Gdy temaperatura za oknem nie zachęca do włączania piekarnika, pora na serniki na zimno :) A że do tego jest sezon na truskawki, wiec wyszedł sernik na
Malinowo w kuchniDla koneserów włoskich smaków- pyszne tiramisu. Dzisiejsza wersja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno
Smaczne Zdroweużyć mniejszej, wówczas ciasto będzie wyższe. Ważne: potrzebujemy dwie takie same blaszki, lub musimy piec w dwóch turach. Składniki: kruche ciasto: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g tortowej pszennej) - 6 żółtek - 0,5 szklanki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 250g zimnego masła - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (dałam domowy(...)wanilią, ksylitol mielony, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka i zagnieść przy pomocy haka kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części (ja swoje odważałam) i wykleić nim dokładnie dna blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Gdy ugniatamy ciasto ręcznie można blaszki przed pieczeniem włożyć na kilka minut do lodówki
Smaczne Zdrowemasła Biszkopty zmiksować, lub rozkruszyć na piasek, połączyć z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową, docisnąć i wyrównać. Schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: 600 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 300 ml kremówki 5-6 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru(...)łyżki ubitej kremówki połączyć z zimną żelatyną, ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Domowa cukiernia EwyTęsknisz za latem? Ja bardzo, już nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak
Book of spellsPonownie, po niedługiej przerwie.. wracam do Was ze znakomitym przepisem! Uwierzcie mi, nie ma nic lepszego niż połączenie solonego masła orzechowego i słonego popcornu! Taki
Be Fit Be StrongSezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej
Kulinarna (nie)codziennośćserem w postaci tego smakołyku i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo to ma idealną strukturę i smak. Także wyciągajcie ze spiżarni buraki albo(...)stopni C . Dno torownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. Boków nie smaruj. Ugotowane buraki zmiksuj, zblenduj lub ugnieć na puree. Przełóż je do miski i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki, wymieszaj całość łyżką (najlepiej drewnianą) na gładką masę. Przełóż ją do tortownicy i piecz ciasto przez 55-60 minut
Słodko-Słony Świat Ilonydorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam. Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już(...)wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak w grupie siła dlatego też zbawienną okazała się tutaj pomoc Rysia
sierotka maRysia w kuchnitłuszczem i oprószyć mąką pszenną. Wyłożyć schłodzone ciasto, wciskając je w formę. Nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, do zezłocenia. Składniki na farsz: - 2 cebule; - 250 g parzonej cienkiej białej kiełbasy; - 3 jajka(...)misce połączyć jajka, śmietanę, chrzan, doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę gotować 20 minut z dodatkiem 2 listków laurowych, czosnku i majeranku. Dno wypieczonego ciasta wyłożyć cebulą, na to ułożyć podgotowaną białą kiełbasę i wszystko zalać masą jajeczną. Na tartę zetrzeć ser i obficie posypać majerankiem. Zapiekać około 30-40 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plzrobić, gdy zaczniemy pieczenie bez uprzedniego sprawdzenia czy mamy wszystkie składniki ? - Biec do sklepu albo kombinować ;)Deszcz padał, więc postanowiłam kombinować.I tak klasyczna tarta cytrynowa zyskała nową odsłonę.Też smacznie :)Składniki ( na formę średnicy około 25 cm ) CIASTO KRUCHE: * 150 g zimnego masła * 240 g mąki pszennej* 80 g cukru pudru(...)cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem.Na wierzch ciasta układamy folię aluminiową lub papier do pieczenia, wysypujemy kulkami do pieczenia lub grochem/fasolą.Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni
kolorowotorcikowoDziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny
Słodkie okruszkiTradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia
IzaGotujeZapraszam na prosty i lekki serniczek z jogurtu z galaretką i winogronem. W sam raz na te upały co teraz nas męczą, nie trzeba włączać piekarnika
Monia miesza i gotujeDzieci uwielbiaja galaretki i właśnie na życzenie córeczki powstał ten galaretkowy tęczowy serniczek. Do jego przygotowania użyłam kolorowych galaretek Wodzisław. Przygotowanie serniczka jest proste jednak
Monia miesza i gotuje