składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka
Mix smakuskładniki na biszkoptbiszkopt*6 jajka* 3/4 szklanki cukru*3/4 szklanki mąki pszennej*1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia*3 łyżeczka soku z cytrynywierzch i przełożenie*2
Mix smakuskładnikiciasto* 100 g masła lub margaryny* 2 jajka* 150 g cukru* 150 g mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenianadzienie* 6 dużych jabłek* 5 łyżek cukru
Mix smakuskładnikiciasto* 2 jajka* 1/3 szklanki mąki pszennej* 3 łyżki proszku budyniu śmietankowego* 1/3 szklanki cukru* 1 łyżeczka octu* 1/3 łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 3 w
Mix smakuskładniki* 1 kg kwaśnych jabłek* 400 g (2 i 2/3 szklanki) mąki pszennej* 250 g margaryny* 200 g ( 2/3 szklanki) cukru* 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mix smakuskładnikiciasto* 5 żółtek* 1 margaryna (250 g)* 2 i 1/2 szklanki mąki* 3 łyżki cukru pudru* 2 łyżeczki proszku do pieczeniapianka* 5 białek* 2 budynie śmietankowe
Mix smakuPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie
mojewypiekiinietylkoBędzie o cieście bardzo popularnym, prostym, szybkim i niewątpliwie pysznym. Szarlotka sypana, to jedno z pierwszych ciast, które upiekłam. Z uwagi na swoją łatwość wykonania kiedyś
mojewypiekiinietylkoW zasadzie, powinnam zacząć – mam i ja. A to z tej przyczyny, że ostatnio szarlotka z połówkami jabłek bije na facebooku rekordy popularności. No cóż
mojewypiekiinietylkoPleśniak to ciasto, które każdy chyba zna. Kruche ciasto, przełożone kwaśną konfiturą i pianą z białek. Proste, szybkie i bardzo smaczne. Ja chciałam zaproponować świąteczną wersję
Mania GotowaniaDomowa, pachnąca cynamonem strucla jabłkowa. Łatwa do wykonania, w sam raz do popołudniowej herbaty. Przepis podaję na jedną sztukę, ale polecam zrobić dwie, bo wyjęta z
Apetyczna babeczkadodać cukier,letnie mleko i ubite jajka i hakiem wyrabiać ciasto.dodając kawałkami pokrojone w kostkę masło.Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięciadelikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto,dodać namoczone wcześniej owoce i mieszać do połączenia owoców z ciastemciasto przełożyć na blat oprószony mąką i podzielić na 2 porcje.Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości(...)cm.Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka.W każdej owalnej porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie i ułożyć w nim marcepan.Kazdą porcję ciasta złożyć tak zakładając,by pozostawić z boku 2 cm wolny rant.Miejsce złaczenia posmarować mlekiem.Tak pryzgotowane strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Połączenie czekolady i pomarańczy jest idealne, jak dla mnie, ale podejrzewam, że dla większości z Was również :)Czekoladowy i wilgotny spód wypełniony pomarańczową masą, a do
Kraina Miodem PłynącaTo ciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam
Kraina Miodem PłynącaTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem Płynąca