popularne w krajach anglojęzycznych. U nas rzadko można je spotkać i pora najwyższa to zmienić, gdyż to bardzo smaczny i łatwy do zrobienia deser. Dodatkowo daje naprawdę wiele możliwości. Ciasto, z którego piecze się Brandy Snaps może być także wykorzystane do przygotowania rożków na lody, koszyczków na desery (Brandy Baskets) czy chrupiących kubeczków na kremy lub musy. Sami widzicie - jeden(...)twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków. W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować z uchwytu niemal zaraz po zawinięciu. Upieczone placki bardzo szybko zastygają, dlatego
KUCHARNIAWczoraj robiłam sernik na konkurs E. Wedel. Jest smaczny, o bardzo delikatnym wnętrzu z wyczuwalną nutą cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie pod linkiem Sernik podwójnie czekoladowy z
Passions hobbies lifeTort orzechowy z wiśniami i czekoladą to przepyszna propozycja zarówno na urodziny, jak i na inne specjalne okazje, a zwłaszcza na zbliżający się Dzień Matki. Świetnie
Bardzo Gruby SmokD ziś podzielę się z wami rewelacyjną ciekawostką na temat białego uśmiechu. Jak należy dbac o zęby, aby nie były żółte. Z najdziecie poniżej listę 10
IzaGotujeprzygotowaną masę wykładamy na spód migdałowo-rodzynkowy. Na koniec mieszamy syrop z buraków z kakao i kiedy polewa będzie gotowa wylewamy ją na wierzch ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia, na minimum pół godziny. Smacznego :) Jakiś czas temu na FB zorganizowaliśmy konkurs na najciekawsze pytania dotyczące zdrowego odżywiania - do wygrania były dwie książki "Karolina odNOWA(...)kokosowy), produkty bogate w cynk (obecny m.in. w pestkach słonecznika czy dyni, można też kupić suplement Cynk Chelat), wyeliminować na jakiś czas nabiał z diety oraz nadmiar białka zwierzęcego, a wprowadzić produkty osuszające m.in . rośliny strączkowe, świetna jest fasolka adzuki i mung, wyeliminować biały cukier bo zakwasza i zaśluzowuje. Co najlepiej zjeść wieczorem kiedy dopada
Plate of JoyTen sernik to jest najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i kiedykolwiek robiłam. A robię go często! Pojawia się kilka razy w miesiącu do popołudniowej kawki i
Ostra na SłodkoSernik cytrynowy bez pieczenia. Przedstawiam Wam jeden z najbardziej wyrafinowanych deserów, jaki kiedykolwiek udało mi się zrobić. Pyszny sernik bez pieczenia . Cytrynowy sernik z chrupiącym spodem
Zdrowy Styl JoannyMoje życie jako blogerki kulinarnej nie jest pasmem samych sukcesów w gotowaniu i pieczeniu. Nieraz zdarza mi się ugotować coś, co niby jest zjadliwe, ale nie
Posadzone i zjedzoneSernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny
Smaczne Zdrowebowiem cały wachlarz makaronów, wegetariańskich bulionów (których używam codziennie), przypraw oraz mieszanek do przygotowania falafeli. Na deser super zdrowe snacki z dmuchanych zbóż, zamienniki cukru do przygotowywania deserów i ciast, konfitury i miody, a na kolację - strączki i zdrowe oleje. Można więc zaopatrzyć się w żywność na cały tydzień... lub dwa :) Osoby na diecie bezglutenowej, a także diabetycy i weganie(...)spożywane jako przekąska podczas seansu filmowego :) * Falafele to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Ich bazę stanowi ciecierzyca. Po przygotowaniu mają ciekawy, orientalny i pikantny (!) smak. Mieszanka zawiera sporo białka i błonnika, a do tego jest wegańska i bezglutenowa. Kotleciki są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a więc świetnie sprawdzają się wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu
Poranek na słodkodrzew liściastych, których zbiory zaczynają się w listopadzie i mogą trwać nawet do lutego! Odznaczają się niską wartością energetyczną, bo 35-50 kcal w 100 g świeżego produktu. Zawartość białka dochodzi nawet do ponad 3 g w 100 g! Stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy C i D, a także magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, potas. Charakteryzują(...)otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta. Składniki na farsz: - opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar - pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar - 0,5 kg kapusty kiszonej - przyprawy: sól, pieprz
Zdrowie na języku :PWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupoprzednim poście zaczynam Żenującą Serię, czyli Żenujący Żart Prowadzącego #1: Gość luksusowego hotelu składa u kelnera zamówienie: - Poproszę dwa gotowane jajka. Jedno tak miękkie, że zarówno żółtko i białko ma być w stanie płynnym, a drugie takie twarde, żebym miał kłopoty z jego pogryzieniem. Proszę również dwa plasterki boczku, zimne, ale z jednej strony zwęglone oraz spalonego, kruszącego się(...)masła Masło kroimy na małe kosteczki i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do miski. Albo możemy wyrabiać na kuchennym blacie, to już jak lubimy. No i właśnie wyrabiamy ciasto. Przez 15 minut. Ma być elastyczne i nie przywierać do dłoni. I zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Po tym czasie znów wyrabiamy ciasto, przez jakieś 30 sekund, żeby
Marder&Marder Manufacturestylu jak keto torcik straciatella czy keto ciasto z rabarbarem i truskawkami … Niestety dzisiaj, kiedy akurat mam dzień wolny – pogoda postanowiła dać wszystkim odrobinę wytchnienia od tych kilku ciepłych dni… No cóż – w takiej sytuacji trzeba sobie jakoś radzić… Skoro w lodówce znalazła się jeszcze jakaś garstka truskawek , czyli niedobitki z ostatniego ciasta, to należy zrobić z nich jakiś użytek(...)wersji wege & vegan) 1/2 łyżeczki glucomannanu (można spróbować zastąpić 1 łyżką zmiksowanych nasion chia, ale to może wpłynąć na kolor) Sposób przygotowania Wszystkie składniki oprócz peptydów kolagenowych (hydrolizatu białka), glucomannanu i stewii podgrzać w garnuszku. Gdy będzie dość gorące, przelać do misy blendera, dodać peptydy kolagenowe, glucomannan oraz stewię i zblendować na gładką masę. Przelać do szklanek
Modern Cave GirlDo pewnego momentu masa cukrowa była dla mnie czymś, czego nie mogłam przeskoczyć. Sądziłam, że nigdy do tego nie dojdzie, by taki szaraczek jak ja nagle
W kuchni Karmel-itki