Beza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest przesmażyć na małej blaszce w piekarniku, w niezbyt dużej temperaturze. Trzeba je od czasu do czasu przemieszać
cucinareGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi(...)łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę : Składniki do posypki kokosowej najlepiej jest przesmażyć na małej blaszce w piekarniku, w niezbyt dużej temperaturze. Trzeba je od czasu do czasu przemieszać
cucinarePapardelle ze szparagami i szynką dojrzewającą to niewątpliwe ciekawe połączenie składników. Dzięki temu, że użyjemy w tym daniu szynkę długo dojrzewającą danie zyska niezwykły smak i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wiecie serniki to ciasta, które kocham miłością bezgraniczną ( chyba inaczej się tego nie da nazwać! ). Przygotowuje je zarówno na te ważne okazje, jak i totalnie bez okazji – do popołudniowej kawki. Za każdym razem mój sernik jest inny. Za każdym razem staram się zaskoczyć domowników i znajomych z pracy czymś nowym, a zarazem wzbudzić zachwyt w czytelnikach(...)masę ). Żelatynę zalewamy odrobina zimnej wody, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ), dodajemy do niej 2-3 łyżki masy serowej, rozpuszczamy, całość wlewamy do reszty masy i dokładnie miksujemy na gładki krem. Na koniec wsypujemy prażony kokos, mieszamy łyżką. POLEWA: Na kąpieli wodnej rozpuszczamy wszystkie składniki – robimy to powoli, cierpliwie, wszystkie składniki musza się dokładnie połączyć, a cukier rozpuścić. CAŁOŚĆ
Ostra na SłodkoDzisiaj będzie szybko, krótko i na temat Nie będę się tu rozwodzić nad techniką przygotowania, ponieważ większość z was wafle, lub inaczej andruty, jadła i robiła
Relaxtime500 g malin 8 g żelatyny, 50 g serka mascarpone, 200 ml śmietany kremówki 30%, bezy: 73 g białek – 2 białka, 91 g cukru, 73 g
królestwo garówKlasyczne tradycyjne tiramisu robi się z wykorzystanie żółtek. Dotychczas w przepisach wykorzystywałam gęstą wysokoprocentową śmietanę, jednak efekt wtedy jest nieco inny. Warto zrobić klasyczną wersję tego
nietylkopasta.plKarp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku dania rybne na Wigilię Karp wigilijny smażony i pieczony w piekarniku podany z musem chrzanowym to jedno z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPlacuszki walijskie z żurawiną podane z lemon curd i cukrem pudrem Słyszeliście kiedyś o takich placuszkach? Ja na nie natknęłam się stosunkowo dawno, trafiły na
More food, love and dreamswinny zwiędłe zioła Sposób przygotowania: Orzechy podprażyć na patelni i zmiksować w robocie kuchennym. Dodać warzywa i czosnek, wszystko zmiksować. Dodać wodę oraz oliwę z oliwek, do uzyskania konsystencji kremu. Doprawić solą, pieprzem i octem. Boczek podpiec na patelni, aż zrobi się chrupiący. Zioła zmiksować z oliwą na pastę. Zupę podawać z chipsem z boczku i pastą z ziół Sałata(...)tarce i dodać do sosu, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Bagietkę przekroić wzdłuż, posmarować w środku sosem, nałożyć chrupiącą sałatę. Steki pokroić w plastry i nałożyć do bagietki. Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami Składniki: kawałek czerstwego ciasta drożdżowego przejrzałe owoce: truskawki lub inne w zależności od sezonu 200 ml mleka 2 jajka kwaśna śmietana do podania mięta Sposób przygotowania: Jajko
Smaki ArmineBasta! Przygotuję nam fajne śniadanie jeszcze dziś... jak tylko chłopcy zasną :) Na rano będzie jak znalazł. Tak mniej więcej narodził się pomysł na śniadaniową pizzę. Nie znajdziecie tu grama ciasta, ciężkich sosów czy mało wartościowych dodatków, które może i wyglądają ładnie, ale prócz pustych kalorii, nie dostarczają nam nic wi ęcej . Na dodatek to śniadanie jest bardziej na słodko(...)studzimy i podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym. Sos truskawkowy: Rozmrożone truskawki wraz z sokiem podgrzewamy na małym ogniu z łyżką dżemu z czarnego bzu. Zagotowane owoce miksujemy na gładki krem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy w wodzie i dodajemy do sosu, by lekko go zagęścić. Ponownie podgrzewamy do połączenia się składników. Studzimy, a następnie schładzamy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieskładniki * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * biszkopty ( najlepiej podłużne typu włoskiego) * 8 łyżek likieru amaretto lub rumu * 4 łyżki cukru * 3/4 szklanki zaparzonej
Mix smakutemu i ciągle obiecywałam sobie, że zrobię je sama w domu. Nie wiem ile dokładnie mi z tym zeszło, ale chyba jakieś 2 lata... Zapraszam więc dziś na kolejne ciasto bez pieczenia, słodkie jak jasny pieron, ale mega uzależniające. Po jednym kawałku chciałoby się chwilę przerwy i kolejny... Jednak ze względu na zawarte w nim kalorie warto się pohamować(...)ubijamy z mascarpone na najwyższych obrotach miksera. Powoli dodajemy płynną białą czekoladę, a następnie 3 szklanki płatków. Mieszamy dokładnie. Na wyłożoną folią spożywczą blaszkę wykładamy pierwszą warstwę herbatników i krem z białą czekoladą. Przykładamy ponownie herbatnikami. Pozostałą śmietankę ubijamy na sztywno. Powoli dodajemy mleczną czekoladę. Krem wykładamy na poprzednią warstwę i posypujemy pozostałymi płatkami kangus. Przed podaniem chłodzimy min. kilka
Kuchnia w czekoladziejest ciągle ciemno, pada z małymi tylko przerwami, wieje straszliwie i ostatnie, na co mamy teraz ochotę, to lody. Wszędzie pachnie cynamonem i czekoladą, pieczemy puchate, cieplutkie drożdżówki, ewentualnie ciasta pełne gruszek i jabłek; jesienne, a może już nawet zimowe. No tak. W zasadzie to ja się z tym wszystkim zgadzam, i też tak robię. Ale... Dostałam sorbetierę(...)wanilią zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, powoli wlać gorące mleko. Przelać wszystko z powrotem do garnka, podgrzewać, aż krem nieco zgęstnieje. Nie gotować! Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać do maszyny do lodów. Pod koniec mieszania dodać posiekaną czekoladę. Przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze