skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie SEKO zaprosiły mnie do świętowania z nimi śledzika. Teraz jedynym znakiem postu jest obżeranie się
Ugotowane pozamiataneciasteczkiem . Połączenie okazało się idealne. Lekki pudding chia na mleku kokosowym, do tego wspaniałe kruche zbożowe ciasteczka Mulino Bianco Pannocchie … Niebo w ustach. Tak pysznie, a tak mało pracy. Polecam Wam zrobić sobie taki deser. Dzisiejsza pogoda niestety nie jest już taka piękna, więc warto umilić sobie popołudnie czymś słodkim i pysznym Spróbujcie. Składniki: (na 3 porcje) 1 szklanka
Słodkie okruszkirękawiczki i grube czapki, a kysz a kysz... obym nie musiała ich za chwilę znowu wyciągać, bo w marcu to nigdy nie wiadomo. Nie ma smogu, chodzę znowu do pracy na piechotę. I choć w spalinach (niestety) to na miejsce docieram szybciej od miejskiego autobusu. Miejsce w kuchni zajmują kolory. Mam ochotę na więcej warzyw i owoców niż mięsa
bistro mamaselenu. Pijąc i jedząc produkty z tego rodzaju mleka dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych aminokwasów egzogennych (czyli takich, które muszą być dostarczane organizmowi z pożywieniem) m.in. taurynę, która pobudza pracę układu nerwowego, leucynę, izoleucynę, lizynę, treoninę, metioninę, fenyloalaninę oraz tryptofan, który bierze udział w syntezie tzw. hormonu szczęścia. Co więcej, mleko kozie obniża poziom złego cholesterolu HDL w organizmie, poprawia mineralizację
Moja Mama Gotujebulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący kubek” może być doskonałą alternatywą drugiego śniadania do pracy. Jeżeli nie mamy gdzie jej podgrzać wystarczy kupić sobie niewielki termos obiadowy. Taki ciepły posiłek jest dużo lepszy dla naszego organizmu niż kolejna porcja kanapek. Autor: Mama
Moja Mama Gotujesałatkę z pomidorów, albo dobry domowy ketchup. Jest doskonała na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Na drugi dzień (jak zostanie, co nie jest takie pewne) można ją zabrać do pracy i zimna smakuje równie dobrze jak ciepła. Smacznego! Autor: Mama /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
Moja Mama GotujeZima zbliża się wielkimi krokami. Na zewnątrz coraz chłodniej, za oknem coraz ciemniej. Rozpoczyna się również czas zakupów i gromadzenia zapasów na zimę. Podróże do pracy są coraz dłuższe, toteż czasu dla siebie mniej i mniej. Dlatego właśnie prezentuję krótki artykuł, i szybką w przygotowaniu potrawę na jesienny czas. Jesień w pełnej krasie. Stragany na targach pełne są jeszcze sezonowych
Moja Mama Gotujerezultacie w okresie gdy dni są coraz krótsze a wieczory coraz dłuższe, w naszym domu, w każdym kącie mieszkania zawsze jest przytulnie i przyjemnie. Nawet poranne wstawanie do pracy, staje się łatwiejsze, gdy z lampek czy kominka sączy się ciepłe, miłe światełko. Wspaniale o tej porze roku smakują też przeróżne herbaty rozgrzewające, inne niż te pijane w lecie. Nie wspomnę
Moja Mama Gotujeniedoczynność tarczycy i Gravesa-Basedova, uzdrawia przewód pokarmowy, leczy z problemów oddechowych (np. astma), leczy skórę (np. atopowe lub opryszczkowe zapalenie skóry), rozjaśnia umysł i poprawia pracę mózgu, przynosi ulgę w dolegliwościach stawów. Ja, od niedawna zwracam uwagę na to czy dany produkt ma w swoim składzie gluten czy nie. Wiem, że na pewno ograniczenie jego spożywania
Moja Mama Gotujedostarczamy organizmowi energii na cały dzień. Dlatego też, od pewnego czasu, każdego dnia po przebudzeniu wypijam na czczo szklankę ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Pobudzam żołądek do pracy i zwiększam moją odporność na wirusy i bakteria chorobotwórcze. Dodatkowo, obowiązkowym elementem każdego śniadania stały się ciepłe posiłki. Owsianki, jaglanki, omlety. Lekkie, pożywne i na ciepło. Kasza jaglana z gruszką
Moja Mama Gotujebarwników i substancji słodzących, niepotrzebnych nikomu do szczęścia. Proponujemy Wam dzisiaj pyszny zielony koktajl. Prawdziwą bombę witaminową! Zalecany jako dodatek do śniadania, pożywne "małe co nieco" do pracy lub jako zdrowa przekąska po intensywnym treningu. Idealny napój izotoniczny, wyrównujący poziom wody i elektrolitów utraconych w procesie wydzielania potu. Oczyszcza organizm i pomaga usunąć nagromadzone toksyny. Energetyzujący i orzeźwiający smak
Moja Mama Gotujezaćmy i zwyrodnieniami plamki żółtej. Poprawia ostrość widzenia. Zawarta w tym owocu miedź , polecana jest osobom chorującym na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów jako potencjalny czynnik regulujący pracę enzymów wątroby i powodujący ustępowanie stłuszczenia. Trwają badania nad wpływem substancji zawartych w awokado na wirus wątrobowy HCV i przy terapii wirusowego zapalenia wątroby typu C. Awokado, wraz
Moja Mama Gotujemokrego kaszlu, dzięki ich właściwościom wykrztuśnym. Buraki, podobnie jak soja, przydadzą się kobietom w okresie menopauzy , Zmniejszają jej objawy i zapobiegają rozwojowi osteoporozy, dotleniają serce, wyrównują jego pracę, zmniejszają ciśnienie krwi, łagodzą dokuczliwe uderzenia gorąca i nawracające migreny. Składniki mineralne zawarte w burakach, rozpuszczają się w wodzie. Dlatego lepiej jest ich nie gotować, chyba że w zupie. Najlepiej
Moja Mama Gotujedzieci. U nas w formie lekkiej tarty z serem feta i suszonymi pomidorami. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. http://ekaloria.pl/szpinak-trudna-historia/ Tarta ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami Składniki: 350 g ciasta francuskiego (1 płat) 250 g szpinaku 8 suszonych pomidorów w oleju + 2 łyżki
Moja Mama Gotujecytryny, posiekaną miętę i pietruszkę. Nakładamy na talerze, posypujemy pokruszoną fetą lub kozią roladką, pestkami dyni lub słonecznika. Potrawkę można zapakować do pojemnika i zabrać do pracy. Na zimno smakuje równie dobrze. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotuje