kilkoma ruchami miskera

Cooking Monster
Bułki do hamburgerów 146

ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn z ciepłej wody, mleka, cukru i rozgniecionych drożdży.  Składniki razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)minut.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, do którego przekładamy wyrośnięty rozczyn, jajko, roztopione masło i sól  Zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką  i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (w ciepłe miejsce).  Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki (8-10 sztuk). Nadajemy im kształt lekko spłaszczonych kul. Układamy na blaszce

bistro mama
Sernik z żelką mango 242

przygotowania 2 hr 15 min Ingredients 200 g zbożowych ciastek * 60 g masła Masa serowa 750 g twarogu 250 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 230 g cukru 5 jajek 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka pasty waniliowej Żelka z mango 500 g mango z puszki ** 3 łyżki soku z cytryny 18 g żelatyny Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka(...)lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy

Wędrówki po kuchni
Batatowe ciasto z quinoa. 177

BATATOWE CIASTO Z QUINOA /przepis własny/ 100 g ugotowanego batata 150 g ugotowanej komosy ryżowej drobno pokruszony krakers z nasionami chia jajko 2 łyżki mąki migdałowej łyżka  DulceNatura E (erytrolu) łyżka nasion chia łyżka namoczonych w herbacie bio jagód goji 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia świeża figa + jogurt do podania Batata zmiksować z komosą i jajkiem. Dodać mąkę, erytrol

Poranek na słodko
Herbaciane placki z makaronem shirataki. 103

mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia (u mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać

Poranek na słodko
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY Z JABŁKAMI, MIGDAŁAMI I CYNAMONEM 130

płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g masła 50 g miodu 90 g jasnego cukru trzcinowego (jeśli lubisz słodsze, dodaj więcej cukru) ¼ szklanka mleka w temperaturze pokojowej 1 jajko w temperaturze pokojowej płatki migdałów do oprószenia lub kruszonka Przygotować metalową formę na muffiny i włożyć do niej formy na muffinki. Można również posmarować formę masłem i posypać otrębami nie używając(...)zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Odstawić. Do małego garnuszka włożyć masło, miód i cukier trzcinowy. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia cukru. Lekko przestudzić. Przelać do większego naczynia. Dodać jajko i mleko, roztrzepać rózgą. Dodać suche składniki i wymieszać energicznie rózgą, aby pozbyć się grudek. Wsypać jabłka i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wlać do dołków przygotowanej formy do muffinek ( ¾ wysokości

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania