Świetne połączenie ciasta i owoców . Składniki: - 1/2 margaryny - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jajka - 2 szklanki mąki - 2 opakowania cukru waniliowego - 2 łyżeczki proszku
Zainspirowana w kuchnisztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy. Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy uformowane w dowolny sposób ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 140 C około 25 minut (az nabiorą złoty kolor). Mi z tych proporcji wyszło 58 sztuk
Zainspirowana w kuchniAby pachniało w domu świętami należy uruchomić małą produkcję pierniczków :) Składniki: - 125 g miękkiego masła - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki płynnego miodu - 2
Zainspirowana w kuchniSłodkie i delikatne w smaku babeczki, idealne do popołudniowej kawki :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 jajka - 100 g masła
Zainspirowana w kuchniKorzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny. Składniki: - 1 szklanka suszonych żurawin - 3 szklanki mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli
Zainspirowana w kuchniMój pomysł na walentynki to podwójna porcja czekolady. Rozpływająca się w ustach czekoladowa muffinka, z której po ugryzieniu wypływa nadzienie z białej czekolady. Jeśli nadzienie zastygnie
Zainspirowana w kuchnifolię i odtawiamy na 1 godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków
Zainspirowana w kuchniPo wypiekach na tłusty czwartek zostały mi białka. Część z nich popakowałam po dwa i pomroziłam, przydadzą się na później a z części zrobiłam bezy
Zainspirowana w kuchnisklepowych" Piegusków z bakaliami. Przepis którym poratowała mnie kumpela z pracy - tak Magda, o Tobie mówię - gdy w planach miałam gości i mało czasu na wypieki. Pyszne ciastka, naprawdę łatwe do przygotowania, nie wymagające skomplikowanych składników. Jak dla mnie o niebo lepsze niż te oryginalne Pieguski ze sklepowej półki. Składniki: 1 kostka masła (200g) - musi być miękkie(...)Zachować ok. 2-3cm odstępy z każdej strony, gdyż ciastka się „rozpłyną” w pieczeniu. Piec w temp. 180C ok. 15 minut. Wyjmować z piekarnika gdy ciastka są jeszcze jasne – ściemnieją bardziej przy stygnięciu. Z blachy zdejmować ciastka na metalowa kratkę i na niej je studzić. Przechowywać w metalowej, szczelnie zamykanej puszce. Ciastka
Grunt to przepis!nową ich partią wrzucić z powrotem do słoja. Wersja light cukru waniliowego: Zamiast zwykłego cukru kryształ, użyć brązowego cukru trzcinowego. Filozofia przygotowywania pozostaje bez zmian. Mniam, wspaniała posypka do ciastek! Skoncentrowany cukier waniliowy Porządnie wysuszone laski wanilii zmielić w młynku do kawy na proszek. Wystarczy wtedy dodawać do wypieków jedynie odrobinę takiego proszku, by efekt był identyczny - a nawet
Grunt to przepis!Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 20 sporych ciastek: 1¼ szkl. mąki ½ szkl. cukru 100g margaryny 1 szkl. sezamu szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu (ja nie miałam, więc dałam przyprawę do szarlotki Kamis – mieszanka cynamonu, imbiru, goździków
Fabryka pomysłówpory pozycji deserowych, więc nadrabiam to teraz. Niby proste, a zawsze cieszy. Składniki na 2 porcje: Pół puszki ananasa – krojony 1 duże kiwi 1 mały jogurt naturalny 6 czekoladowych ciastek owsianych Kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Do wysokich szklanek lub pucharków pokruszyć ciastka owsiane – po 3 na szklankę. Następnie zrobić warstwę z jogurtu (około 2 łyżki). Na to ułożyć
Fabryka pomysłówherbatniki, na to ułożyć umyte i pokrojone na połówki truskawki. Galaretę przygotować wg instrukcji (jako że używamy połowy, rozpuszczamy ją w połowie wody podanej na opakowaniu!). Wierzch ciastek polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Ja swoje podawałam w blaszanych foremkach, gdyż bałam się, że się pokruszą. Lepsze będą foremki non-stick. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówduże zainteresowanie nimi z Waszej strony, więc tym bardziej wypada go opublikować. A wszystko to za sprawą bloga , na którym je znalazłam. Jest on dla mnie skarbnicą pomysłów, a ciastka od samego początku mnie kusiły, więc wiedziałam, że prędzej czy później się tutaj pojawią. Nie wiem, czy jest to oryginalna receptura na tego typu wypiek, gdyż widziałam też
Fabryka pomysłów