deser - 61894 przepisów (strona:3388/4127)

Tort lodowy brownie snickers 257

Takie ciacha powinny zostać zakazane... to mega bomba kaloryczna, ale mega przepyszna. Połączenie brownie, masy serowo-śmietanowej, masła orzechowego, czekolady, karmelu i batoników, a wszystko lekko

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cytrynowe babeczki z lemon curd 154

Weekend za oknem nie należy do słonecznych dlatego na blogu będzie dzisiaj wręcz odwrotnie. Zapraszam na słoneczne, cytrynowe babeczki z nadzieniem z lemon curd. Lekkie, bajeczne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Mini serniczki kawowo-jeżynowe 157

wyczyścić lodówkę z resztek zapasów mrożonych owoców i zrobić male co nieco do kawy. Postanowiłam na mini serniczki o smaku kawy z musem jeżynowo-malinowym, gotowane w garnuszku. Ekspresowy deser, idealny na majowe popołudnie do filiżanki kawy Jacobs Crema Gold . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos karmelowy 185

Ostatnio robiłam tort i jednym ze składników miał być sos karmelowy. Oczywiście chciałam iść na łatwiznę i kupić gotowy, bo po co robić w domu..

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik jaglany owocowy na zimno z arbuzem 310

Kasza na słodko to było przekleństwo dzieciństwa, przedszkolnych obiadów i podwieczorków. Nigdy nie lubiłam ryżu czy kaszy podanej z owocami, i nikt u mnie w rodzinie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sernik na zimno z owocami i World Baking Day 2014 172

Dzisiaj 18 maja, na całym świecie obchodzony jest World Baking Day 2014 , czyli Światowy Dzień Pieczenia. To święto wszystkich tych którzy uwielbiają by ich dom pachniał

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z serka z truskawkowym kawiorem 184

Z okazji wczorajszego Dnia Dziecka postanowiłam córce i nam - w końcu też jesteśmy dziećmi naszych rodziców - zrobić placuszki serowe z truskawkami i po raz pierwszy w

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka truskawkowa z migdałami 155

To ciasto zrobiłam już dwa razy w ciągu jednego tygodnia - co wskazuje już, że coś nie w porządku ze mną, albo że to ciasto naprawdę zasługuje

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 456

Sezon truskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lody czekoladowe 163

DZIEŃ DZIECKA!!! Lody!Lody!Lody! Z doświadczenia wiem, że tej "potrawy" nasze pociechy nigdy nie odmówią,więc w dniu ich i naszego:) święta, jest to najlepszy pomysł na deser. Moja propozycja : CZEKOLADOWE.  Składniki: 100 g ciemnej czekolady 30 g kakao 280 ml mleka pełnotłustego 55 g brązowego cukru 145 ml śmietanki tortowej Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, zagotować. Zdjąć

Zabawa smakiem
Pavlova z musem malinowym i limonką 240

wstępie chciałam przeprosić za długą nieobecność na blogu, a na przeprosiny zapraszam na słodki deser. :) Delikatna chrupiąca beza z piankowym wnętrzem, oblana kwaśnym musem malinowym z dodatkiem limonki, który doskonale przełamuje słodycz bezy. Składniki na beze : 5 białek 280 g cukru 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzewamy do 120°C. Białka wlać do misy miksera

Zabawa smakiem
Lody waniliowe 199

Lody na deser lubi prawie każdy z nas, a smak waniliowy jest jednym z najczęściej wybieranych. Dziś przepis na klasyczne lody z prawdziwą wanilią.   Składniki : 5 żółtek 130 g cukru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii Mleko wlać do rondla. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i oddzielić ziarenka, które wraz z laską włożyć do mleka

Zabawa smakiem
Ptysie 298

deser ptysie 400 gr maki 200 gr masla szczypta soli 2 szkl wody 8 jajek Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sol, zmniejszamy ogien I dodajemy make. Po ostudzeniu , wbijamy jajka I laczymy. Wyciskamy szpryca cukiernicza ptysie. Wkladamy do nagrzaego do 200 C piekarnika na ok 25 min Ubijamy smietane I wypelniamy chlodne ptysie. Smacznego I milego weekend

Smaki Edyty
Bezy 290

zostal nam deser Po wczorajszej napoleonce- kremowce zostalo mi bialko- Wiec na zamowienie mojej rodzinki zrobilam bezy Ubilam piane z 6 bialek , dodajac 250gr cukru pudru, lyzeczki maki ziemniaczanej i lyzeczki octu ryzowego Szpryca cukiernicza wycisnelam bezy na blache. Pieklam w nagrzanym piekarniku do 120C najpierw 25 min, pozniej suszylam 45 min na 100 C. Smacznego i milego wieczoru

Smaki Edyty
Sos karmelowy. 187

masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów. Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam

Malinowa Kawiarenka

Proponowane wyszukiwania