ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:919/1075)

Ciastka krakowskie 217

Ciastka krakowskie ZAWSZE będą mi się kojarzyć z domem rodzinnym. Przepis pochodzi od mojej mamy, która piekła je ,,na szybko”, kiedy przyszła ochota na coś słodkiego

Kierunekuchnia
Kokosowo - kakaowe batony bez pieczenia (RAW batoniki) 136

kokosowa ma to do siebie, ze doskonale wchłania wszelkie płyny. Eksperyment zakończył się sukcesem, w smaku batoniki te bardzo przypominają mi sklepowe odpowiednik, jedynie struktura jest bardziej miększa i krucha, więc trzeba je cały czas przetrzymywać w lodówce. Zamiast batoników można też z masy uformować też kulki mocy i podać np. na jakieś imprezie :) Bardzo polecam wypróbować, bo skład(...)wiórków kokosowych i wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę kokosową - najlepiej robić to mieszając masę po każdej dodanej łyżce. Konsystencja ma być zwarta i lekko wilgotna, ma wyjść dość plastyczne ciasto, które dobrze się formuje. Ciasto nie może się za bardzo kruszyć, ani wyjść zbyt mokre - najlepiej rękami zagnieść je na dużą kulę. Prostokątne niewielkie pudełeczko wyłożyć papierem do pieczenia

Healthy food explorer
Najlepszy blok czekoladowy 117

Blok według poniższej receptury robiłam mnóstwo razy i naprawdę wychodzi naaajlepszy. Przepis pochodzi z moich starych zapisków - posiadam go od koleżanki ze szkolnych lat i został

Di gotuje
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 461

Dobrej jakości cielęcina powinna mieć bladoróżową barwę, kruchą i jędrną tkankę, obrośniętą białym tłuszczem. Wszystko to za sprawą karmienia młodych sztuk mlekiem, przy zastosowaniu karmienia paszą, mięso staje się bardziej czerwone, wodniste i łykowate. Cielęcina łatwo wysycha w czasie pieczenia. Chcąc tego uniknąć, warto ją obsmażyć na tłuszczu przed pieczeniem. Tak też zrobiłam z moją pieczenią, dodatkowo można polewać(...)energicznie mieszając rózgą do zagęszczenia sosu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. KLUSKI ŚLĄSKIE Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, jajko, sól i zagniatamy ciasto. Rękoma formujemy małe okrągłe kluski (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski śląskie podajemy

Kierunekuchnia
Ciasteczka kokosowe z płatkami owsianymi (Biscotti di cocco e fiocchi d'avena) 104

Ciasteczka z wi ó rkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę  w ustach.  Najlepiej smakują ze szklank ą  mleka, filiżanką herbaty lub kawy . Zawsze  można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Smacznego(...)temperatury 180 stopni. W misce miksujemy miękkie masło z cukrem, dodajemy jajko i kontynuujemy miksowanie stopniowo wsypując  mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę.  Do ciasta dodajemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe.  Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników.  Z powstałej masy formujemy kuleczki (ok. 15 sztuk o wadze 30 gram).  Przygotowane ciasteczka

La grande e la piccola cuoca
Kærnemælkkoldskål 121

wskazuje - będzie coś duńskiego. Wspominałam już wcześniej, że w związku ze związkiem, w jakim akurat się znajduję, na blogu pewnie pojawią się jakieś typowo duńskie przepisy. Mieliśmy kiedyś robić razem ciasto, ale w końcu jakoś nie wyszło (co się odwlecze... Zresztą, i tak aparatu nie miałam, więc jak już coś przygotujemy, to przynajmniej będę miała jak zrobić zdjęcia). Póki(...)polskie sucharki, które znam. Myślę jednak, że nie będzie to stanowić aż tak wielkiej różnicy. Można też spróbować wrzucić do zupy... Biscotti. Myślę, że pasowałyby idealnie. Zwykłe kruche ciasteczka za szybko rozmiękną i wyjdzie nam nieapetyczna breja. Oczywiście - wersji tej zupy są setki, podejrzewam, że każda pani domu robi ją po swojemu. Ja patrzyłam, jak przygotowywał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 156

podkusiło, żeby zrobić z całej porcji. Będę je jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;)  Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko w jednej formie - muszą być kruche, chrupiące, mocno korzenne i z miodem gryczanym, który nadaje im specyficzny posmak. Takie właśnie bardzo lubię, nie znoszę natomiast tych miękkich puszystych pierników, zupełnie nie trafiają w mój gust(...)mocno, następnie lekko studzimy (przynajmniej do temperatury 40 stopni). Do miski dodajemy przyprawę do pierników,  mieszamy, dodajemy jajko, a następnie stopniowo wlewamy roztopiony olej i miód i wyrabiamy ciasto, najlepiej łyżką, bo będzie dość klejące.  Odstawiamy na godzinę do lodówki i wyrabiamy jeszcze raz, można ręką, ale trzeba pamietać, ze na tym etapie ciasto będzie jeszcze kleiste

Quinoa Raz!
Babeczki z kremem pistacjowo-czekoladowym 128

Słodkości goszczą w moim domu zawsze! Jeśli nie pieczone przeze mnie, to zachomikowane w szafkach praliny, wafelki itp. Muszą być, bo moje zachcianki nie znają dnia

Kuchnia w czekoladzie
,,Prawdziwa rozkosz orzechowo- dyniowa” 100

Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni

Podróż w kulinaria
Ciasteczka z maszynki 303

Ciasteczka z maszynki pewnie nie tylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i

Smakołyki Bereniki
CIASTECZKA Z PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM, BEZ CUKRU, BEZ PSZENICY, NA MĄCE ORKISZOWEJ 200

   Kolejne ciasteczka bez pszenicy i bez cukru i kolejna pychotka. Prażone ziarna słonecznika nadają im lekko orzechowy posmak. Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaju ziarenka

Smaczne Zdrowe
TARTA ORZECHOWA Z JABŁKAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM 60

Robiąc kruche tarty najchętniej zaczynam "od podstaw" i sama robię mąkę. Zachowują się wszystkie dobrodziejstwa drzemiące w ziarnie, a struktura takiej mąki jest po prostu niepodorabialna. Jest część "pyłowa" - tak drobniutka jak w białej mące tortowej. Są też wyczuwalne większe cząstki, które przypominają okruchy panierki, lub bardzo miałką kaszkę. Kolor - lekko brązowy. I to jest to! Użycie mąki razowej(...)miej w domu trochę ziarna i przygotowuj mąkę "na świeżo". Dzięki temu będziesz mógł najlepiej wykorzystać jej składniki odżywcze :) Razowa tarta orzechowa z jabłkami i kremem śmietankowym Składniki na ciasto:  (porcja na 2 średnie tarty lub dużą i małą) 2,5 szklanki pszenicy zmielonej na mąkę (lub tyle samo mąki razowej) 3 garście zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki cukru

Gary Bez dna
Błonia Bistro 117

komentarzach poniżej A jak smakuje Pizza w Błonia Bistro? Margherita, Parma,Vegetariana, Salame, Funghi, Nduja – to nazwy wszystkich rodzajów jakie możemy tutaj zjeść Wszystkie pizze są na cienkim cieście, o średnicy 30 cm i z pysznym sosem pomidorowym. Jedynie pizza o nazwie Funghi jest z sosem winno-śmietanowym. Ceny kształtują się od 22zł do 28 zł.  Pizza smaczna(...)rozczarował to tarta z owocami. Uwielbiam tarty i sama bardzo dużo ich przyrządzam. Ta jedzona w Bistro moim skromnym zdaniem była niedopieczona. Lubię jak śliwki są miekkie a spód kruchy. Niestety jedząc ten deser czułam, że był za krótko w piekarniku. Może tylko tego dnia tak trafiłam, ale czułam niedosyt mimo dobrego smaku achh… Plus dla pysznych lodów czekoladowo

I LOVE LIFE
Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 237

 Piernikowe ciasteczka to nieodłączny element Bożego Narodzenia. Nasze są w kształcie ludzików -mój czterolatek był bardzo podekscytowany tymi wypiekami. Radości było co nie miara, począwszy

Tagebuch po polsku