Oto moja wersja musu jabłkowego. Zdaje się, że robiłem go dokładnie w tym samym czasie, kiedy Marzena przygotowywała swoją wersję - jabłkowo-dyniową . To się nam co
zadanie-gotowanieTegoroczne jabłka zostały już przerobione na mus. To już koniec przetworów na ten sezon. Następne będą truskawki, ale to dopiero w czerwcu :) Pokazywałam Wam w zeszłym
Posadzone i zjedzoneTort Frozen to idealny prezent na przyjęcie urodzinowe. Ja właśnie taki prezent sprawiłam mojej 7- latce, była zachwycona. Co prawda nigdy nie miałam ani zdolności ani
Zrób to smaczniePlacuszki jogurtowe jagodowe – ekspresowe! W sezonie placuszki można ozdobić świeżymi jagodami ;) A po sezonie podawać np. z dżemem jagodowym, bitą śmietaną lub dżemem z owoców
Kulinarne PrzebojeDziś przepis z cyklu coś dobrego do kawy. Miękkie kruche ciasteczka pachnące masłem i słodką wanilią. Tak naprawdę to przepis powstał z potrzeby wykorzystania zalegającego w
vaniliowoczekoladowaPolska tradycyjna sałatka jarzynowa - prawdziwa, z kalorycznym majonezem i ogórkami kiszonymi była obecna na polskich stołach bardzo często za moich szkolnych czasów. Teraz widujemy ją rzadziej
Posadzone i zjedzoneCieniutkie kiełbaski owinięte delikatnym i puszystym ciastem drożdżowym. Smakują zawsze i wszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią
cool and mintyGranola jest naszym „must eat” . Obok domowej chałki, jest częstym, szybkim śniadaniem moich dziewczyn, a bywa, że i kolacją. Nie pamiętam, kiedy ostatni
gutfutbyć fit. Ponieważ mus był przygotowywany z papierówek, podczas duszenia jabłka same się rozpadały, nie trzeba było im pomagać. Taki domowej roboty naturalny przecier jabłkowy doskonale nadaje się dla małych dzieci, nawet dorośli skuszą się aby wyjadać go wprost ze słoika. Wystarczy jak umyte jabłka obierzemy, pokroimy na ćwiartki i wykroimy gniazda nasienne, wrzucimy do garnka i dodamy niewielką ilość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięW te jesienne, deszczowe dni potrzeba nam nieco wiosennej energii, dlatego postanowiłam zrobić zielone naleśniki. Ciasto przygotowuje się jak na tradycyjne naleśniki dodając barwnika wytworzonego ze
Kolizje SmakówCiasto na płatkach owsianych, sezamu i słonecznika zagniecione w formie cienkich krążków upieczone, po przestudzeniu chrupie znakomicie i smakuje wyśmienicie. Ciasteczka takie dzieci z chęcią
Moniki SmakołykiTort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam
Posadzone i zjedzoneDelikatne i lekkie jak piórko bułeczki hamburgerowe z sezamem. Niesamowicie smaczne i uniwersalne. Dobre zarówno ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Nie opadają po upieczeniu i nawet
cool and mintyTa domowa shoarma z kurczaka zrobiła furorę u nas w domu. Spopularyzowana przede wszystkim przez restauracje Sphinx, gdy trochę pokombinujemy z przyprawami, otrzymujemy w domu smak
Posadzone i zjedzoneTe najlepsze i najsłodsze pomarańcze będą dostępne na straganach już niedługo, ale już teraz można je dodać do pomarańczowych babeczek z czekoladą. To takie preludium do
Posadzone i zjedzone