domowy chleb - 5671 przepisów (strona:341/379)

SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 159

  Kolejne z naszych ulubionych, szybkich bagietek. Tym razem upiekłam je na mąkach z samopszy i płaskurki. Jeszcze pyszniejsze i zdrowsze od poprzednich. Najlepsze oczywiście na

Smaczne Zdrowe
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 175

lepiej zakopać i sprawić tak, aby przeciwnik myślał, że sam się zgodził na nasze żądania. Ba, on nawet sam chciał. Przedstawiamy więc metodę numer jeden: na strajk głodowy odpowiadamy domowym pieczywem. Zapach roznoszący się po domu złamie "drania". Kukurydziane, bezglutenowe bułki to tajna broń. SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana (bezglutenowa) 400 gram, - mąka bezglutenowa, chlebowa (np. Schar), 100 gram, - jajka - 2 żółtka(...)panowie - powiedzcie nam co na Was jeszcze działa? :)))) jeśli masz ochotę na więcej - zaobserwuj nas: tutaj i polub na facebooku tutaj :) Więcej przepisów (w tym m.in bezglutenowy chleb), w zakładce " PRZEPISY

Wypisz Wymaluj
Kolorowa pieczeń 192

Przepisy zbieram od dawna. Wycinałam z gazet, zapisywałam w zeszytach, pomijam już książki i książeczki, bo tych się też trochę uzbierało. Zawsze stosuję jedną zasadę. Wypróbowując

mojewypiekiinietylko
Kuchnia zero waste, czyli jak gotować, żeby nie marnować? 92

Żeby spojrzeć na to z trochę bliższej nam perspektywy - 1,3 miliarda ton wyrzuconego jedzenia to ok. 1/3 ogółem wyprodukowanej żywności, z czego ponad połowa wyrzucana jest w gospodarstwach domowych. Wyobraź więc sobie, że wyrzucasz 1/5 produktów, które kupujesz. Czyli 20% pieniędzy, które wydajesz na jedzenie tak naprawdę z założenia idzie do kosza... Smutne, prawda? Może więc warto zadbać(...)więc możesz zamrozić np. pierogi, które zostały Ci po obiedzie i zjeść je 3 miesiące później 😉 5. Wykorzystuj resztki Została Ci resztka ryżu z wczorajszej kolacji? Masz kawałek czerstwego chleba? Nie wiesz, co zrobić z ugotowanym kalafiorem z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj! Zawsze znajdzie się sposób na to, żeby wykorzystać to, co zostało. Ryż możesz wykorzystać do przygotowania sałatki, kalafiora

Z notatnika dietetyka
Niedzielny Kucharz w TOK FM 74

pisanie chodziło. Teksty trzeba zilustrować zdjęciami, a te trzeba najpierw przygotować zaaranżować potrawy, po zrobieniu zdjęcia trzeba opracować, potem całość opublikować. Jeśli ktoś sądzi, że blogowanie to łatwy chleb, to wierzcie, że to nie jest bułka z masłem:) Szczególnie kiedy sprzedaje się mieszkanie, mieszka kątem przez pół roku, potem się przeprowadza i organizuje nową przestrzeń. Najgorsze w tym wszystkim(...)musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi Danie dla leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Smażony

Niedzielny kucharz
Co ma gryka do konopi - JiM Cafe (Relacja, 15 pażdziernik 2016r.) 119

odpowiedziała mi miła Pani, jak się później okazało, ze stoiska  Lawendowisko   Weszłam do środka i od razu poczułam się jak w domu. Ciepłe, przyjazne miejsce z niezwykle domowym klimatem i przeuroczym wystrojem. - Dzień dobry!  - Dzień dobry, Pani Iza? Zostałam rozpoznana już na wejściu..  Zapoznałam się z Jolą i Nastią, usiadłam przy stoliku i zostałam poczęstowana gorącą(...)indyjską) pobudziły mnie do poszukiwania kolejnych, innych smaków. Opuściłam stoisko i poszłam dalej za zapachem docierającym do mnie z drugiej strony.. a był to zapach świeżego chleba. Chleby z Piekarni w Starym Młynie pachniały tak niesamowicie, że zaczęło mi burczeć w brzuchu. W koszyczkach poukładane były malutkie kromeczki, aby spróbować chleba i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje

Czarnawisienka
Niedzielny Kucharz w TOK FM 112

pisanie chodziło. Teksty trzeba zilustrować zdjęciami, a te trzeba najpierw przygotować zaaranżować potrawy, po zrobieniu zdjęcia trzeba opracować, potem całość opublikować. Jeśli ktoś sądzi, że blogowanie to łatwy chleb, to wierzcie, że to nie jest bułka z masłem:) Szczególnie kiedy sprzedaje się mieszkanie, mieszka kątem przez pół roku, potem się przeprowadza i organizuje nową przestrzeń. Najgorsze w tym wszystkim(...)musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi   Danie dla leniwych, mało wprawnych kucharzy, którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Soba

Niedzielny kucharz
Fotografia kulinarna czyli jak zaprojektować książkę kucharską? 98

Uwielbiasz gotować a Twoim ulubionym miejscem w domu jest kuchnia? Czy myślałeś lub myślałaś kiedyś o stworzeniu własne książki kucharskiej? Wbrew temu co prawdopodobnie myślisz, takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Podpłomyki- smak dzieciństwa. 709

Ostatnio na blogu co raz częściej pojawiają się przepisy z moich lat dzieciństwa. Jakoś wracam sentymentalnie do tamtych zapomnianych mi już smaków, próbuje je odtworzyć tak

SMYKWKUCHNI
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 285

Wątroba wieprzowa to jedyne podroby obecne w moim domowym menu. Tak naszykowana i podana smakuje zawsze i każdemu – jest miękka i aromatyczna. Naprawdę warto ją polubić, jeśli staracie się różnorodnie i zdrowo odżywiać. 100g wątróbki to tylko 125 kalorii i aż 19,8g białka . Co ciekawe – wątroba wieprzowa jest chudsza od drobiowej – ma tylko 4,5g tłuszczu (kurza(...)mieszamy i dusimy około 15-20 minut na małym ogniu , pod przykryciem, co jakiś czas mieszając żeby nie przywarła do dna. My najbardziej lubimy ją podaną ze świeżym pszennym chlebem, który świetnie nadaje się do zbierania z talerza cebuli i sosu, i z dodatkiem kiszonych ogórków . Jeśli jecie mięso, raz na jakiś czas warto się do wątróbki przekonać. Szczególnie

Karo in the Kitchen
3 pomysły na… pasty do pieczywa 119

pasty są bardzo zdrowymi alternatywami dla tradycyjnych kanapek z wędliną i serem. I możemy w nich przemycić zdrowe produkty, warzywa i zioła, więc czego chcieć więcej? Róbmy i jedzmy domowe pasty bo warto! A tym wpisem chciałabym rozpocząć cykl wpisów „ 3 pomysły na… ”, w których będziemy brali pod lupę sposoby na urozmaicenie tradycyjnych i nieco oklepanych dań(...)fasoli) Inaczej zwana „wegańskim smalcem” lub po prostu „fasolowym hummusem”, czyli takim dla dbających o linię. Mimo, że to smalec-fit, to tak samo dobrze smakuje na pajdzie prawdziwego chleba z kiszonym ogórkiem jak ten prawdziwy. W dodatku ta wersja jest pełna białka i witamin, przy dużo mniejszej ilości tłuszczu. Warto więc na niego zwrócić uwagę i od czasu

Analiza Smaku
Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej 68

jajka faszerowane. Mamy dla was całą masę przepisów na jajeczne potrawy – każdy inny, ale równie smaczny. Listę podstaw z jajkiem w roli głównej rozpoczynają majonez i sos holenderski. Majonez domowy Sos holenderki Jajko na miękko jajko gotowane w wodzie tak długo aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same lub z dodatkami(...)Pasta jajeczna z rzeżuchą Pasta z jajek i awokado Pasta z jajkami i porem pasta z jajek z rzodkiewką Pasta z jajek i szynki , cebulką i szczypiorkiem, podana na chlebie to doskonały pomysł na kanapki. Sałatki z jajkiem to dania lekkie, kolorowe, smaczne i przede wszystkim zdrowe. Takie sałatki to świetna propozycja na przekąskę, jak i lekką kolację. – Sałatka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 116

Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym  tradycyjny przepis kuchni polskiej Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym należą do klasyki naszej kuchni domowej. Kapusta pojawiła się w Polsce najprawdopodobniej około XIV wieku i przez wieki była podstawą kuchni chłopskiej, ale cenili ją też królowie i szlachta, która na kuligi często zabierała garnek z bigosem. Choć najpopularniejszymi polskimi potrawami(...)gotowe przekładam je do innego naczynia, a pozostały z gotowania gołąbków wywar wykorzystuję do przygotowania sosu pomidorowego. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym podaję z ziemniakami lub z chlebem Sos pomidorowy do gołąbków z młodej kapusty składniki i przygotowanie 1 kg polnych pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kozackie pierogi z farszem drobiowym 161

Kozackie pierogi z farszem drobiowym Kozackie pierogi , to jedne z najlepszych pierogów mięsnych jakie znam. Moi chłopcy jedli by je na okrągło i to nawet codziennie

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania