deser - 61894 przepisów (strona:3398/4127)

KULINARNE WYZWANIA FAIRY z Grzegorzem Łapanowskim, 14.06.2013, Warszawa. 174

guście żadnej z nich, przemieściły się gdzieś indziej, do lokalu ŻURAWINA, razem z pozostałymi blogerami z warsztatów, których tam spotkały. Siedzieli do późna, rozmawiali, śmiali się i jedli smaczne desery. Jednakże najbardziej - nabijali się z nieudolnie przetłumaczonego na język angielski menu, gdzie Polak zamówi mus z białej czekolady, a obcokrajowiec - mysz białą w czekoladzie... Najgorsze dla lokalu gastronomicznego, po wizycie

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 224

Wakacje to okres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 215

itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki, czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmienia się w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant

W kuchni Karmel-itki
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 206

Karmel-itka znowu stała się ofiarą własnej głupoty i braku umiaru. Kolejny raz kupiła czegoś zbyt wiele. Czegoś, co tak naprawdę zjadła może z raz? I

W kuchni Karmel-itki
ZUPA SZCZAWIOWA. 191

ogródka, tuz przy domu, to olbrzymi przywilej. Lato jest okresem, kiedy wykorzystuję go w pełni. Z plonów komponuję całe, dzienne jadłospisy, a każdy jest inny. Od śniadania, przez obiad, deser, po samą kolację, można czerpać z ogrodu to, co oferuje. A oferuje naprawdę wiele. Nie wyobrażam sobie życia bez przydomowego ogrodu. Wystarczy posłużyć się podstawowymi składnikami, które w domu zwyczajowo

W kuchni Karmel-itki
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 136

KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY . /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT Z PIECA. 210

zabrakło by właśnie tej przystawki. Do camemberta ziołowego pasuje dobrze tokaj. Warto zestawić ze sobą te dwa elementy, dopełnić jakimś lekkim makaronem na danie główne i uwieńczyć lekkim deserem z czekoladą. CAMEMBERT Z PIECA. /przepis własny;/ dla 2 osób 2 krążki sera camembert  (najlepiej w drewnianym opakowaniu, najlepiej zszywanym) kolorowy pieprz gałka muszkatołowa tymianek kilka kromek ciemnego chleba oliwa

W kuchni Karmel-itki
OWSIANKA Z MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 197

Mam ochotę na coś, na co nie mam czasu. Mam ochotę na coś, na co nie powinnam mieć. Mam ochotę na coś, co nie powinno mnie

W kuchni Karmel-itki
PIANKI JOJO W CZEKOLADZIE. 178

Zapach czekolady roznosi się po kuchni. Bulgocze brązowa maź w miedzianym garnuszku. A gdzieś w oddali szeleści tajemnicza paczka słodkości. Co z tego będzie? Nie wie

W kuchni Karmel-itki
TARTA POMARAŃCZOWA Z PIANKAMI. 186

nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji, że znów spróbuję czegoś nowego. To już trzecia z receptur, gdzie wykorzystuję jakieś słodkości

W kuchni Karmel-itki
RÓŻOWY KRYSZTAŁEK. 222

W różowej krasie, w bucikach na obcasie, z rozpuszczonymi blond włosami, chadza swymi ulubionymi trasami po królewskim parku. Ptaki śpiewają radośnie, wiwatują słonecznej wiośnie, a uśmiech

W kuchni Karmel-itki
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 173

Wyczułam słodycz miodu, charakterystyczne połączenie, ostatnimi czasy uwielbiane przeze mnie. Przyjemny, delikatny smaczek.  Jak to przystało na prawdziwą kolację z klasą, wisienką na torcie tego spotkania musiał być deser, bezapelacyjnie! Sernik z mascarpone, puree z malin, z czekoladową kruszonką, skropione wszystko oliwą miętową . Właśnie ta oliwa to dla mnie fenomen. Bardzo aromatyczna i rzeczywiście, świetnie pasowała do słodkiego ciasta

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWY POT DE CREME WG CLAIRE ROBINSON. 183

Słodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość

W kuchni Karmel-itki
KONKURS. 157

Facebooku wyraźnie świadczy o tym, że jesteście wielbicielami drewna i ekologicznych przedmiotów, co cieszy mnie niezmiernie. Zadanie konkursowe polega na stworzeniu całkowicie od podstaw przystawki, dania głównego bądź deseru, inspirowanego kuchnią ludową, gdzie użyjecie produktów regionalnych, ekologicznych i wysokiej jakości. Dodatkowo każdy musi uzasadnić, za co lubi ludową kuchnię, zdradzić czym się zainspirował i co skłoniło go do udziału

W kuchni Karmel-itki
ORZESZKI - PRZEPIS PODSTAWOWY. 7319

Pamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci. Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania