Jest to ciasto bez którego nie mogą odbyć się żadne święta. Uwielbia je moja cała rodzinka, a przepis pochodzi od mojej mamy która co roku stara się go piec w ten sam sposób :) Składniki na średnią prostokątną blaszkę: Ciasto : 3 niepełne szklanki mąki tortowej 2 żółtka i 1 całe jajko 1/2 szkl cukru 3-4 łyżki śmietany(...)odsączoną masą makową. dodajemy także bakalie, aromat migdałowy oraz żółtka i ubite 2 białka. 4. Aby nie tworzył się zakalec, smarujemy spód ciasta białkiem, następnie wykładamy masę makową. Na gorę wykładamy kupkami lub rozsmarowujemy bezę. Pieczemy w temp. 180-190 stop przez około 1 h. na środkowej półce bez termoobiegu
Gotowanie...to proste !duża ilością sałaty i otrzymamy solidny posiłek. Użyłam domowej karmelizowanej cebuli ale można oczywiście użyć gotowej - widziałam w sklepach marmoladę z cebuli. Można również użyć kruchego ciasta bez cukru, z dowolnego przepisu. składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche 200 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 2 - 3 łyżki zimnej wody szczypta soli nadzienie 4 łyżki(...)wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C, na 10 minut. Po tym czasie zdjąć papier z fasolą i dopiekać tarty przez kolejne 6 minut już bez obciążenia. Jeżeli używamy pieczarek, należy je pokroić
Stare GaryCiasto czekoladowe na śmietanie przygotowuje się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany
Smakołyki Berenikiinaczej zwana owocem pasji lub passiflorą) nie jest zbyt popularna u nas i dotychczas nie widziałam jej w sklepach. Więc jak tylko pojawiła się w gazetce jednego z hipermarketów bez wahania ją zakupiłam. Zdziwiłam się niebywałą lekkością tych owoców. Sprawiają wrażenie jakby były puste w środku i w zasadzie takie są. Dojrzałe owoce marakuji mają pomarszczoną skórkę. Jadalny miąższ, który(...)Pâte Sucrée uciera się masło z cukrem i dopiero dodaje resztę składników. Dla mnie Pâte Sucrée świetne jest na wszelkiego rodzaju ciasteczka, natomiast do tej tarty wolę wersję ciasta bez cukru, ze względu na słodkie nadzienie. Składniki ciasta: 220 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej) 110 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 łyżka kwaśnej śmietany
Moja Delicjadałam mniej- tylko10g, uważam iż wystarczy)- 350g powideł śliwkowych (u mnie bez cukru)- ok.100ml mleka np.roślinnego lub maślanki- 1 jajkoWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Moja masa nie była zbyt gładka ale zupełnie to nie przeszkadza, ważne by nie było grudek. W moim cieście widoczne były kawałki śliwek. Gdy mamy bardzo słodkie powidła wówczas cukru(...)metalową obejmą), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze ok.50-60 minut (piekłam 57 minut) do suchego patyczka (sprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest mega wilgotne i bez niej. Równie smaczne jest
Smaczne ZdroweDoskonałe, kwaskowo-słodkie, proste ciasto z rabarbarem.... Lubicie? Na pewno lubicie. A dzięki temu przepisowi polubicie jeszcze bardziej - nie tylko jeść, ale i piec. Ciasto robimy bez użycia miksera - tylko miska i łyżka - bez zagniatania, a na dodatek nie potrzebujemy do niego jajek :) Inspiracją jest przepis Donny Hay, z moimi zmianami oczywiście :) SKŁADNIKI Ciasto (na foremkę 21x25
Moje Kuchenne RewelacjeOkres przedświąteczny, Świąteczny i poświąteczny ewidentnie kojarzy mi się z sernikami. Ostatnio przedstawiałam Wam sernik z brzoskwiniami , a dziś chciałabym pokazać Wam przepis na sernik tradycyjny. Jest to sernik bez ciasta na spodzie, ja zrobiłam go takiego „czystego” bez żadnych dodatków, ale oczywiście można wzbogacić go o rodzynki, czy kawałki czekolady. Bardzo prosty w przygotowaniu, ale pyszny
dom-agi.plboczkiem, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Teraz przygotuj ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, w środku zrób wgłębienie, wlej wodę połączoną z ciepłym masłem. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto bez grudek, jeśli będzie trzeba dodać do ciasta odrobine wody to dodajcie. Gotowe ciasto owińcie w folię spożywczą i odstawcie na 10 minut gdzieś obok, by odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto
Zasmakuj Kuchnimiski. Wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę (powinna być ciepła, a nie gorąca), roztrzepane jajko oraz olej i wszystko razem wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć
Codzienna kuchnia niecodziennaMąkę przesiałam,wsypałam do miski,dodałam sól,wbiłam jaja i wlałam gorącą wodę lecz nie wrzątek.Zmiksowałam ciasto( konsystencja jest bardzo delikatna i elastyczna i łatwa do wałkowania. Ciasto bez problemu da się rozwałkować.Po wyrobieniu ciasta dzielę ja na 4 części i wałkuje,wycinam szklanką kółka. Krok 2 Łopatkę umyłam,osuszyłam i zmieliłam, dodałam jajo,pieprz ziołowy i sól
Różowa kuchnia22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 40 -50 minut. 5. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki. 6. Na cieście posypanym bułką rozłożyć śliwki, rozcięciami do góry. 7. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka
W mojej kuchniłyżki Do dzieła: Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i zagniatamy na jednolitą, dość lepką, masę. Jeśli nie macie warunków - po prostu wrzućcie składniki do miski i zagniećcie ciasto bez siekania. Kiedy wszystko się połączy, dzielimy ciasto na dwie kule, owijamy folią lub sreberkiem i wkładamy na 30min do zamrażarki. W między czasie włączamy piekarnik na 180'C, aby zdążył
Spektrum Smakusałatki i ciasta. jednym słowem mały mix świątecznyMięsne kwiatyKiełbasa wiejskaRoladki z szynkąCiasteczka orzechoweŚledzie po ŻydowskuRyba po greckuSałatka wielowarstwowafilet z indykaSzynka drobiowaNalewka świątecznaPieczona karkówkaRoladki z łososiaRoladki wieprzowePasztet domowySernik z malinamiRafaello ciasto bez pieczeniaPierogi z kapustą i grzybamiCiasto makoweSzynka z szynkowaraCiasto z masą jabłkowąmakowiec makowo-owocowySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyOstatnio mam "czas na babki" i wszelkie proste ciasta... bez kremów, mas, lukrów... Jeśli już piekę ciasto to albo jest to właśnie babka albo jakieś proste ucierane bądź drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g
Walijskie Pichcenie