deser - 61894 przepisów (strona:671/4127)

Crumble rabarbarowe 72

Crumble rabarbarowe jest soczyste, chrupiące, lekko kwaśne i szybko znika ze stołu. Tym wypiekiem powróciłam do czasów dzieciństwa, kiedy to w ogródku Dziadków rósł rabarbar o

niecodziennikpary
Czekoladowe ciasto z burakami 95

tego zdrowego warzywa. Ciasto jest delikatne i puszyste, ma przyjemny czekoladowy smak z nutą gorzkiej czekolady i pasują do niego słodkie dodatki. Dla nas idealnie nadaje się na popołudniowy deser po obiedzie, oczywiście z dodatkiem lodów i kawy lub cappuccino. Nasze czekoladowe ciasto z burakami szybko się skończyło, czas więc brać się za upieczenia następnego. Składniki na czekoladowe ciasto

niecodziennikpary
Pani Walewska (Pychotka) 93

jednej blasze, pozostaje więc osobne wykonanie kremu do przełożenia ciasta. A co do kosztu, to rzeczywiście, pani Walewska nie jest tania w wykonaniu, ale czyż powinniśmy oszczędzać, przygotowując deser na ważne wydarzenie? Składniki na panią Walewską (Pychotkę) Ciasto: 300 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g schłodzonego masła 100 g cukru pudru 5 żółtek 2 łyżki śmietany

niecodziennikpary
Pleśniak z truskawkami z nalewki 83

Wiele osób zastanawia się, czy owoce z nalewki można jeszcze do czegoś wykorzystać. Odpowiedź jest jak najbardziej twierdząca, ponieważ powstają z nich wyśmienite desery i ciasta, jak np. ten truskawkowy pleśniak czy nasz zeszłoroczny pleśniak śliwkowy. Dzięki kilkutygodniowemu leżakowaniu w alkoholu owoce nie tylko wzbogacają smak przyszłej nalewki, ale same zyskują na walorach smakowych i aromacie, a te z całym

niecodziennikpary
Sernik na zimno z jagodami 111

zdecydowanie go przewyższa. A jeśli dodatkowo wzbogacimy go świeżymi owocami sezonowymi, to nie ma sobie równych. Sernik na zimno z jagodami jest miękki, puszysty i delikatny, jest idealnym wakacyjnym deserem, który i Wy i Wasi Goście zjecie z przyjemnością. Składniki na sernik na zimno z jagodami Spód z herbatników: 180 g herbatników 100 g miękkiego masła Masa serowa

niecodziennikpary
Szarlotka sypana 99

wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana. Sypaną szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż – podana z gałką lodów będzie doskonałym deserem, który można przygotować niemalże w ostatniej chwili. Składniki na szarlotkę sypaną 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego masła

niecodziennikpary
Kutia jaglana 95

glutenu z pewnością jej nie zjedzą. Nie oznacza wcale, że muszą rezygnować z niej całkowicie, wystarczy jedynie pszenicę zamienić na kaszę jaglaną i przygotować doskonałą świąteczną kutię jaglaną – deser, który w niczym nie ustępuje tradycyjnemu. Składniki na kutię jaglaną 300 g kaszy jaglanej 70 g maku niebieskiego niemielonego 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich 8 łyżek miodu

niecodziennikpary
Pavlova z owocami w korzennym syropie 74

Tworząc Pavlovą z owocami w korzennym syropie , inspirowaliśmy się przepisem Kudłatych Kucharzy. Od razu przypadł nam on do gustu, bo Pavlova należy do naszych ulubionych deserów, a owoce gotowane w aromatycznym syropie są ciekawym pomysłem na jesienno-zimowe dni. Słodycz cynamonowej bezy, kruchej na zewnątrz i puszystej w środku, doskonale komponowała się z kwaskowatością jędrnych śliwek oraz pikantnym smakiem owocowego

niecodziennikpary
Bananowa rolada bezowa 101

kilka białek, więc wykorzystaliśmy je do zrobienia bezowej rolady z kremem bananowym . Pomysł powstał podczas wybierania napojów, pośród których stał nektar bananowy i od niego rozpoczęło się budowanie naszego deseru. Nadzieniem jest krem na bazie budyniu i banany, które nie tylko są świeżym, smacznym elementem, ale także nadają całości jeszcze ładniejszego wyglądu. Bananowa rolada bezowa jest puszysta i delikatna, więc

niecodziennikpary
Galaretkowiec 115

środku zimy zachciało nam się kolorowego deseru i to w dodatku na zimno. Energię, radość i tęczowe barwy wniósł do naszej kuchni galaretkowiec , przygotowany na bazie jogurtu naturalnego i galaretek. Uzyskanie dwunastu kolorowych warstw zajęło nam trochę czasu, ale już po drugiej warstwie wypracowaliśmy technikę ich wylewania i wszystko szło sprawnie. Po pokrojeniu efekt był zachwycający i z satysfakcją przyglądaliśmy

niecodziennikpary
Bezy z kremem krówkowym 86

Bezy z kremem krówkowym osłodziły nam kilka zimowych dni. Pomysł na nie powstał, gdy po wypieku chałki pozostały nam białka i dzięki temu nadarzyła się okazja do przygotowania słodkiego deseru. Robiąc bezy zawsze korzystamy ze sprawdzonych proporcji i w zależności od przeznaczenia dobieramy odpowiedni czas suszenia. W tym przypadku zrobiliśmy chrupiące i lekkie bezy, które przełożyliśmy słodkim i puszystym kremem

niecodziennikpary
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 103

Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest naszym pierwszym tegorocznym wiosennym ciastem. Rabarbar kupiliśmy spontanicznie i nie przeszkadzało nam, że zaczynał więdnąć, gdyż już widzieliśmy słodko-kwaśny deser na naszym stole. Do tego wypieku wykorzystaliśmy przepis na zeszłoroczny hit wakacji – ciasto jogurtowe z jagodami , a ze względu na soczystość rabarbaru zrobiliśmy dodatkowo kruszonkę. Zgodnie z oczekiwaniami ciasto jogurtowe z rabarbarem wyszło

niecodziennikpary
Truskawkowy jogurtowiec 85

Nadszedł czas wysypu truskawek i z pierwszej zakupionej łubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec , do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu

niecodziennikpary
Baklava 94

się do jego samodzielnego wykonania, ale ponieważ jest to proces bardzo czasochłonny, ostatecznie zarzucił ten pomysł. Mając odpowiednie ciasto, zabraliśmy się do zrobienia baklavy , bardzo słodkiego i pełnego orzechów deseru. Smak, słodycz i kruchość tego wypieku wynagrodziły nam okres długiego czekania na możliwość upieczenia bakławy . Składniki na baklavę Ciasto: 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g) 120 g masła

niecodziennikpary
Fale Dunaju 104

Fale Dunaju to ciasto, które było często pieczone w moim domu rodzinnym na święta lub na niedzielny deser. Połączenie białego i czekoladowego ciasta z owocami, najczęściej z kompotu, bardzo wszystkim smakowało, a dla nas dzieci było dodatkowo atrakcyjne ze względu na fale, które powstawały podczas pieczenia. W tym przepisie wykorzystaliśmy składniki i proporcje z dawnego domowego przepisu na ciasto

niecodziennikpary