Witajcie. Ostatnio zamiast tortu zrobiłam dla dzieci babeczki urodzinowe. Sprawdziły się super. Przygotowałam je kilka godzin przed imprezą urodzinową. Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki
Kuchnia domowa AniSkładniki na 18 sztuk: ? 9 świeżych moreli ? 1 ciasto francuskie ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 żółtko ? 1 łyżka mleka Wykonanie: ? Morele przekroić na połówki
To co kochamTe ciastka zawsze kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i dlatego nie mogło ich zabraknąć również w tym roku. Składniki: ? 1 jajko ? 3 żółtka ? 1
To co kochamJak Wam mijają święta? Spełnieni i przejedzeni? A kawa z pierniczkiem jeszcze się zmieści? Składniki: ? 1 kg mąki ? 120 g masła ? 500 g miodu ? 200 g
To co kochamPowoli zbliża się koniec karnawału i przed nami najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko –
To co kochamNie wyobrażam sobie karnawału bez faworkowych róż! Odkąd pamiętam, Mama zawsze takie robiła, a ja zawsze zachwycałam się nimi. Sama robiłam je wiele razy, wypróbowując różne
To co kochamTo są ciastka mojego dzieciństwa ! Najpierw robiła je prababcia Józefa, potem babcia Leokadia. W domu zawsze stały pudełka z tymi ciastkami, oczywiście były schowane przede mną
To co kochamZachciało mi się coś słodkiego ale szybkiego. Wyszło bardzo słodko! Ciastka na bazie ciasta francuskiego z nadzieniem z Nutelli i chrupiących po upieczeniu pianek marshmallows zaspokoją
To co kochamPieczenie i dekoracja pierniczków to nasza rodzinna tradycja i nie pamiętam Świąt Bożego Narodzenia bez nich. W tym roku pałeczkę przejęła moja córka Monika, która własnoręcznie
To co kochamWszystkim sympatykom bloga życzymy magicznych Świąt Bożego Narodzenia, spokojnych, pełnych rodzinnego ciepła, miłości i blasku radosnych chwil. Moc trafionych i oczekiwanych prezentów pod choinką i miłego
To co kochamA więc dzisiaj Walentynki , dzień zakochanych. A w mojej kuchni miłosnej serduszka trójkolorowe z serduszkowymi środkami, które własnoręcznie wykonała moja zdolna córcia Monika. Prawda, że piękne
To co kochamResztkę masy marcepanowej, jaka mi pozostała w lodówce po wykonaniu mini serniczków, wykorzystałam do wykonania takich oto ciastek grzebyków. Ciasto francuskie przełożone marcepanową masą z nutką
To co kochamW starej gazecie Domowe przysmaki z 1996 roku znalazłam przepis na węzły żeglarskie. Bardzo mnie zaintrygowały, bo prezentują się okazale. Po upieczeniu okazało się, że również
To co kochamTe ciastka są dość popularne w internecie i okazało się, że przepis na nie skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam
To co kochamPtyś! To kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane jest kremem lub bitą śmietaną. Ciastko znane od wielu lat i kojarzy je
To co kocham