Post z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby. Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, czarny i czerwony 3 woreczki(...)odlepieniu pająków przekładamy je delikatnie do słoika i używamy wg. potrzeb. Tak przygotowana posypka może być przechowywana przez kilka miesięcy. Przepis bierze udział w konkursie , ,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dzieci,, http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych ciast, gdyż pająki mogą podsiąknąć i się rozpuścić
Apetyczna babeczkaSłodko - słony? Mój ulubiony! Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i
Niezły MłynekEgipcie podaje się go z pistacjami. Spacerując wzdłuż Morza Czerwonego lub Śródziemnego, możemy kupić Muhallebi w najbliższej ahle (kawiarni) i delektować się nim przy filiżance pysznej kawy. Takim deserem nie pogardziłaby sama Kleopatra lub Tutanchamon! Dlatego i ja przy filiżance wspaniałej kawusi na chwilkę zapomniałam, że jestem w Polsce i poczułam się jak nad brzegiem morza.. Składniki
Czarnawisienkasklepach coraz mniej lodów, same resztki.. A ochota na słodkości ciągle wielka. Między posiłkami, jako deser - idealne, bo z orzechami! Mieszanka studencka syci i dostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje. Składniki: 1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX 1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego 500-600 g śmietany słodkiej
CzarnawisienkaNadal brak aparatu. Przez najbliższy miesiąc telefon komórkowy staje się naczelnym sprzętem fotograficznym. Porażka.Ale jeść trzeba. WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY, ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI
W kuchni Karmel-itkiPada. Deszcz bębni o metalowy parapet, do nieznanego mi rytmu. Nasłuchuję go i próbuję ustalić, w jakim to metrum, jakie jest uzupełnienie głosu głównego i czy
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj kleimy pierogi! Seria pierogów przed nami bo w tym tygodniu postaram się wam zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można
Niezły MłynekPaździernikowe słońce wdziera się przez przejrzystą szybę do zaspanego pokoju. Rozpościerasz ręce, przeciągasz się leniwie, przecierasz oczy w zdumieniu. Tak, to była ciężka noc.Dotychczas październik rozpieszcza
W kuchni Karmel-itkiZazwyczaj tak mam, że jak spotykam się z całą rodziną to w domu jest jak w mrowisku. Każdy coś chce i wszędzie jest dużo ludzi. Nawet
Niezły Młynekktóre podczas zwykłego gotowania ląduje w wodzie, którą wylewamy. Co ugotujemy na parze? Na parze możemy ugotować praktycznie wszystko od mięsa, ryb, przez owoce i warzywa, aż po desery. Ryby i mięsa gotowane na parze są lekkostrawne i mniej tłuste od smażonych czy pieczonych, poza tym para wodna doskonale wydobywa ich naturalny smak i aromat.Należy więc pamiętać(...)parowar. Tutaj zarówno wybór jak i zakres cen jest bardzo duży. Każda firma dorzuca do swojego produktu różne gadżety, takie jak specjalne pojemniki na zupę czy foremki do przygotowywania deserów. Przy wyborze warto jednak kierować się rozmiarem i funkcjonalnością, a na dodatki zwrócić uwagę później. Parowar elektryczny to z pewnością najbardziej praktyczna opcja, ponieważ za jednym podejściem możemy przygotować cały
peanutbuttermonsterBudzi mnie szum liści i głośne uderzanie kropli o parapet. Skrzeczące wrony, klucze kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania
W kuchni Karmel-itkiJak wiecie nie jestem maniakiem jedzenia fit, aczkolwiek zdarza mi się również to jadać, jednak staram się wszystko przygotować sama od początku do końca
Niezły Młynekużywana do wypieków, powodem tego był drogi cukier, a ponieważ zawartość cukru w marchwi jest najwyższa ze znanych nam warzyw ( oprócz oczywiście buraków cukrowych) , stosowano ją do wzbogacenia smaku deserów. Prawdziwy renesans na ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii nastapił w czasie drugiej wojny światowej, natomiast w latach 60 ubiegłego wieku dotarło do USA, gdzie stał sie jednym z najpopularniejszych deserów
Smaki EdytySłyszysz? To jesień. Dym z kominów już sączy, delikatną strużką szarą. Idziemy wieczorem do parku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj bardzo serowo! Okazało się, że powrocie z zakupów większość miejsca w lodówce zajmują sery hehe i trzeba coś z nimi zrobić. Długo zastanawiałam się co
Niezły Młynek