wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana. Sypaną szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż – podana z gałką lodów będzie doskonałym deserem, który można przygotować niemalże w ostatniej chwili. Składniki na szarlotkę sypaną 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła
niecodziennikparyglutenu z pewnością jej nie zjedzą. Nie oznacza wcale, że muszą rezygnować z niej całkowicie, wystarczy jedynie pszenicę zamienić na kaszę jaglaną i przygotować doskonałą świąteczną kutię jaglaną – deser, który w niczym nie ustępuje tradycyjnemu. Składniki na kutię jaglaną 300 g kaszy jaglanej 70 g maku niebieskiego niemielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 8 łyżek miodu
niecodziennikparyTworząc Pavlovą z owocami w korzennym syropie , inspirowaliśmy się przepisem Kudłatych Kucharzy. Od razu przypadł nam on do gustu, bo Pavlova należy do naszych ulubionych deserów, a owoce gotowane w aromatycznym syropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego
niecodziennikparykilka białek, więc wykorzystaliśmy je do zrobienia bezowej rolady z kremem bananowym . Pomysł powstał podczas wybierania napojów, pośród których stał nektar bananowy i od niego rozpoczęło się budowanie naszego deseru. Nadzieniem jest krem na bazie budyniu i banany, które nie tylko są świeżym, smacznym elementem, ale także nadają całości jeszcze ładniejszego wyglądu. Bananowa rolada bezowa jest puszysta i delikatna, więc
niecodziennikparyśrodku zimy zachciało nam się kolorowego deseru i to w dodatku na zimno. Energię, radość i tęczowe barwy wniósł do naszej kuchni galaretkowiec , przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i galaretek. Uzyskanie dwunastu kolorowych warstw zajęło nam trochę czasu, ale już po drugiej warstwie wypracowaliśmy technikę ich wylewania i wszystko szło sprawnie. Po pokrojeniu efekt był zachwycający i z satysfakcją przyglądaliśmy
niecodziennikparyBezy z kremem krówkowym osłodziły nam kilka zimowych dni. Pomysł na nie powstał, gdy po wypieku chałki pozostały nam białka i dzięki temu nadarzyła się okazja do przygotowania słodkiego deseru. Robiąc bezy zawsze korzystamy ze sprawdzonych proporcji i w zależności od przeznaczenia dobieramy odpowiedni czas suszenia. W tym przypadku zrobiliśmy chrupiące i lekkie bezy, które przełożyliśmy słodkim i puszystym kremem
niecodziennikparyCiasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami , a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło
niecodziennikparyNadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec , do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu
niecodziennikparysię do jego samodzielnego wykonania, ale ponieważ jest to proces bardzo czasochłonny, ostatecznie zarzucił ten pomysł. Mając odpowiednie ciasto, zabraliśmy się do zrobienia baklavy , bardzo słodkiego i pełnego orzechów deseru. Smak, słodycz i kruchość tego wypieku wynagrodziły nam okres długiego czekania na możliwość upieczenia bakławy . Składniki na baklavę Ciasto: 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g) 120 g masła
niecodziennikparyFale Dunaju to ciasto, które było często pieczone w moim domu rodzinnym na święta lub na niedzielny deser. Połączenie białego i czekoladowego ciasta z owocami, najczęściej z kompotu, bardzo wszystkim smakowało, a dla nas dzieci było dodatkowo atrakcyjne ze względu na fale, które powstawały podczas pieczenia. W tym przepisie wykorzystaliśmy składniki i proporcje z dawnego domowego przepisu na ciasto
niecodziennikparyNiedawno uczestniczyliśmy w festiwalu Restaurant Week i degustowaliśmy dania w warszawskiej restauracji Fontanna. Na deser podano nam sernik dyniowy z białą czekoladą . Już po pierwszym kęsie wiedzieliśmy, że ten pomysł na sernik dyniowy powinien znaleźć się na naszym blogu. Od razu w niedzielę, bazując na doświadczeniu w wypiekaniu serników, stworzyliśmy naszą propozycję sernika dyniowego z białą czekoladą . Spód do tego
niecodziennikparyowocami , którą równie dobrze można by nazwać “wspomnienie lata”. Lekka pianka z galaretką dobrze komponuje się z kruchą tartą oraz leśnymi owocami , sprawiając, że ten niezbyt słodki deser przywrócił wspomnienia z gorących letnich dni. Składniki na tartę z owocami leśnymi Owoce: 125 g malin 125 g borówek 125 g jeżyn Masa śmietanowa: 300 ml śmietany kremówki
niecodziennikparyzabraliśmy się za przygotowania – ja zaczęłam robić sernik, a Bartek brownie. Oczekiwanie na upieczenie i wystygnięcie sernikobrownie bardzo się dłużyło, a zapachy roznoszące się po kuchni zapowiadały, że deser będzie wyśmienity. Połączeniem tych dwóch ciast rozpoczynamy urlop, który spędzimy u Rodziny i z którą chętnie naszym wypiekiem się podzielimy. Składniki na sernikobrownie Brownie: 200 g gorzkiej czekolady
niecodziennikparytakie połączenia smaków, które się lubi i na które się czeka. Wśród deserów takimi składnikami są masa krówkowa, banany i bita śmietana, które doskonale łączą się w cieście banoffee . Jest to szybkie ciasto bez pieczenia, na zrobienie którego nie potrzeba wielu składników. Kompozycja składająca się z naszych ulubionych składników nie doczekała się na wstawienie do lodówki, dwa solidne kawałki
niecodziennikparymożemy sobie przypomnieć, gdzie po raz pierwszy widzieliśmy sposób zrobienia nugatu , ale nazwę tego słodkiego i lepkiego deseru mieliśmy od przynajmniej kilkunastu miesięcy zapisaną na karteczce z potrawami do zrobienia. Większość z nich już zrobiliśmy, przyszedł więc czas na nugat z orzechami i migdałami . Ilość cukru i miodu potrzebna do przygotowania nugatu nieco nas przerażała, ale okazało się
niecodziennikpary