Sorbet truskawkowy Lody sorbetowe to wspaniały pomysł na letni deser. Można je przygotować z owoców sezonowych- truskawek, malin lub cytrusów. Domowy sorbet truskawkowy idealnie sprawdzi się w ciepłe majowe i czerwcowe dni. Sorbet z truskawek pokochają także wasze dzieci. Lubię sorbet z dodatkiem mleka, które daje gładki, aksamitny smak, ale dodatek ten nie jest konieczny. Sorbetowe lody truskawkowe mają niewiele
Korniszonkitylko smacznie, ale i zdrowo. Razem z Davidem przygotowaliśmy przepis jednocześnie – nie wychodząc z domów Jako że od początku przyświeca nam idea #zerowaste , David zaproponował banalnie prosty deser z bananów (które szybko dojrzewają, stając się miękkie i mniej atrakcyjne). Do tego przepisu świetnie nadają się każde banany – nawet te z czarnymi plamami, które chcieliście wyrzucić! Warto poświęcić chwilę(...)przygotować z nich deser, który pozytywnie zaskoczy każdego – ugrillowanie lub upieczenie tych owoców sprawia, że są słodkie i pyszne, a dodatek czekolady to prawdziwa kropka nad i . Składniki prawdopodobnie wielu z Was ma w domu, dlatego bez wychodzenia można przygotować takie cudo i podjadać bez wyrzutów sumienia – mimo kaloryczności grillowane banany to naturalny i zdrowy deser – czyli
Poezja smakupatyku w ognisku ale warto też spróbować ich przyrządzonych na grillu. Dziś zaproponujemy wam pieczone z Nutellą (S’More), zapiekane w bananie, dodawane do gorącego kakao lub deseru czy moczone w irlandzkim likierze tworzonym na bazie śmietanki i Whiskey. S’more to pochodzący z kuchnii amerykańskiej i kanadyjskiej smakołyk z grilla na który składa się: pieczona/grillowana pianka marshmallow, kawałek(...)pianek cukrowych. Jedynymi producentami marshmallow w Polsce są: firma Nestle – produkująca markę Jojo (pianki truskawkowo-śmietankowe), firma Haribo oraz ZPC Wisła w Grudziądzu (marka Pom-pon). Ten amerykański klasyczny deser jest bardzo łatwy do wykonania: przygotować należy krakersy / ciasteczka ostre/słodkie typu graham jedną stronę natrzeć kremem czekoladowym świeżo grillowane / pieczone pianki należy wyłożyć na ciasteczko natarte kremem czekoladowym docisnąć
naRuszcieStarając się, aby nasz blog był atrakcyjny dla wszystkich odbiorców, zamieszczamy różnorodne przepisy. Dzisiaj prezentujemy klasykę włoskich deserów – panna cottę . Ten mleczny deser zachwyca smakiem i prostotą wykonania, a jedynym utrudnieniem do rozkoszowania się nim jest wyjęcie go z kokilki. Nasza panna cotta podana została z sosem malinowym i przyozdobiona listkiem świeżej mięty, jak pewnie się domyślacie, zbyt długo(...)zredukować. Przełożyć na gęste sitko, przetrzeć, aby pozbyć się pestek. Odstawić do wystygnięcia. Wykonanie Naczynia z panna cottą zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, żeby zewnętrzna warstwa deseru się rozpuściła i umożliwiła jego wyjęcie. Naczynie przykryć talerzykiem, na którym panna cotta będzie podawana, odwrócić i potrząsnąć. Jeżeli mleczna galaretka dalej trzyma się ścianek, można ponownie włożyć na kilka sekund
niecodziennikparyCiasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem orzechowym. Ciasto idealnie pasuje na popołudniowy deser, podane z pyszną kawą latte. Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten deser . Ciasto z masłem orzechowym – składniki (na blaszkę ok. 25 cm) 200g masła orzechowego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mango charakteryzują się bogatym aromatem i smakiem. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, wystarczy przygotować z niej pudding i połączyć z musem z mango. Dzięki takiemu zestawieniu otrzymamy przepyszny deser o egzotycznym smaku. Aby wydobyć więcej słodyczy z mango deser możemy udekorować plasterkiem kiwi lub połówkami mini kiwi. Mini kiwi to słodko kwaśne owoce zwane jagodami kiwi. Składniki(...)miksujemy na mus. 2/3 musu z mango dodajemy do przestudzonego puddingu z tapioki i mieszamy. Na spód naczyń rozkładamy pudding z tapioki i uzupełniamy pozostałym musem z mango. Deser dekorujemy kiwi i listkami mięty lub melisy. Smacznego! * W związku z tym, że w sprzedaży występują różne rodzaje tapioki (np. instant), aby przygotować deser powinniśmy się kierować informacjami i wskazówkami
Tajemnice Smakudużej blaszce. Wszystko dlatego, że właściwie robiłam go z resztek produktów pozostałych mi po gotowaniu. Nie chciałam, aby się zmarnowały, więc wpadłam na pomysł zrobienia z nich jakiegoś deseru. Akurat naszła mnie ochota na coś na zimno, ale połączonego z czekoladą i tak powstał sernik straciatella. Robi się go błyskawicznie, więc to dodatkowy atut. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)sztywny krem. Następnie wymieszałam śmietanę łyżką z serkiem waniliowym. Na koniec cały czas mieszając, wlałam do masy cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę, pozostawiając ok. 1/4szklanki galaretki do wylania na wierzch deseru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą foremkę (użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe
Waniliowe ImprowizacjePanna cotta to idealny deser, który sprawdzi się na zarówno na dużych przyjęciach , jak i na niewielkich spotkaniach. Dziś proponuj ę Wam świąteczną wersj ę panny cotty z makiem z dodatkiem białej czekolady. Delikatny, kremowy deser, który powinien zachwycić każdego. Takie małe słodkie co nieco ;) Serdecznie polecam! SKŁADNIKI 100 g białej czekolady(...)cioccolato bianco 250 ml di panna fresca 30 g di semi di papavero 5 g di gelatina in fogli 100 g di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE Przygotowanie deseru rozpoczynamy od namoczenia żelatyny w zimnej wodzie. Mak lekko podprażamy na suchej patelni. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, nie doprowadzając do wrzenia. Wrzucamy czekoladę pokrojoną w kostkę, mieszamy do jej rozpuszczenia
La grande e la piccola cuocadługo. Ale każdy ma swój ukochany sernik. Dziś proponuję lekki, puszysty sernik z dodatkiem limonki - soku oraz skórki. Taki sernik limonkowy to ciekawa odmiana i nutka świeżości w świecie deserów. Składniki na sernik limonkowy ⇓ 250 g serka mascarpone 150 g serka śniadaniowego (1 opakowanie) 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2 limonki - sok i starta skórka (ewentualnie można
KorniszonkiTiramisu dla dzieci (i dorosłych oczywiście) to inspirowany włoskim przysmakiem deser, tylko w wersji „bezpiecznej” - bez kawy, alkoholu i surowych jajek. Jest równie smaczny, a może nawet smaczniejszy niż jego klasyczny odpowiednik, a przygotowując go np. na przyjęcie mamy pewność, żeby każdy z gości będzie go mógł bezproblemowo skosztować. Tiramisu przygotowuje się błyskawicznie, wystarczy 15 minut i jest gotowe(...)potem należy odczekać kilka godzin, aby stężało w lodówce. Jeśli natomiast nie mamy tyle czasu, deser można przygotować w pucharkach, wystarczy połamać biszkopty na mniejsze kawałki. https://youtu.be/VyCrzmOe67U Składniki na tiramisu dla dzieci: 0,5 kg sera mascarpone 400 ml śmietany 30% 200 g biszkoptów podłużnych 100 g cukru (pół szklanki) 2 łyżeczki kawy zbożowej łyżeczka olejku migdałowego (najlepiej
e-PrzepisyKulinarneAndrut kajmakowy Andrut kajmakowy to ulubiona słodka przekąska nie tylko naszych dzieci. Ten pyszny deser można przygotować dosłownie w 15 minut - wykorzystując gotową masę kajmakową. Można jednak przygotować masę kajmakową samodzielnie - jednak ta opcja wymaga dużo więcej czasu, ale efekt wart jest zachodu. Składniki na andrut z masą kajmakową 1 opakowanie gotowych blatów waflowych ½ litra mleka lub słodkiej śmietanki
KorniszonkiBrzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno a'la ptasie mleczko, o smaku brzoskwiniowym z kokosową nutą i kawałkami galaretki. Pyszne deserki z kilku składników, które są bardzo proste w przygotowaniu. Smakują znakomicie i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom(...)masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa/cytrynowa 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru Posypka: 1 łyżka
Kuchnia MagdaLeny